Matchfakta 27/2

NY Islanders-Pittsburgh 2-4 (0-2, 1-0, 1-2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-27

Första perioden: 0-1 (10.50) Evgeni Malkin 36 (Petr Sykora, Jeff Taffe), 0-2 (17.52) Jeff Taffe 4 (Tyler Kennedy, Kris Letang), spel 5 mot 3.

Andra perioden: 1-2 (10.26) Frans Nielsen 1 (Jeff Tambellini, Freddy Meyer).

Tredje perioden: 1-3 (12.55) Jordan Staal 9 (Evgeni Malkin, Petr Sykora), 1-4 (16.58) Connor James 1 (Ryan Whitney), spel 5 mot 4, 2-4 (18.43) Ruslan Fedotenko 15 (Josef Vasicek, Trent Hunter), spel 5 mot 4.

Skott: 52-21 (23-6, 11-4, 18-11)

Utvisningar, NY Islanders: 5x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Pittsburgh: 9x2 min, 1x5 min.

Publik: 11 258 (i Nassau Coliseum)

Målvakter: NY Islanders: Rick DiPietro 81,0%, istid 59.53

Pittsburgh: Ty Conklin 96,2%, istid 59.54

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen.

Matchen:

Ty Conklin i Pittsburghs mål fick otroliga 52 skott på sig och räddade 50 stycken av dem - det högsta antalet under en match i Conklins karriär. Han var förstås den största anledningen till att Penguins vann och passerade Ottawa i tabellen och nu bara är en poäng efter New Jersey som toppar Eastern Conference.

– Ibland behöver inte skottstatistiken indikera hur matchen såg ut, sa en ödmjuk Ty Conklin till AP och fortsatte:

– Jag är inte säker på att vi spelade en av våra bästa matcher. Vi fick några frilägen, några ribbskott och de missade några bra chanser också.

Däremot var Conklins lagkamrater inte sena att hylla fantommålvakten.

– Jag har inte sett en målvakt i år stjäla en match som han gjorde. Han är troligen vår MVP sedan Sid (Sidney Crosby) blev skadad… han och Malkin. Men det är ingenting som vi vill ska bli en vana, sa backen Ryan Whitney.

Evgeni Malkin inledde målskyttet och hade också en assist till Jordan Staals 3-1-mål och har vekligen blommat ut när kaptenen Crosby varit skadad.

Malkin och Crosby får nu ytterligare en stjärna i laget. Timmarna innan nedsläpp blev det nämligen klart att Atlantas slovak Marian Hossa flyttar till Pittsburgh. Tillsammans med Torontos back Hal Gill förväntas Hossa debutera mot Boston borta på torsdag.

Washington-Minnesota 4-1 (2-0, 2-1, 0-0)

Första perioden: 1-0 (02.41) Brooks Laich 12 (Tomas Fleischmann, Milan Jurcina), 2-0 (10.11) Shaone Morrisonn 1 (Brooks Laich, Jeff Schultz).

Andra perioden: 2-1 (13.10) Branko Radivojevic 4 (Eric Belanger, Stephane Veilleux), 3-1 (15.59) Eric Fehr 1 (Tom Poti, Brooks Laich), 4-1 (18.27) Brooks Laich 13 (Tomas Fleischmann, Mike Green).

Skott: 26-35 (12-15, 9-12, 5-8)

Utvisningar, Washington: 7x2 min. Minnesota: 7x2 min.

Publik: 17 391 (i Verizon Center)

Målvakter: Washington: Olaf Kolzig 97,1%, istid 60.00

Minnesota: Niklas Bäckström 84,6%, istid 60.00

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 1, 0, -1, 20.17

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 1, 0, -1, 18.09

Matchen:

Det var ett omtumlande dygn för Washingtons målvakt Olaf Kolzig. Först fick han reda på att Capitals värvat Montreals målvakt Cristobal Huet och att Kolzig INTE blivit såld till något annat lag.

Sedan fick 37-årige Kolzig, som varit Washingtons förstemålvakt i tio år, ställa sig mellan stolparna - och det gjorde han med bravur.

Den tyske målvakten räddade 34 skott och såg till att hemmalaget tog två viktiga poäng i jakten på en slutspelsplats.

– Jag kommer bara att spela mitt spel. Om det är tillräckligt bra, spelar jag. Om inte får någon annan spela. Vad jag är chockad över är att det fortfarande finns tre målvakter här. Jag är fortfarande här. Det är inte så att jag är i Colorado eller Phoenix och svarar på frågor, sa Olaf Kolzig som i natt tog sin 298:e seger under NHL-karriären.

