”De kör över tränarna – jag fattar ingenting”

Publicerad 2015-01-20

Kari Lähdekorpi är starkt kritisk till det nya upplägget om barfotakörning eller inte i Sverige

Kari Lähdekorpi och veterinär Anders Bergqvist

Barfotadebatten är fortfarande stekhet i trav-Sverige.

En som har följt den på håll och med andra ögon är den före detta travtränaren Kari Lähdekorpi, nu bosatt i Finland.

Han tycker det nya upplägget är vansinne.

– Det är lite typiskt svenskt, säger han till Trav365.

Skor runt om, barfota, skotvång, eller endast skotvång bak.

Barfotadebatten har varit- och är het i trav-Sverige just nu.

Inför den här vintern införde Svensk Travsport nya regler kring barfotakörning.

Åbytravet och Axevallatravet har infört permanent barfotaförbud då deras banveterinärer anser att ovalerna inte lämpar sig för barfotakörning.

På övriga landets tävlingsbanor hålls en konferens mellan banveterinär, aktiv och banmästare någon timme innan tävlingsstart.

Där bestäms om det går att köra barfota – eller ej – på banan den specifika tävlingsdagen.

Det är banveterinären som har det sista och slutgiltiga ordet.

Det nya upplägget får Kari Lähdekorpi, som äger hästar både i Sverige och Finland, att reagera starkt.

”Fattar ingenting”

– Det är lite typiskt svenskt, det låter som om det här är det största problemet som finns överhuvudtaget och de som inte är insatta i travet tror att det är djurplågeri det handlar om. Det är det inte alls, säger han till Trav365.

Kan du utveckla?

– Att hästar blöder ur hoven efter loppet, det blir bra sen. Visst, ingen häst ska ha ont, men det finns andra saker som kan hända med hästarna och som är allvarligare. Jag förstår inte hur de svenska travtränarna tillåter att en banveterinär kan bestämma sådant här. Jag tycker det är helt sjukt. Jag förstår inte att de inte litar på sin egen förmåga, och att de tillåter att någon annan kommer och säger om det går att tävla barfota eller inte. Jag fattar ingenting.

”Gör alldeles för stor grej av det”

Du tycker att det har blivit alldeles för stora proportioner att hästarna blöder ur hoven efter loppen?

– Man gör alldeles för stor grej av det, det är en sten som trycker på strålen, hur stor grej är det egentligen? Det låter som om hästarna är slut bara för att de börjar blöda i fötterna, och att deras karriär är över, man får det att låta så och gör en så allvarlig grej av det. Jag fattar det inte, och jag fattar inte att de låter en människa som Anders Bergqvist på Åby styra så mycket över det här, en människa som inte begriper någonting och som bara vill visa sin makt. Det står jag för.

– Om du jobbar med djur så vet du att allting kan hända, och det här är inte alls något stort problem. Det finns allvarligare saker, det kan hända betydligt allvarligare saker när hästarna står med brodd i hagen än om de får en sten i strålen. Jag har varit travtränare i 20 år, du har naglar, och de växer. Det är en skitgrej, och man får det att bli så överdrivet. Jag startade mina hästar minst 30 000 gånger och det var ingen häst som fick avsluta sin karriär bara för att de hade ont i fötterna, man vet om själv vilka hästar som kan starta barfota och vilken som inte kan.

”Man kör över tränarna”

Om du hade varit travtränare i Sverige, hur hade du reagerat?

– Jag hade inte startat mina hästar på Åby, och jag förstår inte att ingen praktiserande veterinär säger någonting, de som verkligen vet vad fötterna tål och hur det funkar. Men de vill väl inte blanda sig i debatten. Jag är en yrkesman och hade aldrig accepterat att någon annan bestämmer hur jag ska balansera mina hästar, de har kört över tränarna och deras förmåga vad de kan och inte kan, och det tycker jag är helt fel.

– Hela grejen att någon häst blöder i hovarna, det har blivit alldeles för stort. De har inte förklarat konsekvenserna, det är inte så allvarligt, och varför få det att låta så allvarligt? Ibland slår hovslagarna lite för tunt när de skor och det kommer lite blod, men det går över. Det är klart att djurskyddet är viktigt, men varför förstora en sådan grej? De är inte så att de bryter benen, och man får det att låta så.

”Vår skyldighet”

Anders Bergqvist, banveterinär på Åby, som är en av de banor som infört permanent skotvång, svarar på Kari Lähdekorpis kritik.

– Det är vår skyldighet att använda de verktyg vi har, om vi anser att det är risk att hästar far illa.

Vad har du att säga om Lähdekorpis kritik att du utnyttjar din makt och inte begriper någonting?

– Det får stå för honom. Och jag tycker det är bedrövligt att en tränare av hans erfarenhet tycker det är en bagatell att hästar blöder ur hovarna, det är definitivt inte en bagatell. Med all säkerhet så tar de skada redan innan de blöder, smärtan hästarna får innan blodet kommer.

Åby är en av två banor i landet som infört permanent skotvång, medan andra banor bestämmer från tävlingsdag till tävlingsdag. Varför har du valt att ta det beslutet?

– Vi har faktiskt ändrat det beslutet i dag, från och med i dag så kommer det beslutet att fattas från tävlingsdag till tävlingsdag även på Åby. Det är av formella skäl vi gör det.

”Finns inget utrymme”

Vad tycker du om den barfotadebatt som har varit, och är just nu i trav-Sverige?

– Min uppfattning är att man vetenskapligt får utreda hur hovarna mår av den här barfotakörningen, och därefter kan man eventuellt tillåta det. Min grundinställning är att det ska vara förbjudet, innan det vetenskapligt visar att hästarna inte tar skada av det, eller hur man ska hantera det. Jag tycker att debatten har förskjutit allting mot banans kvalité, jag anser att hovens kvalité är minst lika viktig. En del hästar har bättre hov än andra, och det finns sätt att använda banan och hovarna för att underlätta. Vi vet egentligen inte mycket alls hur mycket det slits på hovarna.

Anders avslutar med att läsa upp en paragraf ur djurskyddet, som banveterinärerna måste hålla sig till.

– Veterinären ska före tävling besikta tävlingsområdet och de deltagande djuren. Om djur utsätts eller kan antas ta skada eller annat lidande ska veterinären med omedelbar verkan helt eller delvis förbjuda tävling, eller att ett visst djur deltar i tävlingen.

– Det är den paragraf som styr, och här finns inget utrymme att lämna över ansvaret till någon annan.