Matchfakta 13/1

Philadelphia–Boston 3–4 (1–0, 0–2, 2–1, 0–1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-12

Första perioden: 1–0 (11,31) Jeff Carter (17) (Randy Jones, Braydon Coburn) , spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (4,02) Marc Savard (11) (Marco Sturm, Zdeno Chara), spel fem mot fyra, 1–2 (18,38) Marco Sturm (13) (Zdeno Chara, Marc Savard), spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–3 (4,51) Peter Schaefer (7) (Zdeno Chara, David Krejci), 2–3 (10,41) Scott Hartnell (11) (R.J. Umberger, Jeff Carter), spel fem mot fyra), 3–3 (12,45) Daniel Briere (17) (Simon Gagne).

Fjärde perioden: (0,43) 3–4 Aaron Ward (4)

Skott: 24–32 (8–8, 4–13, 11–10, 1–1)

Utvisningar, Phildadelphia: 8X2. Boston: 8X2

Publik: 19 792

Målvakter, Philadelphia: Antero Niittymäki 87,5% istid 60,42. Boston: Alex Auld 87,5% istid 60,43

Matchen: Det hade gått knappt en minut av förlängning när Boston kunde avgöra matchen – tack vare en mindre lyckad insats av Antero Niittymäki. Den finske målvakten gav sig ut på en våghalsig utflykt och blev överlistad av Aaron Ward som slog in segermålet. Niittymäki har annars visat fin form i sina senaste starter och satt nyligen nytt rekord för Philadelphia när han räddade 54 skott mot Toronto.

Annars en spännande match där Boston spelade ut Flyers och drog ifrån till 3–1 innan hemmalaget vaknade och gjorde två sena mål och ordnade förlängning.

Per-Johan Axelsson fanns på bänken men spelade inget för Boston.

Los Angeles–Dallas 4–3 (2–2, 1–0, 0–1, 10)

Första perioden: 0–1 (3,20) Jeff Halpern (9) (Loui Eriksson, Trevor Daley) spel fem mot fyra, 0–2 (3,36) Loui Eriksson (5) (Joel Lundqvist, Brad Winchester), 1–2 (9,06) Alexander Frolov (9) (Patrick O'Sullivan, Brad Stuart), 2–2 (10,13) Derek Armstrong (4) (Scott Thornton, Tom Preissing).

Andra perioden: 3–2 (14,15) Anze Kopitar (18) (Rob Blake) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–3 (7,23) Matt Niskanen (5) (Mike Modano, Mike Ribeiro) spel fem mot fyra.

Straff: 4–3 Patrick O'Sullivan

Skott: 29–26 (12–12, 6–6, 10–7, 1–1)

Utvisningar, Los Angeles: 8X2. Dallas: 4X2

Publik: 16 916

Målvakter, Los Angeles: Jason LaBarbera 88,5% Istid 64,27. Dallas: Marty Turco, 89,6% Istid 64,02.

Svenskarna:

Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Mattias Norström, b, Dallas, 0, 0, 1, 0, -1, 21,43.

Loui Eriksson, f, Dallas, 1, 1, 3, 0, 0, 17,42.

Nicklas Grossman, b, Dallas, 0, 0, 0, 0, 0, 14,08.

Joel Lundqvist, f, Dallas, 0, 1, 0, 2, 0, 9,02.

Matchen:

Svenskkolonin i Dallas såg ut att gå mot en trevlig afton i Los Angeles; Ledning med 2–0 efter assist och mål (framspelad av Joel Lundqvist) av Loui Eriksson.

Men hemmalaget kom tillbaka. Man gick i kapp och förbi, tack vare gamle SSK:aren Anze Kopitar, innan Dallas kvitterade igen i sista rundan.

Men sista ordet gick ändå till Kings som vann efter straffar. Inga svenskar fick förtroendet i straffläggningen, men Kopitar satte en för Kings. Patrick O'Sullivan fick dock den avgörande straffen sig tillgodoräknad.

