Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Misstänks för läggmatcher

Publicerad 2011-10-19

41 spelare med på tennisens ”svarta lista” – tre av dem med i Stockholm Open

Stjärnan med på listan Ryssen Nikolaj Davydenko är en av de 41 som finns med på tennisens ”svarta lista”.

Två spelare har stängts av på livstid efter uppgjorda tennismatcher.

Fler lär det bli.

Just nu finns 41 spelare med på tennisens ”svarta lista” över misstänkta läggmatcher. Tre av spelarna är med i Stockholm Open.

I dag publicerar tidningen Svenska Dagbladet den hemliga listan över de 41 tennisspelarna i världen som finns med på sportens ”svarta lista”.

Anledningen att de finns med på listan: De misstänks för läggmatcher.

Listan övervakas av Tennis Integrity Unit (TIU), spelbolaget Betfair och ATP.

Hittills har två spelare stängts av på livstid för att medvetet ha förlorat. Det handlar om österrikaren Daniel Köllerer, 27, och serben David Savic, 26. Och de lär följas av fler. Tre av spelarna på ”svarta listan” är med i årets Stockholm Open.

”Går emot normala värden”

Spelbolaget Betfair ser tydliga och klara signaler när de misstänker läggmatcher, både före och under en match.

– Inför en match märker man det på att oddset på spelaren som ska förlora går upp onormalt mycket samtidigt som omsättningen är onormalt hög. Under en match ser vi att pengarna som folk vill satsa går emot de normala oddsen utan någon förklaring, säger Johannes Nilsson, daytrader hos Betfair och expert på vadslagning inom tennis, till Svenska Dagbladet.

Det finns ett exempel, som är extra tydligt, när spelfusk begicks i en liten ATP-turnering.

Omsatte sju miljoner euro

Det var i andra omgången som en toppspelare hade 1–0 i set mot en lågt rankad spelare. Ändå satsades det mycket pengar på den lågt rankade spelaren, som till slut vann matchen. Totalt omsatte matchen sju miljoner euro, vilket är tio gånger mer än normalt för en sådan typ av match.

Betfair valde att stoppa spel på matchen, vägrade att betala ut vinstpengar och inledde tillsammans med TIU en undersökning, som lades ner. Anledningen: Det gick inte att bevisa.

”All skit sopas under mattan”

– Tennisen och då menar jag spelarna, ITF, ATP och WTA har i mitt tycke inställningen att all skit sopas under mattan. Dopning, läggmatcher och annat når inte dagens ljus. Det är tveklöst en medveten strategi att dölja regelbrott, säger Johannes Nilsson till SvD och tillägger:

– Syftet är nog att sporten ska se ren och fin ut. Det finns nog även en rädsla att tappa tv-avtal och sponsorer.

Johannes Nilsson uppskattar att ett 50-tal matcher är uppgjorda – utav de 4 000 som spelas under en säsong. Vanligast är fusket i de små ATP-turneringarna.