Washington avgjorde definitivt matchen när Eric Fehr (första målet för säsongen) och Brooks Laich gjorde 3-1 och 4-1 i slutet av den andra perioden.

Förutom Cristobal Huet värvade Capitals, strax innan NHL:s deadline, även veterancentern Sergei Fedorov från Columbus och vänsterforwarden Matt Cooke från Vancouver. Minnesota förstärkte med Chris Simon från NY Islanders.

Carolina-New Jersey 2-1 (0-0, 1-1, 0-0, 1-0)

Andra perioden: 0-1 (01.50) Brian Gionta 17 (-), spel 4 mot 5, 1-1 (05.57) Sergei Samsonov 8 (Keith Aucoin, Tuomo Ruutu).

Förlängning: 2-1 (01.36) Sergei Samsonov 9 (Scott Walker, Bret Hedican).

Skott: 36-24 (8-9, 14-6, 12-8)

Utvisningar, Carolina: 4x2 min, 2x5 min. New Jersey: 4x2 min, 3x5 min.

Publik: 15 466 (i RBC Center)

Målvakter: Carolina: Cam Ward 95,8%, istid 61.36

New Jersey: Martin Brodeur 94,4%, istid 61.29

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 1, 0, +1, 22.00

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 0, 0, 20.08

Matchen:

Carolina gav allt i nattens match för att slippa bli förnedrat av New Jersey denna säsong. Devils hade nämligen vunnit alla möten mot Hurricanes 2007/08 och hade chansen att för första gången på 16 år ”gå rent” mot Carolina.

– Det var en bra värdemätare för oss, sa Sergei Samsonov - som blev Carolinas matchhjälte i sudden death - och fortsatte:

– Vi fick stryk i tre matcher i rad, ganska illa också. Det fanns i våra bakhuvuden, ingen tvekan om det. Det var en viktig match bara för att bevisa för oss själva att vi kan matcha samtliga lag.

Devils lagkapten Jamie Langenbrunner konstaterade sakligt:

– De spelade en mycket bättre match än vad vi gjorde. Det var grunden.

Tuomo Ruutu, som tidigare under dagen anlänt från Chicago, noterades för en poäng i sin Carolina-debut när han assisterade till Samsonovs 1-1-kvittering i den andra perioden. Men Ruutu lär komma ihåg debuten av en annan orsak också. Han träffades nämligen av Patrik Elias klubba och blödde kraftigt från ansiktet. Finländaren fick, enligt AP, sys med 40 stygn.

Boston-Ottawa 4-0 (2-0, 1-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (05.24) Shawn Thornton 3 (Vladimir Sobotka), 2-0 (17.23) David Krejci 1 (Peter Schaefer, Milan Lucic).

Andra perioden: 3-0 (02.15) Zdeno Chara 13 (Marco Sturm, Marc Savard), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 4-0 (18.33) Zdeno Chara 14 (-), spel 5 mot 5, tom bur.

Skott: 29-22 (12-12, 8-4, 9-6)

Utvisningar, Boston: 5x2 min. Ottawa: 6x2 min.

Publik: 13 451 (i TD Banknorth Garden)

Målvakter: Boston: Tim Thomas 100%, istid 59.55

Ottawa: Martin Gerber 89,3%, istid 59.22

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 1, 0, +1, 16.11

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 0, 3, 2, -1, 19.25

Matchen:

På Per-Johan Axelssons 33-årsdag firade Boston med att sänka topplaget Ottawa klart och mycket rättvist. Målvakten Tim Thomas höll nollan för andra gången under säsongen och för Senators del har laget inte lyckats göra mål på två hela matcher. Det har inte skett sedan november 2000...

– Det är en djup frustration nu. Vi måste förflytta pucken bättre och vi vinner inga närkamper, sa Ottawas coach John Paddock som kan konstatera att laget nu också tappat ledningen i Eastern Conference till New Jersey.

Boston däremot såg pigga ut och lagets general manager Peter Chiarelli valde att inte värva en enda spelare när transferfönstret stängde i natt.

– Han sa att han trodde på detta lag. Han sa att vi hade en bra kemi på isen och att det var därför han inte trejdade någon, sa Bruins forward David Krejci som med sitt 2-0-fullträff noterades för karriärens första NHL-mål.

Bostons jätteback Zdeno Chara avslutade senare målskyttet med att göra både 3-0 och 4-0 - slovakens 13:e och 14:e mål denna säsong.

Montreal-Atlanta 5-1 (1-0, 0-1, 4-0)

Första perioden: 1-0 (12.47) Maxim Lapierre 5 (Josh Gorges, Francis Bouillon).

