Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Hockeybasen: Det är för mycket matcher

Publicerad 2013-04-29

Förbundet oroligt för VM-ekonomin

Biljettförsäljningen går bättre än förra året.

Men räcker det för att rädda VM:s ekonomi?

– Vi släpper inte oron förrän den dag som finalen är spelad, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

Fjolårets VM i Stockholm är till stor del ihågkommet för biljettfiaskot under turneringen. Dyra biljetter, ofta sålda i paket om flera matcher, gjorde att läktarna i Globen sällan var särskilt välfyllda.

Från Svenska ishockeyförbundet har man inte gått ut med några ekonomiska siffror från VM i fjol, utan väljer att vänta tills årets turnering är färdigspelad. Ordförande Englund medger att det finns en oro för hur bokslutet kommer se ut.

– Ja, det gör det. Absolut, säger han.

Ljummet sponsorintresse

En viktig anledning till oron, förutom ryggsäcken från i fjol, är att intresset är ljummet när det gäller sponsring och representation.

– Sponsring och hospitality (representation) ska normalt sett kanske bidra med 30–40 procent av intäkterna, i runda slängar, säger Englund.

– Men där finns en tröghet och en försiktighet som vi möter.

Tony Wihrén, som tillträdde som generalsekreterare för VM-organisationen efter fjolårsfiaskot:

– Med den ekonomiska situation som är på näringslivssidan i Sverige så är det tuffare. Absolut. Vi har inte fått in det antal sponsorer som vi hade hoppats på från början.

Stora vinster 1995 och 2002

Senast Sverige arrangerade VM var 2002. Det slutade med en vinst på dryga 30 miljoner kronor. Vid VM i Globen 1995 hamnade cirka 50 miljoner i ishockeyförbundets kassakista.

– Jag gör bedömningen att den tiden (när man kunde göra sådana vinster) är förbi, säger Christer Englund.

Vinsterna från tidigare VM har gått till olika projekt utanför det som förbundet betraktar som ordinarie verksamhet, där bland annat landslagsverksamheten ingår.

– Den bedömning vi gör nu är att vi inte ska behöva röra ordinarie verksamhet oavsett hur det går, säger Englund.

– Men jag utesluter ingenting förrän vi stänger dörren den 19 maj.

I nuläget är fyra av Tre Kronors gruppspelsmatcher plus finalen slutsålda. Totalt spelas 34 matcher i Globen under VM-veckorna.

– Det är för mycket matcher. Vi måste fundera på produkten över tid, om spelformen är den rätta.

Följ ämnen i artikeln