Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

”Måste ha kvar de bästa hästarna...”

Publicerad 2016-08-24

Hela listan: Här är alla svenska hästar i Frankrike just nu

Flera av Sveriges bästa profilhästar har flyttats till Frankrike – den senaste i raden är snackhästen King Sir Kir.

Totalt har 278 svenska hästar testats på sydligare breddgrader i år – just nu är 151 blågula hästar i landet.

– V75 är det viktigaste vi har, vi måste se till att ha kvar de bästa hästarna i Sverige, säger proffstränaren Jörgen Westholm.

Nimbus C.D., Alfas da Vinci, Archangel Am, Calvin Borel, Going For Gold Zaz, Lover Face, Your Highness, Mellby Viking och nu senast King Sir Kir.

Du kanske känner igen några av ovanstående hästnamn.

Det är profilhästar som alla skördat fina framgångar på V75, men som nu lämnat Sverige för Frankrike.

– Det är för dåliga pengar att tävla om i Sverige. V75-pengarna har stått stilla i 15 år, säger Claes Svensson, tidigare tränare till King Sir Kir, om anledningen bakom massflykten till Frankrike.

278 hästar har transporterats till Frankrike - i år

Trav365 kan berätta att 278 svenska hästar testats i Frankrike hittills i år.

Just nu är 151 hästar temporärt utförda till Frankrike.

Hästägaren, spelaren och travfantasten Kristian Huselius är orolig över utvecklingen den senaste tiden.

– För det första så känns det som att det är förståeligt, jag äger själv hästar och tänker i samma bana, för att tjäna pengar måste man titta på Frankrike om man har en häst som närmar sig Bronsdivisionen och Silverdivisionen, säger Kristian Huselius till Trav365 och fortsätter:

– Det är tufft i Sverige med våra 1000-metersbanor om man får dåligt startspår, det blir svårt att komma till och tjäna några pengar, och sedan försvinner startpoängen och då kan man plötsligt stå utanför V75, om man inte har en unghäst och kan tjäna andra pengar.

”Skulle kosta 66 miljoner om året”

Proffstränaren Jörgen Westholm är inne på samma linje som Claes Svensson och Kristian Huselius.

Sveriges bästa hästar måste hållas kvar i landet.

– Jag anser att V75 är det viktigaste vi har, vi måste se till att ha kvar de bästa hästarna hemma, säger han till Trav365.

Hur ska man då lösa det?

Westholm har en idé, som Claes Svensson presenterade på Travtränarnas Riksförbunds årsmöte, tidigare i år.

– Om man dubblar prispengarna varje lördag i försök och final i Klass I, Klass II, Bronsdivisionen, Silverdivisionen och Gulddivisionen, så skulle det kosta 66 miljoner kronor om året. Då skulle alla det bra hästarna vara kvar hemma, menar Westholm.

– Om man då tar av pokalårets pengar och lägger en tredjedel av de pengarna på unghästar, en tredjedel på V75 och en tredjedel på vardagstravet så skulle vi ha lösningen på det här problemet. Alla vill se hästar de känner igen, och som klättrat genom klasserna, på V75. Om vi skulle dubbla prispengarna på V75 enligt Claes Svenssons briljanta idé, så skulle prispengarna här hemma vara likvärdiga med de franska prispengarna.

”Skulle bli lite drag och surr”

Om prispengarna skulle höjas så tror Westholm att V75 skulle få en rejäl nytändning.

– Vi skulle få behålla profilhästarna hemma, vilket skulle gynna V75, som är hela loket i det här. Som det är nu så har vi slätat ut alla prispengar, men en sån här ökning där man kan tjäna 200 000 kronor i ett försök och sedan 400 000 i en final två veckor senare, då skulle det bli lite drag och surr kring V75 igen. Svensk Travsports ledning med generalsekreteraren Johan Lindberg och sportchefen Petter Johansson i spetsen, var med på mötet vi hade, de vet om det här förslaget.

Här nedan ser du listan på de svenska hästar som är temporärt utförda till Frankrike just nu

Följ ämnen i artikeln