Tungt för Dallas som nu har förlorat sex av de åtta senaste matcherna. Visserligen ligger man tvåa i väst efter suveräna Detroit, men det är oerhört jämnt och ner till lagen under slutspelstrecket skiljer det bara åtta poäng just nu, och Dallas har dessutom fler matcher spelade.

Atlanta-Pittsburgh 3-2 (1-1, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (05.23) Sidney Crosby 19 (Evgeni Malkin, Colby Armstrong), 1-1 (09.31) Ilya Kovalchuk 37 (Mark Recchi, Tobias Enström), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-2 (05.06) Sidney Crosby 20 (Kris Letang, Colby Armstrong).

Tredje perioden: 2-2 (01.40) Robert Holik 8 (Marian Hossa, Slava Kozlov), spel 5 mot 4.

Straff: 3-2 Mark Recchi.

Skott: 38-31 (11-10, 10-13, 14-6, 3-2)

Utvisningar, Atlanta: 3x2 min. Pittsburgh: 4x2 min.

Publik: 18 545 (i Philips Arena)

Målvakter: Atlanta: Kari Lehtonen 93,5%, istid 64.55 Pittsburgh: Ty Conklin 94,7%, istid 64.59

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, -2, 24.30

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 1, 0, 0, -2, 25.20

Matchen: I december fick den 39-årige veteranforwarden Mark Recchi lämna Pittsburgh efter att bara ha gjort åtta poäng på 19 matcher. Han flyttade till Atlanta och i natt möttes lagen.

Vem som blev matchhjälte? Mark Recchi, förstås.

Han satte den avgörande straffen och såg till att Atlanta vann med 3-2 och tog två viktiga poäng i slutspelsjakten.

- De tvivlade på min förmåga att spela. Jag ville gå ut och göra bra ifrån mig. I 19 år har jag gjort det. Det var mycket leenden i dag. Jag har fortfarande några vänner där, sa Mark Recchi om att lira mot sina forna lagkamrater igen.

Recchi har nu 16 poäng (7+9) på 17 matcher sedan han kom till Thrashers och spelar tillsammans med målkungen Ilya Kovalchuk (jodå, mål igen - 37:e fullträffen) i lagets förstakedja.

- Jag är tacksam att Don Waddell (coachen) och Thrashers gav mig chansen att visa att jag fortfarande kan spela, sa Mark Recchi som också hade en assist till Kovalchuks 1-1-mål.

Pittsburghs superstjärna Sidney Crosby gjorde lagets båda mål, men denna gång räckte det alltså bara till en poäng.

NY Rangers-Montreal 4-1 (2-0, 2-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (03.17) Chris Drury 12 (Marcel Hossa), 2-0 (13.20) Martin Straka 8 (Jaromir Jagr, Scott Gomez).

Andra perioden: 3-0 (05.51) Petr Prucha 5 (Nigel Dawes, Paul Mara), 4-0 (19.38) Nigel Dawes 6 (Brandon Dubinsky, Petr Prucha).

Tredje perioden: 4-1 (07.10) Sergei Kostitsyn 2 (Andrei Kostitsyn, Andrei Markov), spel 5 mot 4.

Skott: 41-19 (13-6, 15-8, 13-5)

Utvisningar, NY Rangers: 8x2 min. Montreal: 2x2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden)

Målvakter: NY Rangers: Henrik Lundqvist 94,7%, istid 59.57 Montreal: Cristobal Huet 85,7%, istid 39.57 Montreal: Jaroslav Halak 100%, istid 20.00

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers - se ovan.

Matchen: På de senaste sju matcherna har NY Rangers bara två segrar - båda mot Montreal. I natt tog laget kommandot direkt och gjorde två gånger 2-0 i de första perioderna och avgjorde matchen.

Henrik Lundqvist spelade stabilt i mål, men hade inte alltför mycket att göra. Rangers vann skotten med förkrossande 41-19 och gav ”Henke” flera lägen att pusta ut mellan stolparna.