Andra perioden: 1-1 (02.04) Ilya Kovalchuk 41 (Todd White, Mark Recchi), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-1 (02.10) Christopher Higgins 20 (Michael Ryder, Saku Koivu), spel 5 mot 4, 3-1 (04.56) Christopher Higgins 21 (Andrei Markov, Saku Koivu), 4-1 (08.17) Andrei Markov 13 (Christopher Higgins, Mark Streit), spel 5 mot 4, 5-1 (09.04) Sergei Kostitsyn 7 (Guillaume Latendresse, Francis Bouillon).

Skott: 33-27 (10-11, 8-10, 15-6)

Utvisningar, Montreal: 5x2 min. Atlanta: 4x2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre)

Målvakter: Montreal: Carey Price 96,3%, istid 60.00

Atlanta: Kari Lehtonen 84,8%, istid 57.44

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 2, 0, -1, 27.13

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, -1, 20.47

Matchen:

Christopher Higgins var orolig timmarna innan nedsläpp. Inte inför matchen mot Atlanta utan för att han skulle trejdas bort från sitt favoritlag Montreal. Normalt sett brukar Higgins ta en tupplur på eftermiddagen för att komma laddad inför matchen.

– Jag brukar ta en tupplur, men jag gick till sängen med 20 minuter kvar av deadlinen och sov inte de två timmar jag brukar sova. Jag vaknade upp och var inte förflyttad så jag var verkligen glad, men jag tror alla är lättade. Det är en kollektiv suck av lättnad från vårt lag, sa Christopher Higgins.

Den New York-bördige forwarden tackade för det fortsatta förtroendet genom att göra både 2-1 och 3-1 i inledningen av den tredje perioden - båda gångerna assisterad av Montreals kapten Saku Koivu. Sedan passade Higgins själv fram till Andrei Markovs 4-1.

Den enda affären som Montreal var inblandad i var när de släppte målvakten Cristobal Huet till Washington för en val i andrarundan av driften 2009. För Atlantas del släppte de Marian Hossa till Pittsburgh i utbyte mot Eric Christensen och Colby Armstrong.

Carey Price, 20-årig rookie, är nu förstemålvakt i Montreal. Som ersättare lyfte klubben upp Jaroslav Halak från AHL-klubben Hamilton. Price, som räddade 26 skott i natt, tog dock befordran med lugn.

– Det innebär bara att jag kommer att spela mer. Du kan inte låta dig påverkas av någon press. Jag trodde det skulle ske, men det skedde bara lite tidigare än förväntat, sa Carey Price.

St. Louis-Dallas 1-3 (1-0, 0-0, 0-3)

Första perioden: 1-0 (01.31) Keith Tkachuk 20 (Eric Brewer), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-1 (02.27) Loui Eriksson 10 (Mike Ribeiro, Brenden Morrow), 1-2 (07.43) Jere Lehtinen 11 (Mike Ribeiro, Mike Modano), spel 5 mot 4, 1-3 (09.29) Loui Eriksson 11 (-).

Skott: 28-21 (9-8, 17-6, 2-7)

Utvisningar, St. Louis: 3x2 min, 1x5 min. Dallas: 8x2 min, 1x5 min.

Matchen:

16 sekunder in i matchen blev Dallas svenske forward Loui Eriksson utvisad för slashing. En dryg minut senare hade Keith Tkachuk gjort 1-0 till hemmalaget St. Louis.

Men där tog också det roliga slut för fansen i Scottrade Center - och det roliga började för den förre Frölunda-spelaren.

Resten av perioden blev mållös liksom också den andra perioden. Men i den sista tog bortalaget över totalt. Och det främst genom Loui Eriksson.

Han kvitterade till 1-1 (en styrning) efter drygt två minuter spel och efter att Jere Lehtinen gett Dallas ledningen sänkte Eriksson definitivt alla hemmadrömmar genom att göra 3-1 (skott från vänstra tekningscirkel) knappt halvvägs in i perioden.

Anledningen till Erikssons succé senaste tiden, fyra mål på de två senaste matcherna, är att han blivit förflyttad till toppkedjan med Mike Ribeiro och Brenden Morrow.

– Jag försöker bara gå på mål mer. Jag spelar med två riktigt bra killar, Ribeiro och Morrow, och de matar bra puckar framför mål. Jag försöker bara bygga upp mitt spel. Det är roligt nu och vi vinner. I förra matchen mot Nashville var jag mycket nära ett hat trick och det var kul att få göra mål i dag igen. Jag hade nästan ett hat trick i dag också, sa Loui Eriksson till AP.

