Matchfakta 4/12

New York Islanders–Boston 1–3

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-04

(0–1, 0–1, 1–1)

Första perioden: 0–1 (13.03) Glen Murray 8 (Marc Savard, Marco Sturm) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0–2 (18.04) Petteri Nokelainen 1 (-).

Tredje perioden: 0–3 (16.35) Chuck Kobasew 11 (Peter Schaefer, Dennis Wideman) spel fem mot fyra, 1–3 (18.09) Chris Campoli 3 (Marc-Andre Bergeron, Mike Comrie) spel fem mot fyra.

Skott: 34–22 (11–9, 9–8, 14–5).

Utvisningar, N Y Islanders: 6 x 2 min. Boston: 6 x 2 min.

Publik: 11 040 (i Nassau Coliseum).

Målvakter:

N Y Islanders: Rick DiPietro 86,4%, istid 58.50

Boston: Tim Thomas 97,1%, istid 59.55

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 0, 0, +1, 21.22

Matchen: Efter tio raka matcher – och nästan sex år – utan vinst i Nassau Coliseum så lyckades äntligen Boston Bruins besegra New York Islanders på bortaplan och det mesta var målvakten Tim Thomas förtjänst. Thomas var fantastisk och räddade 33 skott, han var endast 1.51 ifrån att hålla nollan då backen Chris Campoli lyckades överlista honom.

– Vi spelade bra, förutom några misstag på slutet, sa Bruins coach Claude Julien till AP.

Campolis mål var det första som Islanders gjort på över 140 minuter. Förlusten av hemmalagets tredje i rad och det var 13:e matchen i rad som laget gjorde två mål eller färre.

– Vad är det för fel på offensiven? Mycket! Vi måste jobba mycket hårdare. Vi spelar ok, men det räcker inte, sa en frustrerad Ted Nolan, coach i Islanders.

Veteranen Glen Murray, 35, gav Bruins ledningen i den första perioden med sitt åttonde mål för säsongen. Murray är riktigt het för tillfället och har svarat för fem av sina mål i sina sex senaste matcher. Centern Petteri Nokelainen, 21, gjorde sitt första mål för Bruins när han satte 2-0 i slutet av den andra perioden. Nokelainen spelade 15 matcher för just Islanders – som draftade honom som nummer 16 sommaren 2004 – säsongen 2005-06.

New York Rangers–Carolina 0–4

(0–2, 0–0, 0–2)

Första perioden: 0–1 (5.22) Scott Walker 2 (Matt Cullen, Chad Larose), 0–2 (19.44) Cory Stillman 14 (Justin Williams, Matt Cullen).

Tredje perioden: 0–3 (11.30) David Tanabe 1 (Dennis Seidenberg), 0–4 (13.56) Cory Stillman 15 (Justin Williams, Eric Staal).

Skott: 28–29 (7–11, 11–5, 10–13).

Utvisningar, N Y Rangers: 3 x 2 min. Carolina: 4 x 2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden).

Målvakter:

N Y Rangers: Henrik Lundqvist 86,2%, istid 59.56

Carolina: Cam Ward 100%, istid 60.00

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers se ovan

Matchen: Det är inte vanligt att Henrik Lundqvist förlorar målvaktsduellen i Madison Square Garden, men på måndagskvällen hände det.

– Vi ville komma hem och spela en bra match, men vi alla måste spela mycket bättre, sa Lundqvist till AP.

Det var endast andra gången denna säsong som Lundqvist släppte in fler än tre mål, första gången var mot Atlanta Trashers då han tvingades vittja nätet fem gånger. Carolina Hurricanes 23-årige målvakt Cam Ward var strålande och höll nollan för andra gången denna säsong och fjärde gången totalt i karriären. Hurricanes lyfte sig verkligen efter att blivit krossade med 1-8 av Buffalo Sabres i lördags. I förlusten mot Sabres var det andremålvakten John Grahame som vaktade målet så Wards grepp om rollen som förstemålvakt har inte blivit sämre. Om det var glada miner i gästernas omklädningsrum så var det tvärtom för Rangers som efter segern mot Ottawa Senators senast hade chansen att gå upp jämsides med Senators i toppen av Eastern Conference.