- Det känns bra att äntligen få en seger och att äntligen få utdelning. I delar av våra förlustmatcher har vi spelat riktigt bra, men sedan har någonting hänt som gjort att vi tappat lite fokus och kanske lite självförtroende. I kväll jobbade vi verkligen hårt, sa Henrik Lundqvist till AP.

För Montreals del var det den första förlusten under ordinarie tid sedan 23 december. Och detta trots att laget hade åtta lägen i power play jämfört med Rangers två.

- De spelade verkligen bra, men vi svarade inte på det alls. Vår fokus var inte där, våra passningar var förskräckliga, vi åkte inte skridskor när vi hade pucken och när pucken var där slogs vi inte för den, sa Canadiens coach Guy Carbonneau besviket.

Florida-Tampa Bay 3-5 (1-1, 0-2, 2-2)

Första perioden: 1-0 (00.38) Olli Jokinen 21 (Bryan Allen), 1-1 (10.39) Nick Tarnasky 2 (Craig MacDonald, Mathieu Darche).

Andra perioden: 1-2 (02.00) Jan Hlavac 7 (Jason Ward, Chris Gratton), 1-3 (03.06) Nick Tarnasky 3 (Shane O´Brien, Craig MacDonald).

Tredje perioden: 1-4 (09.15) Brad Richards 12 (Vaclav Prospal, Martin St. Louis), spel 5 mot 4, 2-4 (14.59) David Booth 11 (Jassen Cullimore, Stephen Weiss), 3-4 (18.31) Brett McLean 4 (Magnus Johansson, Jay Bouwmeester), 3-5 (19.44) Brad Richards 13 (Martin St. Louis), spel 5 mot 6.

Skott: 30-25 (13-9, 4-8, 13-8)

Utvisningar, Florida: 3x2 min. Tampa Bay: 1x2 min.

Publik: 16 578 (i BankAtlantic Center)

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 83,3%, istid 58.55 Tampa Bay: Johan Holmqvist 90,0%, istid 60.00

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay - se ovan.

Magnus Johansson, b, Florida 0, 1, 2, 0, -1, 18.30

Matchen: Nick Tarnasky hade spelat 132 NHL-matcher i sin karriär utan att lyckats göra mer än ett mål per match. I natt kom dock Tarnaskys första ”dubbel”.

Han satte kvitteringen till 1-1 i den första perioden och gav i början av den andra perioden Tampa Bay ledningen med 3-1.

Ledningen höll sedan Lightnings ända till slutet, trots ett par Florida-reduceringar i den tredje perioden. Brad Richards (också två mål i natt) satte 5-3 i tom bur med bara 16 sekunder kvar att spela.

Men det var Nick Tarnasky som utan tvekan var matchens lirare.

- Jag är bara uppspelt att få vara med om att bidra till segern. Jag har inte haft en sådan här kväll sedan mitt andra år i AHL, sa 25-årige Tarnasky till AP.

Tampa Bays coach John Tortorella var besviken - trots att laget tog en efterlängtad och nödvändig seger.

- Vi hade matchen under total kontroll, men vi fortsätter att göra det spännande. Det är helt otroligt hur vi kan fortsätta att låta det andra laget vara med i matchen, sa John Tortorella.

Johan Holmqvist var tillbaka i Tampas mål efter att ha fått nöta bänken och se finländske rookien Karri Rämö briljera i flera matcher. ”Honken” spelade mycket bra, räddade 27 skott och blev vald till en av matchens tre bästa spelare.

- Det var ganska vilt där ute på slutet, men du måste bara hålla dig lugn och hoppas att killarna spelar bra. Som tur är lyckades Brad rensa ut pucken och den gick i mål, sa ”Honken” om slutminuten.

Magnus Johansson noterades för sin första poäng i Florida då han assisterade till Brett McLeans 3-4-reducering i slutet av matchen.

