Sportbladet

Dagens namn: Uno

– Vi har nog varit för naiva

Publicerad 2014-06-05

SvFF:s hemliga plan för att komma till rätta med uppgjorda matcher

Fem matcher där svenska lag medverkat pekas ut som misstänkt uppgjorda av anti matchfixing-organisationen FederBet.

Svenska Fotbollförbundets (SvFF) chefsjurist Krister Malmsten tror att vi bara har sett början – och avslöjar att förbundet inlett en stor satsning för att komma tillrätta med problemet.

– Vi har nog varit för naiva tidigare, säger han.

Krister Malmsten.

FederBets årliga rapport "Annual Fixed Matches 14" slog ner som en bomb i veckan när det visade sig att inte mindre än fem svenska föreningar deltagit i matcher som misstänks vara uppgjorda, bara under det senaste året.

Fotbollförbundets chefsjurist Krister Malmsten säger att det bara är två av dessa som förbundet tittat närmare på, Hammarbys träningsmatcher på Cypern mot armeniska FC Mika (4–4) och mot superettankollegan Sirius (3–2).

– Vi fick info att det kan ha förekommit oegentligheter i samband med de här matcherna och då gjorde vi våra efterforskningar. Bedömningen vi gjorde då var att det i de här fallen inte var några svenska föreningar eller spelare som kan lastas för resultaten. Därför har vi skickat ärendet vidare till Uefa, eftersom utländska lag och domare inte faller under vår jurisdiktion. Men sen har vi faktiskt inte hört nåt från Uefa, säger han.

”Inget som är hugget i sten”

Vad innebär det att ni har gjort en bedömning, är alla misstankar avskrivna om att spelare från de svenska klubbarna kan vara inblandade?

– Nej, en bedömning är just en bedömning och inget som är hugget i sten. Men vi har ju en viss kompetens när det kommer till de här frågorna.

FederBets generalsekreterare Francesco Baranca säger att Sverige inte tar problemen med uppgjorda matcher på allvar. Hur vill du bemöta det?

– Jag håller inte med. Jag anser att vi har hygglig beredskap och vi samarbetar med både Uefa och Riksidrottsförbundet. Det får stå för honom. Vi har inget samarbete med FederBet. Men jag kan säga att vi tar de här problemen på fullaste allvar och att vi får information från flera olika håll. Och får vi seriös information så undersöker vi.

Om du får göra en kvalificerad gissning, hur stort problem har vi i Sverige med uppgjorda matcher?

– Jag tror att vi var förskonade från de här problemen under många år, men vi ser ju nu att det här är ett fenomen som växt explosionsartat under framförallt de senaste åren, något vi blev varse om i fjol. Vi har nog varit för naiva tidigare, just eftersom vi varit förskonade under så lång tid. Ja, jag skulle säga att vi har varit för naiva. Vi har ju sett liknande problem i länder som Finland, Norge och Tyskland så det vore ganska otrolig om det inte pågick i Sverige också.

”Stramat upp vår organisation”

En åsikt som förts fram av initierade människor från spelbranschen när det gäller varför uppgjorda matcher plötsligt blivit en svensk angelägenhet är att det beror på de internationella spelbolagen. För några år sedan gick det helt enkelt inte att satsa pengar på vänskapsmatcher med svenska lag eller på matcher i U21-allsvenskan och liknande. Nu finns den möjligheten nästan överallt.

– Nu gissar jag bara, men det finns ju skäl till att Svenska Spel inte erbjuder spel på de här marknaderna så visst kan det finnas ett samband. Men vi har ju inga möjligheter att ingripa eller förbjuda asiatiska eller andra spelbolag att erbjuda spel på våra matcher, säger Krister Malmsten.

Det betyder inte att SvFF sitter med armarna i kors. Enligt Krister Malmsten har förbundet inlett en storsatsning för att komma tillrätta med svensk fotbolls färskaste jätteproblem. Av förklarliga skäl är arbetet hemligt.

– Vi har stramat upp vår organisation och vi har utvecklat våra samarbeten och nätverk. Som exempelvis med Svenska Spel, Riksidrottsförbundet och Rikskriminalen. Allt för att motverka detta. Men exakt hur den nya organisationen och hur vi jobbar kan jag inte avslöja. Vi kan ju inte berätta hur vi jobbar för dem vill stoppa.