– Det var bedrövligt. Det finns inget positivt med denna match, sa Rangers forward Brendan Shanahan.

Columbus–Dallas 1–2

(1–0, 0–0, 0–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (13.50) Nikolai Zherdev 9 (Rick Nash).

Tredje perioden: 1–1 (3.11) Chris Conner 3 (Nicklas Grossman).

Straff: 1–2 Niklas Hagman.

Skott: 26–34 (8–9, 10–13, 5–9, 3–3).

Utvisningar, Columbus: 5 x 2 min. Dallas: 5 x 2 min.

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 1, 0, 0, 0, 12.56

Matchen: För andra gången denna säsong så föll Columbus Blue Jackets hemma mot Dallas Stars efter att gästerna varit kyligare i straffavgörandet. Det såg dock länge ut som om hemmalaget skulle vinna efter ukrainaren Nikolai Zherdevs mål i den första perioden. Bägge målvakterna spelade riktigt stabilt, men till slut fick Pascal Leclaire ge sig då högerforwarden Chris Conner kvitterade i inledningen av den tredje perioden. Assisten till målet kom från backen Nicklas Grossman och var hans första NHL-poäng.

– Det var en suverän passning rakt på klubban, sa målskytten Conner till AP.

22-årige Grossman kom från Södertälje SK till USA inför säsongen 2005-06 och har efter två säsonger i AHL-laget Iowa Stars nu kämpat sig till en plats i NHL. Förra säsongen spelade han åtta matcher med Dallas och redan nu är han uppe i 13 matcher denna säsong. När det väl var dags för straffar så blev Niklas Hagman matchhjälte efter att ha överlistat Leclaire med ett backhandsskott.

– Vi hade otur som inte fick med oss två poäng från den här matchen, sa Blue Jackets coach Ken Hitchcock.

Pittsburgh–Phoenix 3–1

(1–0, 0–0, 2–1)

Första perioden: 1–0 (19.24) Maxime Talbot 6 (Georges Laraque).

Tredje perioden: 1–1 (1.26) Shane Doan 6 (Steven Reinprecht, Derek Morris) spel fem mot fyra, 2–1 (11.46) Kristopher Letang 1 (Sidney Crosby, Evgeni Malkin) spel fem mot fyra, 3–1 (15.14) Tyler Kennedy 4 (Jordan Staal, Gary Roberts).

Skott: 33–18 (7–5, 12–4, 14–9).

Utvisningar, Pittsburgh: 5 x 2 min, 1 x 5 min. Phoenix: 10 x 2 min, 1 x 5 min.

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 0, 0, 0, 11.22

Matchen: Pittsburgh Penguins är ett av NHL:s mest talangfulla lag och när de unga superstjärnorna Sidney Crosby och Evgeni Malkin inte gör mål så finns det andra ungdomar som gör det istället. Vid ställningen 1-1 mot Phoenix Coyotes och med mindre än nio minuter kvar av den tredje perioden klev 20-årige Kristopher Letang fram och satte säsongens första mål. Drygt tre minuter senare ökade Tyler Kennedy, 21, på till 3-1 och stängde därmed matchen. Hemmalaget dominerade större delen av de tre perioderna och Coyotes drog på sig alldeles för många utvisningar för att orka komma tillbaka i slutet av matchen. Penguins tog ledningen med bara 36 sekunder kvar av den första perioden efter att före detta Phoenix-spelaren Georges Laraque, 30, mycket elegant passat fram Maxime Talbot. Sverigebekantingen Laraque tradades bort av Coyotes i slutet av den förra säsongen och var mycket revanschsugen.

– Vi mötte ett lag med mycket talang och vi förtjänade inte att vinna denna match, sa Coyotes coach Wayne Gretzky till AP.

Sidney Crosby stod för en målgivande passning och har noterats för poäng i 24 av Penguins 26 matcher.