Columbus-Nashville 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0)

Andra perioden: 0-1 (18.35) Alexander Radulov 13 (J.P. Dumont, Jason Arnott).

Tredje perioden: 1-1 (10.45) Rostislav Klesla 5 (Nikolai Zherdev).

Straff: 2-1 Nikolai Zherdev.

Skott: 29-27 (5-5, 10-12, 9-8, 5-2)

Utvisningar, Columbus: 3x2 min. Nashville: 1x2 min.

Publik: 16 230 (i Nationwide Arena)

Målvakter: Columbus: Pascal Leclaire 96,3%, istid 64.55 Nashville: Chris Mason 96,6%, istid 64.45

Joakim Lindström, f, Columbus 0, 0, 1, 2, 0, 10.18

Matchen: Columbus är glödhett just nu - och framför allt lagets ukrainare Nikolai Zherdev.

I går vann laget med 6-4 mot St. Louis och Zherdev svarade för två mål.

I natt kom ännu en seger i Nationwide Arena - Blue Jackets femte raka på hemmaplan (klubbrekord) - och mannen bakom verket även denna gång: 23-årige Nikolai Zherdev.

Först assisterade (skott och retur) han till Rotislav Kleslas 1-1 i mitten av den tredje perioden och efter en mållös förlängning var Zherdev den enda som lyckades sätta en straff. Bonuspoängen till Columbus och hyllningarna efter matchen åter till den talangfulle ukrainaren.

- I flera matcher i rad har han stigit fram och gjort fina insatser när vi behövt honom som mest, sa Columbus coach Ken Hitchcock om sin nytända stjärna.

Hemmalagets målvakt Pascal Leclaire var givetvis också en stor bidragande orsak till segern. Han räddade 26 skott under matchen och knep de tre Nashville-straffarna från Alexander Radulov, Martin Erat och J.P Dumont.

- Det är en ganska bra känsla. Vi behöver dessa poäng just nu, sa Pascal Leclaire till AP.

Buffalo-New Jersey 2-3 (2-0, 0-1, 0-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (00.58) Daniel Paille 7 (Brian Campbell, Drew Stafford), 2-0 (10.38) Daniel Paille 8 (Paul Gaustad, Toni Lydman).

Andra perioden: 2-1 (13.47) Paul Martin 3 (Johnny Oduya, Brian Gionta).

Tredje perioden: 2-2 (18.53) David Clarkson 5 (Andy Greene).

Straff: 2-3 Zach Parise.

Skott: 23-25 (7-6, 10-6, 4-12, 2-1)

Utvisningar, Buffalo: 2x2 min. New Jersey: 2x2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena)

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 92,0%, istid 64.57 New Jersey: Martin Brodeur 91,3%, istid 64.44

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 3, 0, 0, 24.48

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 1, 0, 0, +1, 22.20

Matchen: Efter åtta raka förluster jagade Buffalo verkligen en seger i natt. Och det såg så bra ut efter att halva matchen var spelat, ledning med 2-0 och ett fint försvarsspel. New Jerseys Paul Martin reducerade till 2-1 i den andra perioden utan att Devils förtjänat det.

Men Sabres höll undan - tills bara 67 sekunder återstod av matchen. Då klippte David Clarksson in 2-2 och fixade till en, skulle det visa sig mållös, förlängning.

Nåväl, Buffalo hade ändå chansen att i straffläggningen fixa den efterlängtade segern, men New Jerseys målvakt Martin Brodeur var för bra liksom Devils skyttar. Både Zach Parise och Patrik Elias satte varsin straff och gav New Jersey extrapoängen.

Brodeur, som släppte in två billiga puckar i inledningen, skakade av sig det och spelade briljant resten av matchen.

- På något sätt höll vi oss kvar och de gjorde inte målet som de behövde för att få ett stort övertag på oss. De lät oss stanna kvar i matchen och de fick betala för det till slut. Jag tycker de spelade ut oss och förtjänade bättre. Men jag tror när du inte vinner hittar du också vägar att förlora matcherna på, sa Martin Brodeur till AP.

