Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Travprofilen: ”Jag tar livet som det kommer”

Jan-Olof ”Molle” Molin om • Beslutet att avgå som vd • Nya jobbet • Trav-tv: ”Det är ingen dörr som är stängd för mig”

Publicerad 2022-12-27

Jan-Olof Molin om beslutet att sluta som vd, vad han gör nu och hur han ser på framtiden.

Jan-Olof Molin slutade tidigare i år som sportchef och vd på Halmstadtravet.

Energin var borta och han behövde en nytändning.

– Numera tar jag livet som det kommer, säger Jan-Olof till Trav365.

Travprofilen Jan-Olof ”Molle” Molin lämnade efter fyra år tidigare i år sin roll som sportchef och vd på Halmstadtravet för att söka nya utmaningar i livet.

56-åringen, med mångårig bakgrund som banreferent och expert på trav-tv, vägrar dock släppa sporten som format honom till mannen han är i dag.

– Jag är projektledare för STL Sommar som handlar om en publik- och evenemangssatsning från Svensk Travsport för 2023. Från 31 maj på Lindesberg, fram till och med Jubileumspokalen på Solvalla, berättar Jan-Olof för Trav365 och fortsätter:

– Målsättningen är att locka fler besökare till de här stora evenemangen, och att få de här nya människorna att intressera sig för sporten.

”Ett lugnare liv”

För närvarande är det halvtid som gäller men efter nyår kommer arbetstakten öka. Sammanlagt rör det sig om 22 banor och hela 27 tävlingsdagar som Molin ska, givetvis tillsammans med en större grupp människor, ansvara för.

– Jag har ett avtal med TR Media som är min arbetsgivare, och de har fått uppdraget av ST. Vi började så lätt under september månad.

Vad fyller du den övriga tiden med då du inte jobbar?

– Just nu försöker jag hålla igång och träna. I övrigt är det ett lugnare liv än vad jag varit van vid tidigare. Då har tempot varit högt uppskruvat. Under tv-tiden flängde man runt en hel del och på Halmstadtravet var det också mycket att göra.

Travintresset är fortfarande stort och även om det kanske inte blir lika mycket lopptittande på tv nu som tidigare så håller han sig givetvis ajour om vad som händer i travets underbara värld.

– Förr hade man ”Liven” på mest hela tiden... Det var för mig vad radio är för andra.

”Jag var extremt talanglös”

Han refererade lopp på sin hemmabana under drygt 25 år, och har uppskattningsvis nästan 10 000 lopp innanför västen. Hur det hela började en gång i tiden minns han dock inte riktigt.

– Jag tror att det var så, och nu gissar jag lite, att Johan Persson var sportchef på den tiden och själv sprang man omkring på banan och tyckte sig kunna allt. Han tyckte väl att om jag kunde så mycket så varför inte testa på att vara referent? ”Det är väl inga problem?” tänkte jag.

Trots sitt dåvarande ego kom han dock ganska snabbt ner på jorden.

– Jag var extremt talanglös! Otroligt nervös och hade ingen naturlig fallenhet för yrket. Vi gjorde som så att jag fick referera de två sista loppen varje tävlingsdag. Det gjorde att nervositeten bara växte när man gick och väntade på det där. Första loppet brukade gå knackigt och andra ännu sämre.

– Det jag brukar säga till de som är nya i branschen är: ”Kör, ös på. Ta en hel tävlingsdag, även om det känns jobbigt.” Vi har en väldigt duktig kille på Halmstadtravet som heter Alex Persson, Stefan Perssons grabb, och under sin första arbetsdag var han bättre i lopp tio än i lopp ett.

Saknar inte sitt gamla jobb

Vi gissar att det har blivit en del grodor under årens lopp?

– Jag räknade fel på varven en gång på Åby. Det var ett långdistanslopp som jag trodde var kort distans. Det var naturligtvis en del som hade kul åt det. Men jag är inte ensam om att göra det misstaget.

Saknar du den yrkesrollen?

– (lång tystnad) Inte speciellt faktiskt. Livet går vidare och det är dags för nya krafter att ta vid. Som ni redan varit inne på så har jag hållit på under 25 år. Kanske måste man avsluta något i tid? Så nej, jag kan inte påstå att jag saknar det.

Molin har under decennier även varit en uppskattad medarbetare på Kanal75, och innan det OTW när de ansvarade för travsändningarna.

– Jag var med på Kanal75 redan från dag ett och det positiva övervägde det negativa. När vi startade var det lite som ett vitt blad där man egentligen inte visste varthän det skulle barka. Vi har provat många olika koncept och idéer. En del har levt vidare, medan andra lagts ner på goda grunder.

”Kände att det blev energitapp”

Få i branschen har ett öga för sporten som han och när Halmstadtravet kom kallande med ett erbjudande om att bli sportchef 2018 var det inget svårt beslut att tacka ja.

Året därpå övertag han även rollen som vd men det har periodvis varit en tuff tid, med både sparpaket, coronavirus och kalenderkrockar.

– Sprintermästaren var det som var tuffast, med allehanda utmaningar. Ett år var det fotbolls-VM, sedan Gyllene Tiders avskedskonsert som inleddes samma torsdag. Men också pandemi och restriktioner.

– I år kämpade vi också med publiksiffrorna och det var inte vad man hade hoppats på. Vi hade dock sett trenden på andra banor.

Vad var det som till slut fick dig att avsluta dina uppdrag?

– Arbetsbelastningen var ändå ganska påtaglig och energin började sina lite. När jag kände att det blev energitapp så var det bästa att hitta någon annan lösning, och släppa in nya krafter så att inte banan blev lidande. Jag hade ingen plan när jag slutade och då var det oklart vad som skulle hända, men jag hoppas att det nya blir bra.

– Något positivt jag vill lyfta fram är hela andan med Halmstadtravet och den höga kvaliteten som en mellanbana som Halmstad har, samt kompetensen i alla led som inte alltid syns. Det är en väloljad organisation.

”Det är tiotusenkronorsfrågan”

Travsporten har under lång tid upplevt en svår tillbakagång när det gäller publiktillströmningen och många befarar att banor kan behöva stänga i framtiden om detta fortsätter.

Hur ska man egentligen lyckas få tillbaka folket?

– Ja, det är tiotusenkronorsfrågan och något många funderat på. Det är två delar kan man säga. Den enda är att få publiken att komma till banan, vilket är en stor utmaning, och den andra är att man tar hand om dem på plats. Dels ska de vara nöjda, men också bli intresserade av travsport.

Han berättar vidare om vikten att som ansvarig kunna erbjuda annat än ”bara” hästtävlingar, vare sig det handlar om ”Tjejkvällar” eller trav kombinerat med ett musikarrangemang.

Om du får blicka in i din kristallkula, vad har du för mål och drömmar för framtiden?

– (skratt) Det där har jag aldrig varit så bra på utan tar nog livet som det kommer. Först ska vi dock göra STL Sommar som slutar under augusti månad. Då får man se hur det fungerat och det lär ha en stor påverkan för mig personligen.

”Skulle spontant inte säga nej”

Många skulle säkert vilja se honom göra comeback i rutan, och givetvis känner vi ”Molle” på pulsen angående hur han själv skulle reagera om Kanal75 lyfte på luren och bad honom ta något pass.

– Tiden där var otroligt händelserik och utvecklande. Live-sändningar var det jag gillade mest. Jag skulle spontant inte säga nej. Det är ingen dörr som är stängd för mig eftersom det är väldigt roligt att arbeta med tv.

Följ ämnen i artikeln