Niklas Andersson övertidshjälte igen: ”Det gäller att våga”

GÖTEBORG. Niklas Andersson blev åter-igen Frölundas stora hjälte i sudden death.

Efter att ha avgjort fyra övertidsmatcher i SM-slutspelet, är 38-åringen en av alla tiders främsta matchvinnare.

– Nu får gärna någon annan kliva fram, säger 38-åringen.

frälste frölunda Niklas Andersson slog in en retur i sudden death – och Scandinavium exploderade av vild segerglädje. FOTO: BILDBYRÅN

I första kvartsfinalen mot Linköping avgjorde han redan efter drygt tre minuters spel i sudden death. I den tredje, i går kväll, var det bara 38 sekunder kvar av den fjärde perioden när Niklas Andersson slog in segermålet.

”På rätt plats”

– Det var (Janne) Niskala som sköt, jag backade ut lite från målet och returen kom rätt till mig. Jag var på rätt plats, säger Niklas Andersson.

Som får det att låta som om det var en slump att just han sköt segermålet. Men har man avgjort sammanlagt fyra slutspelsmatcher

i sudden death under sin karriär, så är det naturligtvis inga tillfälligheter som ligger bakom.

Andersson avgjorde två matcher i sudden i slutspelet säsongen 2004/05. Först i semifinalen mot Djurgården, sedan sköt han 1–0-målet mot Färjestad som gav SM-guldet.

– Det gäller att våga. Att våga spela ut, att våga slå passningar, säger han.

Och visst var det Frölunda som vågade mest i sudden death. Efter att ha kvitterat sent i den tredje perioden fortsatte hemmalaget sin offensiv efter paus. Frölunda vann skotten med hela 18–4 i den sista perioden.

Färre utvisningar

Nu har Frölunda en 2–1-ledning i matcher att gå på inför de två kommande mötena i Linköping. Senast blev det storförlust (2–6) i Cloetta Center och Andersson vet vad som krävs om Frölunda vill vinna på bortaplan.

– Det är ett riktigt bra lag med många skickliga spelare, så det gäller att vi inte drar på oss utvisningar som vi gjorde senast.