Devils-forwarden Sergei Brylin hade en egen sammanfattning av händelserna.

- Vi hittade ett sätt att vinna. Kalla det vad ni vill, men två poäng är två poäng, sa Brylin.

Ottawa-Detroit 3-2 (1-0, 1-0, 1-2)

Första perioden: 1-0 (01.09) Daniel Alfredsson 27 (Dany Heatley, Jason Spezza), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-0 (03.26) Mike Fisher 16 (Luke Richardson).

Tredje perioden: 2-1 (07.46) Brian Rafalski 8 (Henrik Zetterberg, Pavel Datsyuk), spel 5 mot 4, 2-2 (12.06) Jiri Hudler 11 (Nicklas Lidström, Niklas Kronwall), 3-2 (17.04) Daniel Alfredsson 28 (Joe Corvo, Mike Fisher), spel 5 mot 4.

Skott: 32-29 (10-11, 13-9, 9-9)

Utvisningar, Ottawa: 6x2 min, 1x5 min. Detroit: 5x2 min, 1x5 min.

Publik: 20 208 (i Scotiabank Place)

Målvakter: Ottawa: Ray Emery 93,1%, istid 59.18 Detroit: Dominik Hasek 90,6%, istid 59.16

Henrik Zetterberg, f, Detroit 0, 1, 4, 2, 0, 20.31

Matchen: 35 sekunder in i första perioden: Niklas Kronwall, Detroit, utvisad för hakning.

01.09: Pang! Daniel Alfredsson satte 1-0 till Ottawa i power play. Hårt slagskott i mål.

16.35 in i tredje perioden: Nicklas Lidström, Detroit, utvisad för hög klubba.

Visst blev Senators svenske kapten den store hjälten när NHL:s två bästa lag möttes med totalt åtta svenskar på isen: ”Alfie” ensam i Senators, sju svenskar i Red Wings.

- Vi spelade en av våra bästa matcher på länge, sa ”Alfie” till AP.

Detroits kapten Nicklas Lidström var förstås mindre lättroad:

- En besvikelse att förlora på slutet, sa ”Lidas”.

Avståndet mellan ettan Detroit och tvåan Ottawa är i poäng räknat nu bara åtta, va?

Korrekt. Western Conference etta Detroit har 70 poäng efter att drygt halva serien är spelad - Ottawa har 62 poäng.

Carolina-Colorado 4-5 (2-0, 2-2, 0-3)

Första perioden: 1-0 (08.45) Erik Cole 10 (Sergei Samsonov, Rod Brind´Amour), 2-0 (18.01) Keith Aucoin 2 (Tim Conboy).

Andra perioden: 2-1 (00.50) Milan Hejduk 16 (Andrew Brunette, Paul Stastny), 3-1 (03.43) Chad LaRose 6 (Keith Aucoin, Mike Commodore), 3-2 (10.24) Paul Stastny 16 (Jaroslav Hlinka, Cody McLeod), 4-2 (13.39) Cory Stillman 20 (Casey Borer, Cam Ward).

Tredje perioden: 4-3 (10.23) Cody McLeod 3 (Cody McCormick, Jeff Finger), 4-4 (13.50) Marek Svatos 18 (Tyler Arnason, Jordan Leopold), 4-5 (15.57) Marek Svatos 19 (Tyler Arnason, Wojtek Wolski).

Skott: 34-29 (7-14, 17-8, 10-7)

Utvisningar, Carolina: 4x2 min, 2x5 min. Colorado: 3x2 min, 2x5 min.

Publik: 18 680 (i RBC Center)

Målvakter: Carolina: Cam Ward 82,8%, istid 58.49 Colorado: Jose Theodore 88,2%, istid 60.00

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 1, 2, -1, 14.07

Matchen: Oj, vilken mäktig vändning av Colorado i den sista perioden. Laget gick från 2-4 till 5-4 på fem minuter och 34 sekunder. Och stor matchhjälte genom att sätta både kvitteringen och det avgörande målet blev Marek Svatos - hans 18:e och 19:e mål för säsongen.

