Frias av lagen – då kan Luleå straffas
Lasu Nilsson kan inte straffas för tv-intervjun men SHL utreder Luleå
Publicerad 2017-03-16
Kan Petter Lasu Nilsson straffas för utbrottet mot domarna efter Luleås uttåg ur SHL-slutspelet?
Nej, enligt grundlagen och idrottens eget regelverk.
Ändå kan svaret bli ja i SHL:s egen rättsinstans – men tränaren personligen är inte den som står åtalad.
Luleås tränare Petter Lasu Nilsson var milt uttryckt rasande efter Luleås förlust mot Malmö i SHL-slutspelet.
– Kasta domaren åt helvete. Ge mig böter om ni vill, jag tycker det är så jävla dåligt. Domarrummet kan de sluta med också. De behöver inte ta ett enda domslut en enda gång någon domare, för de skyller på domarrummet hela tiden, sa Lasu Nilsson bland annat och beskrev att han var så besviken att han ”skulle kunna mörda”.
”Omfattas inte av idrottens regelverk”
Men några böter kan Lasu Nilsson inte få. Disciplinämndens ordförande Alexander Ramsay bekräftar för Sportbladet att idrotten inte kan straffa uttalanden som görs i grundlagsskyddad media.
– Om det sägs på Facebook, till varandra eller direkt till någon är det en helt annan sak men där det gäller grundslagsskyddad media, som till exempel tv som jag förstått att det här gäller, så är det ansvarig utgivare och då omfattas inte det av idrottens regelverk, säger Ramsay.
Anledningen är att Riksidrottsnämnden slagit fast att idrottens regelsystem inte får avvika från samhällets. En idrottsman kan därför, med hänvisning till de ansvarsregler som gäller för yttrandefrihetsbrott, inte bli föremål för bestraffning för uttalanden i till exempel C Mores tv-sändning. Samma princip friade också bandyspelaren Per Fosshaug när han i januari 2012 kallade domarna för ”de här jävla svinen i randiga tröjor” efter en derbymatch mot Västerås.
Alexander Ramsay uppger för Sportbladet att Lasu Nilsson inte heller är anmäld till Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd. Däremot har händelsen blivit ett ärende för SHL:s eget Disciplinråd.
Överenskommelse mellan klubbarna
Skillnaden mellan de två är att Disciplinrådet, som instiftades i oktober 2010, inte agerar under idrottens regelverk. Rådet hanterar istället bara saker som sker vid sidan av isen och dömer utifrån ett regelverk som SHL-klubbarna själva har enats om genom sitt gemensamma aktieavtal.
– Allt vi gör är att vi följer aktieägaravtalet och rådet skapades för att kunna hantera frågor mellan aktieägarna eller frågor som initierats av SHL AB där man vill pröva om någon gjort något fel enligt aktieägaravtalet. Det är som om du och jag skulle komma överens om något ingen av oss får göra och om någon bryter mot den överenskommelsen kommer något att hända. Normalt när du bryter ett avtal så blir du ju skadeståndsskyldig, säger rådets ordförande Lennart Erntson.
Hur aktieägaravtalet ser ut är hemligt men rådet ska nu ta ställning till om Luleå, genom tränaren Lasu Nilssons uttalanden, gjort sig skyldig till ett brott mot överenskommelsen. Klubben kan också straffas trots grundlagsskyddet mot Lasu Nilsson som person.
– Det är inte den enskilde personen som är part i målet utan det är klubbarna. Om till exempel någon spelare gör något totalt vansinnigt fel så kan vi enligt det här avtalet bara agera mot någon av partnerna. Vi agerar aldrig mot personer, säger Lennart Erntson.
Och i det här fallet är alltså Luleå Hockey den parten?
– Absolut, det är det bolag som är part i avtalet. Men vi kan inte göra något mot honom (Lasu Nilsson).
För att försöka sammanfatta läget i den snåriga juridiska djungeln så är alltså Petter Lasu Nilsson personligen inte anmäld till någon av idrottens rättsinstanser och skulle det förändras talar allt ändå för att han skulle frias. Däremot utreder SHL själva om Luleå Hockey gjorde något fel när klubbens tränare rasade mot domarna i tv-intervjun med C More.
Skulle Luleå Hockey fällas väntar med största sannolikhet böter men om utgången offentliggörs är helt upp till SHL-klubbarna själva att bestämma.