”Höga kostnader utan garantier”

Publicerad 2014-02-28

Minidokument: Kalle Karlsson utser Veckans lag: BRIGHTON

Vad kostar det att göra en satsning mot Premier League?

Bokslutet hos Brighton & Hove Albion ger oss en indikation.

Jesse Lingard – klar på lån säsongen ut.

Det var många som blev förvånade när Brighton & Hove Albion offentliggjorde sitt bokslut i början av februari.

Klubben har länge varit ansedd som en av de bäst skötta i Championship. Laget har det högsta publiksnittet i ligan, högre än Leeds United. De har sin nya, läckra arena, Amex Stadium med plats för drygt 30 000 åskådare (öppnade 2011). De kommer från en stad med 250 000 invånare och de är i princip ensamma i Sussex-området. De har, inte minst, sin hängivne ordförande.

Sedan Tony Bloom klev in i Brighton har klubbens kurva pekat spikrakt uppåt. Då, 2009, låg Brighton i League One.

Bloom, vars farbror var vice-ordförande i Brighton på 1970-talet, har varit ett fan sedan barnsben. Han gjorde sig en förmögenhet när han sålde pokerföretaget Premierbet 2002. Han började med att ställa upp med räntefria lån på närmare 900 miljoner kronor när den nya arenan skulle byggas. Sedan har han hjälpt till att finansiera en vidare satsning mot Premier League.

Utan Tony Bloom hade Brighton förmodligen inte haft någon ny arena. Och de hade knappast haft material för att slåss om uppflyttning.

Bitter semifinalsförlust

Förra säsongen såg Brighton ut att vara redo för Premier League. Det slutade med en bitter förlust i semifinalen i playoff mot Crystal Palace. Debaclet kostade tränaren Gustavo Poyet jobbet – och det sved i klubbkassan.

Bokslutet visar en förlust på 14,7 miljoner pund, runt 165 miljoner kronor. Det handlar främst om ökade kostnader för spelarköp och löner. 

– Resultatet visar den tuffa verkligheten i Championship senaste åren: De höga kostnaderna för att kunna konkurrera om uppflyttning utan några garantier, säger vd:n Paul Barber, enligt The Guardian.

Det nya Financial Fair Play-reglerna i Championship betyder att klubben måste sänka förlusten till max åtta miljoner pund fram till december. Annars riskerar man att straffas med poängavdrag.

– Vi hade det högsta publiksnittet i ligan och vi fortsätter att öka intäkterna. Men för att kunna slåss i toppen är vi beroende av investeringar från vår ordförande. Vi kan inte luta oss tillbaka och leva på Tonys generositet.

Brighton & Hove anpassade sig till den tajtare budgeten redan i januari. Då sålde man Ashley Barnes, Adam El Abd och, framför allt, mittfältaren Liam Bridcutt, även kallad ”Championships Xavi”. Den sistnämnde inbringade 2,5 miljoner pund när han flyttade till Sunderland.

Historia i Barcelona

Brighton ligger inför helgen fyra poäng efter Reading på den sista playoffplatsen. Spanske tränaren Oscar García har infört en possession-baserad fotboll till den här säsongen. Det är naturligt eftersom 40-åringen har en historia som spelare i Barcelona, var lagkamrat till Pep Guardiola och ser Johan Cruyff som sin mentor. När Swansea letade ny tränare efter Michael Laudrup var García en av kandidaterna som nämndes.

Problemet har varit anfallsspelet. Brighton har bara gjort 33 mål på 31 matcher. De fem senaste målen har gjorts av argentinaren Leonardo Ulloa. Stjärnan Craig Mackail-Smith har inte spelat en enda minut den här säsongen på grund av skada. 30-åringen har gjort comeback i U21-laget och bör vara tillbaka snart.

I går fick Oscar García in en annan joker. Då blev det klart att Brighton får låna Manchester United-talangen Jesse Lingard resten av säsongen.

Lingard imponerade på Uniteds försäsongsläger och sköt alla fyra målen för Birmingham i en Championship-match mot Sheffield Wednesday i september.

Brighton har arenan, publiken, upptagningsområdet och ägaren för att kunna etablera i Premier League.

Grejar inte sydkustklubben uppflyttning nu måste de göra ett nytt försök nästa år – sam-tidigt som de måste sänka kostnaderna.