NEW YORK. Den har som bekant skurit sig några gånger tidigare, men i natt var det bra sprutt på den nya oljan från Alberta..

Edmonton sopade, helt oväntat, till Ottawa med 4-1 på bortaplan.

Stor matchhjälte:

Sverige-bekante målvakten Martin Gerber.

I två perioder var matchen mellan de kanadensiska institutionerna i Scotiabank Place jämn och inför tredje akten stod det helt logiskt 1-1.

Men då exploderade ynglen som förväntas genomföra the ”oil change” i den klassiska Alberta-klubben, gjorde tre mål och vann med 4-1.

Senators försökte replikera, men kunde inte slå hål på Martin Gerber– målvaktsveteranen som tidigare spelat i Färjestad och, för kvällen mer betydelsefullt, Ottawa.

– Det är alltid emotionellt att komma tillbaka där du varit tidigare och jag är mycket glad över att få den här segern, säger han till nhl.com

Bland de som misslyckades att överlista den förre lagkamraten Daniel Alfredsson. Under ett numerärt underläge i andra perioden kom han loss i ett friläge, men missade . Det kostade ojämna Senators sjätte förlusten på åtta matcher, anser lagkaptenen själv.

– Det var vändningen. Om jag gjort mål där hade vi fått 2-0-ledning och vunnit. Istället gjorde de mål i anfallet efter och allt förändrades, säger han besviket.

Magnus Pääjärvi gjorde inga poäng för Oilers, men spelade drygt 14 minuter och såg pigg ut.

Dallas skulle enligt de flesta experttips bli ett bottenlag i år, men efter nattens seger mot Carolina –den fjärde raka – har stjärnorna från Texas tagit ett fast grepp om andraplatsen i den västra konferensen.

4-1-vinsten mot Hurricanes beskrivs av coachen Marc Crawford som en ”total laginsats”.

Svenskarna Loui Eriksson och Nicklas Grossman stod för varsin assist.

Calgary gjorde i natt säsongens bästa match och slog Minnesota hemma med 3-0.

Miikka Kiprusoff var bländande tog samtliga 32 skott Wild avlossade mot honom.

Mikael Backlund gjorde inga avtryck i målprotokollet, men fick över 17 minuter i istid.

New York Rangers kämpade bra mot Pittsburgh hemma på Madison Square Garden, men hade en svacka i mitten av andra perioden och den såg formstarka Penguins – som nu har en segersvit a' sju matcher – till att utnyttja.

Henrik Lundqvist tog 24 av 27 skott och kunde inte göra mycket åt något av målen.