Edmonton-Detroit 4-3 (0-0, 1-0, 2-3, 0-0, 1-0)

Andra perioden: 1-0 (02.54) Tom Gilbert 9 (Robert Nilsson, Andrew Cogliano).

Tredje perioden: 2-0 (01.44) Geoff Sanderson 3 (Marty Reasoner, Tom Gilbert), 2-1 (05.42) Jonathan Ericsson 1 (Valtteri Filppula, Tomas Holmström), spel 5 mot 4, 2-2 (12.18) Pavel Datsyuk 23 (Mikael Samuelsson, Derek Meech), spel 5 mot 4, 2-3 (17.44) Valtteri Filppula 17 (Brett Lebda), 3-3 (19.31) Fernando Pisani 8 (Jarret Stoll, Tom Gilbert), spel 5 mot 4.

Straff: 4-3 Robert Nilsson.

Skott: 29-43 (6-12, 12-14, 8-11)

Utvisningar, Edmonton: 7x2 min. Detroit: 6x2 min.

Matchen:

När Geoff Anderson satte 2-0 till Edmonton efter knappt två minuter av den tredje perioden såg matchen ut att vara avgjord. Men Detroit ville annat och efter reducering av Jonathan Ericsson (hans första NHL-mål!) satte Pavel Datsuyk kvitteringen (Tomas Holmström skymde målvakten) och Valtteri Filppula ledningspucken för Red Wings.

Men med endast 29 kvar lyckades Oilers kvittera på nytt när Fernando Pisani tryckte in pucken i numerärt överläge. Och efter en mållös förlängning var Robert Nilsson den enda av sex straffskyttar som lyckades sätta pucken i nät.

Edmonton är ligans bästa lag på straffar. Detta var säsongens 13:e (!) seger i straffläggningar - ett nytt NHL-rekord.

– Det är alltid fint att slå rekord, men allt handlar om att vinna matcher. Dessa straffvinster har varit enorma för oss eftersom nästan hälften av våra segrar kommit på det sättet, sa Oilers målvakt Mathieu Garon till AP.

Matchhjälten Robert Nilsson var snabb med att berömma just Garon.

– I straffar är han fantastisk. Det är det som ger oss så mycket självförtroende i de situationerna. Han stoppade tre av tre i dag igen. Han är en av de bästa på straffar i hela världen, sa Robert Nilsson.

Dominik Hasek var tillbaka i Detroit för första gången sedan han höftskadades den 9 februari. Men veteranmålvakten satt på bänken och även med Hasek tillbaka så saknar Red Wings fortfarande backarna Nicklas Lidström, Niklas Kronwall, Chris Chelios och Brian Rafalski samt forwarden Dan Cleary. Samtliga förväntas dock vara tillbaka till slutspelet.

Calgary-Colorado 2-3 (1-1, 1-0, 0-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (04.08) Ryan Smyth 12 (Marek Svatos, John-Michael Liles), 1-1 (15.35) Dustin Boyd 6 (Owen Nolan, Matthew Lombardi).

Andra perioden: 2-1 (12.58) Robyn Regehr 5 (Daymond Langkow), spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 2-2 (13.33) Milan Hejduk 21 (Paul Stastny, John-Michael Liles), spel 5 mot 4.

Förlängning: 2-3 (03.02) Paul Stastny 19 (Ryan Smyth, Milan Hejduk), spel 4 mot 3.

Skott: 29-34 (11-8, 10-11, 8-10)

Utvisningar, Calgary: 6x2 min, 1x5 min. Colorado: 5x2 min, 1x5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome)

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 91,2%, istid 63.02

Colorado: Jose Theodore 93,1%, istid 62.43

Kristina Huselius, f, Calgary 0, 0, 2, 0, 0, 22.51

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 0, 0, 0, 07.17

Matchen:

En oerhört viktig vändning för Colorado (och Peter Forsberg) i jakten på en plats i Stanley Cup. Paul Statsny var spelare bakom tvåpoängaren. Först låg han bakom Milan Hejduks 2-2-kvittering med drygt sex minuter kvar av matchen och sedan satte den 22-årige rookien själv avgörande 3-2 i sudden death assisterad av Ryan Smith.

– Han såg mig, gjorde ett bra spel och jag satte den i mål. Det är alltid stort, speciellt när du ligger under med ett mål i den tredje perioden. Vi njuter av detta och är redo för att möta Vancouver i morgon, sa Peter Statsny till AP.

– En riktig stor seger för oss. Vi behövde de två poängen och förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det, sa Avalanche Joe Sakic.

Förutom Peter Forsberg värvade Colorado två spelare till strax innan transferfönstret stängde: backarna Adam Foote, Columbus och Ruslan Salei, Florida.