Succérookien: Det häftigaste jag upplevt

Fabian Brunnström, 23, gjorde hat trick i sin NHL-debut för Dallas Stars i natt.

Endast vid två tidigare tillfällen i hela NHL-historien har en rookie gjort sådan braksuccé i sin första match.

Börje Salming, Mats Näslund, Håkan Loob, Mats Sundin, Peter Forsberg, Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg...de får alla ursäkta.

Ingen svensk har någonsin inlett sin NHL-karriär på samma makalösa sätt som 23-årige Fabian Brunnström.

Det är det å andra sidan överhuvudtaget få som gjort.

Endast vid tre tidigare tillfällen i hela NHL-historien har en rookie, enligt kommentatorerna på amerikansk tv i natt, gjort hat trick i sin debut-match – Montreals Alex Smart 1943 (!) och Québecs Real Cloutier 1979..

Och när Dallas i natt slog Nashville med 6-4 hemma i American Airlines Center följde Brunnström alltså i deras historiska fotspår.

Kepsarna regnade

Först kvitterade han Nashvilles 2-1-ledning 11.45 in i andra perioden, framspelad av Toby Petersen och Philippe Boucher. Bara två och en halv minut senare kvitterade han vad som ånyo hunnit bli en Nashville-ledning, den här gången efter förarbete av Sean Avery och Brad Richards.

Sedan fulländade Fabian sin sannsaga genom att tre och en halv minut från slutet, när ställningen var 4-4, avgöra hela matchen.

Ögonblicket senare regnade kepsarna över hat trick-svensken...

– Det var såklart kul, säger han blygsamt till Dallas Morning News.

– Jag kände mig överhuvudtaget bekväm där ute. Det är roligt att spela i så här bra omgivning. Men det viktigaste är att vi vann.

Coachen berömde

Brunnström svär på att han inte var besviken över att han ställdes över i säsongens två första matcher.

– Nej, det var jag inte. Det här är ett bra lag. Man måste förtjäna sin plats, säger han.

Det kan man lugnt säga att han gjort efter den här debuten.

Och nu är det väl bara att fortsätta på den inslagna vägen?

– Nja, det lär bli svårt att göra tre mål i varje match, säger han med ett leende till Dallas-tidningen.

Är detta det häftigaste du har upplevt?

– Ja, det måste det väl vara. För det första att få debutera i NHL och sedan att göra hattrick i första matchen. Men det viktigaste var att vi vann. Hade vi förlorat hade det inte varit lika kul, säger Brunnström till TT.

Stars coach, Dave Tippett, tycker förstås att det är trevligt att se en ung spelare gör hat trick, men understryker samtidigt att Fabian var bra även på andra sätt.

– Han gör saker utöver målen som får en coach att må bra. Han är en bra spelare som kommer fortsätta växa, säger Tippett till AP.

En klassisk superstar

Och här har fansen i Dallas gått och undrat varför det varit sån hype kring Fabian Brunnström, som inte ens fått spela de inledande matcherna.

Nu vet de.

Det har varit hype för att han är en klassisk superstar.

Även Nashvilles svenske rookie Patric Hörnqvist gjorde ett mål i matchen, men den bedriften hamnade av självklara skäl i skuggan av den nye Dallas-stjärnans braksuccé.