Publicerad 2011-11-22

Nilsson fick svårast möjliga uppgift i Islanders-målet

Crosby gör mål på Anders Nilsson.

NEW YORK. Anders Nilsson kunde fått en enklare på start på sin NHL-karriär.

Det var han som förärades det hopplösa uppdraget att freda New York Islanders kasse när en hungrig Sidney Crosby gjorde comeback – och den svenske målvaktsrookien kunde bara stå och beundra uppvisningen.

– Han var imponerande, säger den förre Luleå efter 5-0-förlusten.

NHL

Vad som än händer med hans karriär i framtiden har Anders ”KingKong” Nilsson oförglömliga minnen att återge efter sina två första NHL-matcher.

I lördags fick han, efter att samma morgon ha kallats upp från farmarligan, hoppa in mot regerande mästare på jakt efter en åttonde raka seger.

Och i natt höjdes insatsen alltså ytterligare – och det rejält.

Den 21-årige rookien fick starta i kassen i självaste Sidney Crosbys comeback-match i Consol Energy Center och hade således hela hockeyvärldens blickar riktade mot sig.

Det gick väl inte direkt som ”KingKong” hade hoppats. Crosby var sanslöst hungrig i sin första match på elva månader och såg medelst två mål och två assist till att leda sitt lag till en förkrossande 5-0-seger.

Svensken kunde i princip bara begapa showen.

Pittsburgh kunde ha gjort fler

– Ja, Crosby var verkligen imponerande. Han skapade chanser både åt sig själv och sina lagkamrater hela tiden. Det var inte mycket vi hade att sätta emot, säger Nilsson till tv-kanalen MSG.

Själv KUNDE han inte göra så mycket. Alla baklängesmål var kanske inte otagbara, men det fullständigt överlägsna Pittsburgh hade gjort betydligt fler om inte den gänglige norrlänningen uppträtt så lugnt och han får efteråt beröm av coachen Jack Capuano.

Men själv är han inte nöjd.

”Skillnaden är som natt och dag”

– Det är svårt att vara tillfreds när man släpper in fem mål. Jag tycker att jag borde tagit åtminstone två eller tre av målen, säger han och fortsätter:

– Skillnaden mellan spelat i NHL och AHL är som natt och dag. Tempot och intensiteten är en helt annan, det kommer nog att ta ett tag innan jag acklimatiserat mig.

Islanders lät även 21-årige smålänningen David Ullström, tidigare i HV 71, begå sin NHL-debut just i Crosbys comeback-match och också han får efter sina 13.30 minuter på isen beröm av Capuano.

– Jag tycker han hade bra fart på skridskorna och smällde på duktigt, säger han.

Nicklas Bäckström hade en ny lyckad kväll när Washington i natt bröt sin förlustsvit genom att vända 0-2-underläge mot Phoenix till 4-3-seger.

”Bäckis” gjorde själv det matchavgörande 3-2-målet, spelade sedan fram till Brooks Laich spiken-i-kistan-balja och utsågs till matchens första stjärna.

New Jersey såg ut att gå mot en klar bortaseger i Florida efter ha skaffat sig 3-0-ledning i första perioden – bland annat sedan Adam Larsson assisterat på ett Petr Sykora-mål.

Men Panthers kom tillbaka starkt och vände dramatiskt till 4-3-seger. Bara lite mer än två minuter återstod när Thomas Fleischmann satte den avgörande pucken bakom Martin Brodeur.

Boston tog nionde raka

Regerande mästarna i Boston är sanning på gå. De tog i natt nionde raka segern genom att besegra ärkerivalen Montreal med 1-0.

Målvaktshjälten Tim Thomas var formidabel och stoppade 33 skott.

Dallas bröt sin fem matcher långa förslustsvit hemma mot heta Edmonton i natt.

Den efterlängtade segern skrevs till 4-1. Svenska trion Loui Eriksson, Tom Wandell och Nicklas Grossman noterades för varsin assist. Oilers tröstmål gjordes av super-rookien Ryan Nugent-Hopkins.