- Han har varit het den senaste tiden. Han ser ut att vara den ende som kan göra mål, sa lagkamraten Cody McLeod om hjälten.

Men McLeod var lite fel ut eftersom han själv också hittade rätt bakom Carolinas målvakt Cam Ward. Han var nämligen den som startade uppryckningen i den tredje perioden när med 3-4-reduceringen drygt tio minuter in i perioden. McLeod stod bakom mål och istället för att försöka hitta en passning sköt han pucken på Wards vänstra benskydd och därifrån hittade den in i nät.

Sedan var det alltså två gånger Marek Svatos som avgjorde matchen. Den 25-årige tjecken var dock ödmjuk över sin egen insats.

- Jag fick ett par chanser i tredje perioden och lyckades sätta de i nät. Det var en öppen, galen match. De hade flest chanser, men vi kom ut och åkte skridskor riktig bra i sista, sa Marek Svatos till AP.

Carolina coach Peter Laviolette var mer eller mindre knäckt efter raset på slutet.

- Vi lät de vinna. Vi hade 4-2 med nio minuter kvar att spela och vi tappade allt. En tung förlust att svälja, sa Peter Laviolette.

San Jose-Toronto 3-2 (0-1, 0-1, 3-0)

Första perioden: 0-1 (03.19) Nik Antropov 17 (Mats Sundin).

Andra perioden: 0-2 (01.42) Pavel Kubina 3 (Tomas Kaberle, Vesa Toskala), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-2 (01.09) Patrick Marleau 8 (Joe Thornton, Steve Bernier), spel 5 mot 4, 2-2 (08.31) Craig Rivet 5 (Patrick Marleau, Joe Thornton), spel 5 mot 3, 3-2 (10.21) Joe Pavelski 9 (Jonathan Cheechoo, Matt Carle).

Skott: 35-22 (9-10, 14-6, 12-6)

Utvisningar, San Jose: 3x2 min. Toronto: 4x2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San Jose: Evgeni Nabokov 92,0%, istid 60.00 Toronto: Vesa Toskala 91,4%, istid 59.09

Douglas Murray, b, San Jose 0, 0, 0, 0, 0, 17.56

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 0, 0, 0, 12.11

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 0, 0, -1, 16.05

Mats Sundin, f, Toronto 0, 1, 4, 0, +1, 20.14

Matchen: Toronto sjunker allt djupare ned i bottenträsket i NHL. I natt kom ännu en förlust - den elfte på de senaste 13 matcherna (!) - och nu höjs fansens röster allt högre att coachen Paul Maurice eller general managern John Ferguson ska få sparken. Eller kanske båda två.

Flera tusen Toronto-supportrar var på plats i ”Shark Tank” i natt för att heja fram ett av NHL:s traditionstyngda lag. Och det såg ju bra ut - till att börja med.

Toronto hade 2-0 efter de 40 minuters spel efter två snabba mål i inledningen av de båda perioderna. Men sedan kom kollapsen - igen.

På mindre än tio minuter gjorde San Jose tre mål bakom förre lagkamraten Vesa Toskala och avgjorde matchen. Sista satte Joe Pavelski efter 10.21 av den tredje perioden och Sharks har börjat snygga till statistiken på hemmaplan efter att tidigare mer eller mindre förlorat varje match i HP Pavilion.

Trots att San Jose nu har tre raka hemmasegrar tillhör de ett av NHL:s sämsta lag (nio vinster totalt) på den fronten. Samtidigt har de chansen att tangera ett NHL-rekord på bortaplan i de två kommande matcherna. Om laget vinner mot Anaheim och Phoenix i de två nästkommande matcherna tangerar de Detroits rekord på tolv raka bortasegrar.