Tre svenska mål bakom Detroits jättelyft

Senast mot Pittsburgh tappade Detroit en tvåmålsledning två gånger om. Inatt såg de till att göra det omvända mot Tampa Bay.

Det blev totalt tre svenskmål när Red Wings vann med 4-3.

NHL
Henrik Zetterberg, Marian Hossa och Mikael Samuelsson firar kvitteringen.

Efter första perioden stod det 2-0 till Lightning, efter mål av evighetsmaskinen Mark Recchi och Jussi Jokinen. Sedan tog Detroit över.

I andra perioden vann Red Wings skotten med 18-3 (!) och Pavel Datsyuk reducerade efter 93 sekunders spel, framspelad av Nicklas Lidström, som därmed blev den nionde backen i NHL:s historia att nå 950 poäng.

I tredje perioden blev det ren uppvisning av Detroits svenskar. Henrik Zetterberg kvitterade med sitt tionde mål för säsongen – jodå, hans bössa är fortfarande het. Han har gjort 10 mål på de senaste 11 matcherna.

Mikael Samuelsson sköt ett mäktigt slagskott från sin backposition i power play – 3-2 Detroit. Samuelssons tredje mål för säsongen.

Sedan klev Landsbros stolthet Johan Franzén fram och avgjorde genom att stöta in Zetterbergs sidledspassning. Hans åttonde mål för året betydde 4-2 och blev matchvinnande, närmare än Matt Pettingers 3-4 kom inte Lightning.

Red Wings power play utnyttjade två av sina fem chanser för kvällen, och befäste därmed sin position som ligans hetaste.

– Vi vet att vi har bra spelare och ikväll fick vi en bra start, sa Zetterberg efter matchen. När man gör mål växer självförtroendet.

Red Wings målvakt Chris Osgood vann sin sjuttonde raka match mot Lightning, men gjorde inte en av sina bättre matcher.

– Jag tycker att ”Ozzie” ska tacka sina lagkamrater, sa Red Wings tränare Mike Babcock till AP. Vissa kvällar räddar han oss – ikväll räddades han av sina utespelare.