Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

”För mig är galopp mer logiskt än trav”

Publicerad 2016-06-16

Erik Ivares.

Hur blir man en vinnare på Bro Park?

Inför invigningen av landets nya galoppmetropol ger banans tipsexpert sina bästa råd för hur man blir en framgångsrik galoppspelare.

– För mig är galopp mer logiskt än trav. Den som är smart kan vinna mycket pengar, säger Erik Ivares.

I Sverige är spel på trav betydligt större än spel på galopp.

Tittar man internationellt är det tvärtom.

I samband med den historiska invigningsdagen av Bro Park passar vi på att känna banans och Travrondens experttippare Erik Ivares på pulsen. Och få några vinkar om hur man kan bli framgångsrik i totalisatorn.

Hur blev du galoppintresserad?

– Det går långt tillbaka i tiden. Jag började springa på Solvalla på 1980-talet och blev förhäxad av kapplöpning. Sedan såg jag galoppsändningarna på Nordic Channel, och då blev det så att man åkte ut till Täby också. Jämför man trav- och galopp så tycker jag att galoppen är lite mer ”fair” eftersom hästarna alltid får chansen och springer vad de kan. Trav är mer en balans- och utrustningssport.

Hur skiljer det sig åt när man analyserar som spelare?

– För mig är galopp mer logiskt. Man har mer information att ta del av och hantera. Samtidigt är positioner och startspår mindre avgörande. Dessutom är populationen, antal hästar i träning, betydligt mindre inom galoppsporten här uppe i Skandinavien, det gör det lättare att läsa in sig på de som tävlar. Sedan tycker jag att det är mycket lättare att räkna form på en galoppör än en travare. En bra galopphäst är alltid bra, en dålig galopphäst är alltid dålig. Hela hemligheten ligger i att bedöma en hästs prestationer över de aktuella förutsättningarna och jämföra med formtalet.

90 procent är ren vetenskap

Förklara vad formtal är.

– Det är värdet på hur bra en galoppör är, baserat på hur den tävlat. Ju högre formtal, desto bättre häst. De flesta löpningar är handicaper där hästar har mer vikt ju högre formtal de har. De ska vara väldigt jämna, då gäller det att veta om formtalet är för högt eller lågt satt.

Hur sätter man formtal?

– Ungefär 90 procent är ren vetenskap, resten en subjektiv bedömning som kan bygga på om hästen tappat från start, fått en dålig resa eller sådana saker. En stor brist vi har i Skandinavien är att det är en enda person som sätter alla formtal och därmed har all makt. I övriga världen är det alltid en grupp som reviderar varandras formtal. Jag tycker att det åtminstone borde vara två här också så att de kunde jämföra med varandra. Dessutom tycker jag att hästar borde ha två olika formtal, ett för dirttack och ett för gräs.

Är det stor skillnad?

– Ja, hästar presterar olika på olika underlag och för en del är det väldigt stor skillnad. Det är en viktig parameter när man analyserar. Om en häst har visat exempelvis 83 (i formtal) på gräs, men sedan tävlat på dirttrack och fått sänkt formtal så kan man räkna med att den visar 83 när den får chansen på gräs igen. Samma sak gäller olika distanser.

Hur mycket betyder jockeyn?

– Mindre än vad kusken gör i travet skulle jag säga. Dessutom har lärlingarna viktlättnad som är otroligt värdefullt för dem. Jag har säkert sett 100 personer som vunnit massor av lopp med viktlättnad, men sedan inte lyckats ta steget fullt ut och bli en fullvärdig jockey.

”Nästan hopplöst”

Då pratar vi Bro Park – hur skiljer sig banan där från Täby?

– För det första är bankroppen större vilket gör det mer rättvist. Dirttracken är inga bekymmer, däremot är gräsbanan fortfarande stum vilket också betyder snabb. En gräsbana är en levande organism som kommer att behöva ett eller ett par år att sätta sig ordentligt. Eftersom den är så otroligt bred kanske man underskattat hur mycket vatten som går åt för att sköta den. Effekten borde bli att hästarna som sitter långt fram gynnas, dessutom kan jag föreställa mig att det blir lite lättare att stå distans. En häst som stod 1 400 meter på Täby kanske står 1 600 meter på Bro Park.

Hur mycket betyder startspåren?

– Det blir också mindre än på Täby, speciellt över 1 600 meter på gräset där det är väldigt långt fram till svängen. På Täby var det nästan hopplöst att starta från boxarna längst ut, det är en betydligt mindre nackdel på Bro Park även om invändiga lägen fortfarande är bäst. På 1 800 meter blir det en sväng till som kommer tidigt så där är ett läge långt ut ett större problem.

Tack för råden, vill du säga något avslutningsvis?

– Ja, jag vill välkomna alla till invigningen på söndag. Det är en magisk anläggning och kommer att bli en magisk dag. Jag hoppas och tror att den här anläggningen ska få fler att upptäcka vilken fantastisk sport galoppen är, och hur otroligt kul den är att spela på. Visst, det är svårt, men den som är påläst och smart kan vinna mycket pengar.

Robin Johansson, Kanal75

Följ ämnen i artikeln