Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Proffskusken: ”Det gjorde så jävla ont”

Ove A Lindqvist efter svåra kraschen: • Nya benbrottet • Kollegornas reaktioner • Tuffa ekonomiska smällen

Publicerad 2018-08-27

Ove A Lindqvist slungades ur sulkyn förra tisdagen.

Han sparkades ur sulkyn, kördes över av travhästar och bröt näsbenet, tio revben och punkterade lungan.

Nya bakslaget för proffskusken Ove A Lindqvist, 57: Höger ben är av.

– Det gjorde så jävla ont, säger han från sjuksängen.

Proffskusken Ove A Lindqvist, 57, satt i ledningen på upploppet med Tåga Kongen i lopp 3 på Bollnästravet förra tisdagen.

I samband med att kusken ryckte propparna ur hästens öron sparkades han av sin sulky och kördes över av de bakomvarande hästarna.

Lindqvist fördes till sjukhuset i Gävle. Där kunde läkarna konstatera att näsbenet var brutet och att tio revben hade gått av i smällen. Även lungan var punkterad.

”Gjort ondare och ondare”

Under söndagen kom nästa bakslag. Efter att han i flera dagar känt smärta i sitt högra ben så gjordes en ny röntgen. Det visade att även högerbenet var av.

– Jag har haft lite ont hela tiden och när jag har gått så har det gjort ondare och ondare. Det gjorde så jävla ont i benet och läkarna gjorde en ny röntgen som visade att även högerbenet var av i går, säger 57-åringen från sjuksängen i Gävle.

– Revbenen är av och de har stuckit hål på lungan. Jag hade även en blödning mot huvudet men den har gått bort, fortsätter han.

”Hade en sagolik tur”

Under gårdagen såg han bilderna för första gången på den otäcka olyckan.

– Jag hade väl tur, det är inget att snacka om, en sagolik tur. Men samtidigt, jag vill inte belasta någon annan, det var mitt eget fel. Jag visste att propparna aldrig tidigare varit ryckta på hästen. Så här i efterhand kanske man ska vara lite mer försiktigt med propparna.

Själva olyckan minns han inte mycket av.

– Jag kommer ihåg första smällen och att jag försökte skydda mig, sedan har jag inte den blekaste aning om vad som hände. Jag hörde att de sa att jag vid medvetande, men jag har inget minne av någonting, förrän två-tre timmar senare när jag var på sjukhuset.

”Gör ruskigt ont”

Går det att beskriva smärtan?

– Jag har fått morfin i sprutform och långtidsverkande tabletter. Det är klart att det känns bra när det verkar, men när det avtar gör det ruskigt ont.

Har du redan nu satt upp ett datum eller en målbild för en comeback?

– Det är lite för tidigt att säga. Jag ville komma tillbaka till Breeders’ Crown 8 oktober, men det spolierades nu när det visade sig att benet var av också. Vi får vänta och se, det tar säkert minst två månader.

Har du på något vis blivit rädd efter det som hände?

– Det vet jag inte eftersom jag inte varit uppe i sulkyn ännu. Men jag har varit med om många olyckor, och har fått benet avsparkat tidigare. Då har jag inte haft känslan av att vara rädd.

Kritisk mot försäkringarna

Under 2017 körde Ove A Lindqvist in 7,3 miljoner kronor som kusk. I år har han hittills kört in 4,3 miljoner kronor.

Skadan och den långa konvalescensen smärtar även på det ekonomiska planet. Ove A Lindqvist riktar kritik mot de försäkringar som finns inom travet.

– Vi har försäkringar som kostar 4 800 kronor per år, men då är man utan lön den första månaden och får en liten peng månad två. Då är det lika bra att vara utan, då man oftast är tillbaka i sulkyn snabbare än så, säger han och fortsätter:

– Det finns fyra till fem, högst tio travkuskar i landet som har råd med den dyra försäkringen som kostar 15 000 kronor per år. Den ger ersättning från dag ett. Vi lever på marginalen och jag har en fördel som kör in ganska mycket pengar, men jag har ändå inte råd med den dyra försäkringen. Hur ska det då gå för de som kör in mindre pengar?

– 15 000 låter inte som någon hög summa, men lever du på marginalerna är det en stor summa. Vi får tio procent av prispengarna i ett lopp.

”Det finns två alternativ”

Han vill att Svensk Travsport (ST) och ATG ska se över försäkringarna, men ger dem samtidigt en eloge för att lärlingarna och amatörerna är fullförsäkrade, men detta gäller inte A-tränarna.

– I det här läget vill jag dra fram detta. Jag vet inte i dagsläget om vi klarar oss, det kommer jag säkert inte göra. Det finns två alternativ, antingen så kör jag för tidigt och sätter andra kuskar i spel, eftersom jag blir tvingad för att få ekonomin att gå ihop, eller så måste ST börja fundera på att försäkra även A-tränarna och catchdrivers, eller åtminstone sänka premien. 4 till 5 000 kronor känns rimligt och att det då täcks från första dagen du blir skadad.

– ST och ATG måste kunna hjälpa till. De spelar på oss, vi är artister på det viset. De säger säkert att fotbollsspelare inte får ersättning om de bryter benet, men de behöver inte spela en match om åskan slår. Ett travlopp ställs tamejfan inte in då. Jag tycker inte de tar någon hänsyn till kuskarna, fortsätter han.

”Alltid försökt ta mig tillbaka”

En stor anledning till att Ove A Lindqvist vill att travförbundet ser över försäkringarna är den stora travfamilj han märkt av, efter olyckan, och den respons han fått från kollegorna.

– Reaktionerna har varit helt otroliga. Varenda en har önskat mig lycka till. Det har varit jättebra reaktioner. Det är människor som har hört av sig till folk i min omgivning, som jag har fått reda på. Det har varit en stor travfamilj. Det värmer helt klart, när man vet att man har kompisar som försöker hjälpa och stötta en. Det är även därför jag vill ta upp det här med försäkringarna. Kan jag på något vis hjälpa till så att ST eller staten får upp ögonen för det, så gör jag det, säger han och avslutar:

– Jag är inte den personen som gräver ner mig. Jag har varit i situationer i hela mitt liv och alltid försökt att ta mig tillbaka. Jag hoppas att jag ska lyckas någorlunda igen.

Här får du Sveriges vassaste spelserviceHär får du Sveriges vassaste spelservice

Följ ämnen i artikeln