Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Besluten som kan rita om spelkartan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-12

”Vill se ett förslag som leder till att det blir ordning och reda”

ödesstund för spelbolagen På måndag presenteras spelutredningen som kan rita om spelkartan i Sverige. Kommer de utländska spelbolagen få mer eller mindre utrymme i Sverige? Hur kommer Svenska Spels ställning att bli enligt utredningen? På måndag kommer svaren.

I dag kan första steget tas mot ett nytt spel-Sverige.

Då presenterar Jan Nyrén finansdepartementets spelutredning som pågått sedan september 2007.

– Det mest sannolika är att staten får behålla monopolet på de mest lönsamma spelen, säger Petter Nylander, VD för spelbolaget Unibet med säte på Malta.

Finansdepartementet och finansminister Anders Borg flaggade för en spelutredning under första kvartalet 2007.

I september samma år inleddes officiellt spelutredningen som i dag presenteras på Rosenbad.

Utredare är Jan Nyrén tillsammans med sekreterarna Peter Alling och Daniel Thorsell.

”Ordning och reda”

Efter beskedet kan spelarna och spelbolagen få se ett helt nytt spel-Sverige. Men vad utredningen tros komma fram till vill inte alla spelbolag sia om.

– Vi vill inte spekulera om det, säger Andreas Jansson, komminikationsdirektör på statligt ägda Svenska Spel, men hoppas på ett positivt besked från utredarna.

– Vi vill se ett förslag som leder till att det blir ordning och reda på spelmarknaden, att alla aktörer respekterar och följer reglerna.

”Inte överraska”

Utlandsbaserade Expekt inväntar också beskedet utan stora spekulationer.

– Vi lämnar det till Jan Nyrén, han har bollen och vi är beredda på hans passning hur den än ser ut. Men det skulle inte överraska om förslaget blir mer likt den hårt reglerade italienska modellen än den riktigt breda lösning vi ser i Storbritannien, säger Dan Vikman, informationschef.

På börsnoterade Unibet är man säkra på vilket besked som kommer på måndag.

– Det mest sannolika är ett förslag som går ut på att låta staten behålla monopolet på de mest lönsamma spelen och endast tillåta konkurrens inom vissa spelformer, säger Petter Nylander, VD.

Kan få konsekvenser

Förslaget kommer även se över hur utländska spelbolag ska få agera på den svenska marknaden. Beslutet kan få stora konsekvenser i både positiv och negativ bemärkelse för spelarna hos de utländska spelbolagen enligt Lasse Dilschmann, VD för Ladbrokes i Norden.

– Tillåts utländska spelbolag agera i Sverige kommer sannolikt kvaliteten på kundtjänst och spel att öka då vi enklare kan attrahera svensk arbetskraft vilket stärker kunderbjudandet. Blir det en konkurrensutsatt reglering är den mest positiva konsekvensen den massiva prisreduktion som kommer att uppstå, i form av kraftigt höjd återbetalningsgrad, säger han och fortsätter med de negativa aspekterna:

– Priserna kommer sannolikt inte att höjas från dagens nivåer, men möjligheten att spela till lägre pris via utländska bolag försvinner.