Vann med hela 8–0

Vilken kväll det blev för Växjö när Mora skämde ut sig.

Säsongens största seger och serieledning på samma gång.

Växjö är etta efter 19 omgångar och detta efter en rejäl utskåpning mot tabellåttan Mora som nu förlorat fem matcher i rad.

Smålänningarna inledde med ett avvaktande och alldeles för passivt spel. Det bäddade för många fina Mora-chanser, men målvakten Oskar Alsenfelt, som debuterade på hemmaplan var mycket bra i målet. Det här var den förre division 1-målvaktens tredje allsvenska match i karriären – och han höll nollan efter att ha motat 34 skott.

– Vi har två av seriens bästa målvakter. Han spelade jättestabilt, släppte inte många returer och då känner vi oss trygga och det känns ju ruskigt bra, säger Växjöspelaren Johan Andersson till Radiosprten.

Efter den mållösa förstaperioden kom sedan islossningen på allvar. Alla spärrar lossnade och det blev rena rama nyårsafton för Växjö-publiken.

Målexplosion

Hemmalaget dödade matchen med tre mål på tre minuter i mittakten. Johan Andersson inledde målfyrverkeriet redan efter 42 sekunder.

– Gör man tre snabba mål får man självförtroende. Sen sjönk dom ihop lite, säger målskytten Andersson.

Bortatränaren Harald Lückner tog time out och försökte väcka sina spelare – men det hjälpte föga.

Smålänningarna fortsatte sin målfest i tredje och segersiffrorna skrevs till makalösa 8–0.

Mora som ett tag var en giftig konkurrent till de nuvarande topplagen för en tid sedan sjunker bara djupare och djupare i tabellen – och fortsätter laget så här riskerar man ett rejält magplask så småningom.

Bofors–AIK 0–2

Fyran Bofors mot femman AIK.

Serien är så pass jämn att båda jagar förstaplatsen.

Hemmalaget visade styrka. Matchen kunde gått hur som helst. Men det var Solnalaget som till slut lyckades avgöra tillställningen.

Efter två mållösa perioder gick matchen mot ett nervöst och ovisst slutskede.

Richard Gynge gjorde då 1–0 i spel fem mot fyra och drygt fyra minuter senare avgjorde Johan Ryno mötet.

Under sin skadefrånvaro ersattes Christopher Heino-Lindberg både av andra-, tredje-, och hör och häpna – fjärdemålvakten. Alla gjorde det bra men nu är Heino tillbaka igen som förstamålvakt och han visar god form.

– Det känns ruggigt skönt. Vi vet att Bofors är ett av seriens bästa hemmalag, säger målvakten till Radiosporten.

AIK klättrar upp till en fjärdeplats.

– Det är många sexpoängsmatcher nu och det är väldigt viktigt mentalt att vinna borta, säger Heino.

Västerås–Sundsvall 1–2

Jumbon Sundsvall bortaskrällde mot Västerås.

Efter sex raka förluster plockade man alltså tre poäng i den svårspelade borta matchen i ABB Arena i Västerås.

I vanlig ordning spelade hemmalaget med en massiv offensiv på hemmaplan.

Sundsvall var avvaktande i sitt spel och satsade på kontringar.

Och det lönade sig.

I slutet av andra perioden stänkte backen Stefan Andersson in 1–2 i spel fem mot fyra – vilket skulle bli det matchavgörande målet.

Michal Zajkowski storspelade i Sundsvalls-kassen och stoppade 33 av 34 skott.

Sundsvall lämnar sistaplatsen och klättrar upp tre placeringar till en elfteplats.

Troja/Ljungby–Örebro 3–4 efter förlängning

Örebro tog extrapoängen efter straffar mot bottenkonkurrenten Troja/Ljungby.

Gästerna låg under med 1–0 efter första perioden, men nykomlingen Örebro var effektivt i mittronden.

Johan Adolfsson kvitterade redan efter 44 sekunder – och efter den fullträffen gick man sedan upp till en tvåmålsledning före pausvilan.

Det var en svängig match. Fjolårets succélag Troja kom tillbaka och fick med sig en poäng.

Conny Strömberg avgjorde straffläggningen och Örebros andra straffavgörande i rad.

Örebro är tia i tabellen och Troja/Ljungby ligger strax ovanför kvalstrecket på en tolfteplats.

Almtuna–Oskarshamn 3–2

Han är Hockeysveriges nya målvaktshopp.

Almtunas 18-årige målvakt Fredrik Pettersson-Wentzel har bara släppt in tre puckar de tre senaste matcherna.

Inför kvällens segermatch mot Oskarshamn hade han två raka nollor bakom sig. Hemma mot Malmö (2–0) och borta mot Björklöven (4–0).

”PG” har petat den förre elitseriemålvakten Gusten Törnquist åt sidan och har varit fantastisk så här långt.

Sju matcher.

10 insläppta mål.

94,35 i räddningsprocent – det är bäst i allsvenskan.

Efter två perioder hade 18-åringen fortfarande inte släppt in något mål och han jagade sin tredje raka nolla. Men ikväll gick det inte lika bra som tidigare. Det blev till slut två insläppta mål på totalt elva skott. Men det räckte till seger.

Almtuna klättrar i tabellen och är nu sexa – bara fem poäng upp till trean Leksand.

Borås–Malmö 3–4 efter förlängning

Malmö var tillbakapressat mot Borås – och det rejält.

Hemmalaget imponerade.

I första perioden skrevs skotten till 15–5, men Malmö hade marginalerna med sig.

Redan efter en minut tog laget ledningen.

Borås kom tillbaka men Carl Söderberg replikerade snabbt.

För att inte det skulle vara nog utökade Robin Alvarez ledningen före paus.

Tre mål på fem skott.

I mittperioden kom målen retroaktivt för Borås och efter två perioder var det oavgjort.

Hemmalaget gick ut till tredje perioden för att döda matchen och ta tre poäng – men målvakten – den ifrågasatte Jani Hurme – var tillbaka på isen igen och stoppade det mesta.

Malmö hade bara två skott mot mål i tredje men lyckades hålla undan.

Borås vann skotten med 36–17 men det var Malmö som till slut drog längsta strået.

Carl Söderberg lirkade in segerpucken i förlängningen.