Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Det kommer bli sorgligt och tomt ett tag...”

Milligan’s School har gjort sin sista start – nu väntar avelsboxen: ”Det har blivit mycket tårar...”

Publicerad 2022-11-01

Catarna ”Cattis” Lundström, Milligan’s School och Stefan ”Tarzan” Melander.

Nioårige Milligan’s School sprang in nästan 18 miljoner.

Men nu har han gjort sin sista start.

Inom kort väntar avelsboxen för hedershästen.

– Det kommer att bli lite sorgligt och tomt ett tag, säger Catarina ”Cattis” Lundström till Trav365.

Hedershästen Milligan's School har vunnit hela 33 lopp under sin karriär, samt sprungit in nästan 18 miljoner. Under lördagen nåddes vi dock av nyheten att den nioårige krigaren gjort sin sista start.

Istället ska han inom kort stallas upp på Staro International, där ett liv som avelshingst väntar honom.

– När det visades på tv så blev det lite vemodigt för mig. De betyder en hel del, de där tuffa grabbarna. Vi har dock klurat på det här ett tag då han snart blir tio år och kände att det var läge att avsluta. Dessutom är det inte hans säsong under vintern, berättar hästens skötare och bäste vän Catarina ”Cattis” Lundström för Trav365.

Lämnar stallet inom kort

Hade det inte varit trevligt att få se hästen en sista gång på tävlingsbanan, men dig i sulkyn?

– (skratt) Ja, absolut! Undrar om jag fortfarande har en licens kvar, jag tror knappast det. Det hade varit trevligt att köra honom i Halmstad i Ahlsell Legends som jag vunnit två år.

Hur ser framtiden ut för honom?

– Först ska han tränas ner och sedan kommer han att flytta härifrån runt slutet av november/början på december. Han ska också bli avtackad på Solvalla den 26 november och få ett eget lopp då.

Milligan's School godkändes som avelshingst redan 2018, där han nådde 83 poäng och således har ett högt skattat avelsvärde. Tränaren har dock medvetet inte velat kombinera avel med tävling.

Vad tror du vi kan förvänta oss av framtida avkommor?

– Jag hoppas att de blir som han. Det är en fin och hållbar travare som peppar, peppar aldrig haft någon skada. Aveln är en tuff bransch med mycket hingstar men jag hoppas att han får chansen och hittar några fina brudar. Han verkar längta litegrann nu och har blivit lite vildare.

Catarina Lundström inför en start i det som kallas världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique.

”Kommer att bli sorgligt och tomt”

”Mille”, som han kallas i stallet, lär lämna ett stort tomrum hos tränaren Stefan Melander och ”Cattis” när han inom kort flyttar ut.

– Det kommer att bli lite sorgligt och tomt ett tag. Man är i stallet varje dag så visst kommer det att kännas. Jag får helt helt enkelt hälsa på honom som jag gör med Nuncio.

Du är givetvis van vid att skiljas från fina djur av olika anledningar. Hur kändes det när Nuncio flyttade?

– Det var tufft, absolut. Riktigt jobbigt. Det har blivit mycket tårar genom åren. De första gångerna när vi hälsade på honom var han lite sur på oss. Hästar som han och ”Mille” växer inte på träd.

Stefan Melander är känd för att ha ett travöga utan dess like, och mer än en gång har han fyndat topphästar till låga priser. Nuncio scoutade han fram till reapriset 7 000 Dollar, medan stallkompisen Milligan's School var ett dyrare inköp från USA.

– Det var mycket som stack ut med hästen. Hans exteriör. Han var byggd till att vara en bra travhäst. Efter att ha sett hästen i flera lopp lyfte jag på luren och ringde upp tränaren. På min dåliga engelska gav jag sedan ägaren ett högt bud och han tackade ja. Jag tror att det vände för honom när hans polare Nuncio flyttade, då blev Milligan's School plötsligt kungen i stallet, berättade Stefan för Trav365 sommaren 2021.

”Åby Stora Pris var helt galet”

Karriären började dock lite knackigt och under en period som fyra- och femåring radade hästen upp 17 raka utan att vinna. Vändningen kom när Nuncio lämnade stallet. Då växte tuppkammen på stallets nye kung, och resten är ju historia.

Sammanlagt blev det hela sju segrar med 500 000 kronor eller mer till vinnaren. Vi minns bland annat dubbla triumfer i Sundsvall Open Trot, dagen då han spöade Readly Express i UET Trotting Masters Final (och drog in två miljoner), samt fjolårets uppvisning i Åby Stora Pris på tangerat världsrekord.

Att ”Mille” har en väldigt speciell plats i skötarens hjärta har varit tydlig under hela karriären. Storloppssegrarna har duggat tätt och glädjetårarna berört.

När vi känner Lindström på pulsen angående vilka vinster som ligger henne varmast om hjärtat så blir svaret:

– Den första jag tänker på är när han vann Jämtlands Stora Pris med Carl Johan Jepson 2019. Åby Stora Pris förra året var också helt galet. Dels var det bakspår då men också tuffa franska hästar med. Han kom emellan fint från start och gick fantastiskt fort sista varvet. Den segern var nog roligast.

Slutligen, hur vill du att travpubliken ska minnas hästen?

– Som den hårda och tuffa hästen som han var, avslutar Catarina.

Följ ämnen i artikeln