Colorado–San Jose 2–3

(1–1, 0–1, 1–1)

Första perioden: 0–1 (3.14) Milan Michalek 8 (Jonathan Cheechoo, Joe Thornton), 1–1 (3.26) Milan Hejduk 9 (Kyle Cumiskey, Karlis Skrastins).

Andra perioden: 1–2 (9.20) Steve Bernier 5 (Joe Thornton, Alexei Semenov).

Tredje perioden: 1–3 (8.30) Mike Grier 4 (Torrey Mitchell, Patrick Rissmiller), 2–3 (16.55) Andrew Brunette 5 (Brad Richardson).

Skott: 35–28 (9–11, 10–10, 16–7).

Utvisningar, Colorado: 4 x 2 min. San Jose: 2 x 2 min.

Publik: 15 213 (i Pepsi Center).

Målvakter:

Colorado: Jose Theodore 89,3%, istid 58.55

San Jose: Evgeni Nabokov 94,3%, istid 59.59

Doug Murray, b, San Jose 0, 0, 0, 0, 0, 16.43

Matchen: För andra gången inom loppet av fyra dagar vann San Jose Sharks över Colorado Avalanche. Gästerna hade den lilla turen och inte minst Evgeni Nabokov och det räckte. Efter att lagen gjort varsitt mål inom loppet av 12 sekunder i inledningen av den första perioden dröjde det tills mitten av den andra perioden innan Sharks kopplade grepp om matchen. När sedan Mike Grier turligt ökade på till 3-1 var Avalanche nere för räkning. Griers skott träffade backen John-Michael Liles, 27, och gick in över axeln på målvakten Jose Theodore.

– Jag tror att pucken tog på backens klubba och studsade till i isen. Jag försökte bara kasta iväg pucken mot mål, sa Mike Grier till AP.

Jose Theodore var missnöjd över att han inte räddade skottet.

– Jag såg pucken hela tiden, men den studsade till konstigt, sa Theodore.

Hemmalaget saknade sin lagkapten Joe Sakic för andra matchen i rad. Sakic har ont i ena ljumsken och missade i lördags sin första match på länge, han hade inför lördagsmötet med Los Angeles Kings spelat 232 matcher i rad.

Los Angeles–Edmonton 3–4

(1–0, 1–3, 1–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (5.29) Anze Kopitar 12 (Dustin Brown, Rob Blake).

Andra perioden: 1–1 (1.34) Joni Pitkänen 3 (Raffi Torres), 1–2 (8.05) Dustin Penner 6 (Joni Pitkänen, Shawn Horcoff) spel fem mot fyra, 2–2 (10.31) Dustin Brown 11 (Mike Cammalleri, Anze Kopitar) spel fem mot fyra, 2–3 (14.49) Patrick Thoresen 1 (Robert Nilsson).

Tredje perioden: 3–3 (18.32) Ladislav Nagy 5 (Derek Armstrong Robert Blake).

Straff: 3–4 Sam Gagner.

Skott: 34–23 (6–9, 13–10, 12–2, 3–2).

Utvisningar, Los Angeles: 6 x 2 min. Edmonton: 2 x 2 min.

Publik: 14 193 (i Staples Center).

Målvakter:

Los Angeles: Jean-Sebastien Aubin 87,0%, istid 64.36

Edmonton: Mathieu Garon 91,2%, istid 64.26

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 1, 2, 0, +1, 12.41

Matchen: Edmonton Oilers andremålvakt Mathieu Garon, 29, visade upp sig från sin bästa sida då han återvände till Staples Center. Garon – som spenderade säsongerna 2005-07 i Los Angeles Kings – räddade 31 skott under ordinarie tid och alla tre straffarna i straffavgörandet. Oilers höll på att vinna redan under ordinarie tid, men trots Garons storspel så lyckades Ladislav Nagy kvittera med endast 88 sekunder kvar av den tredje perioden. Kings dominerade den tredje perioden totalt och hade bland annat 12-2 i skott på mål. I förlängningen var man också närmast att avgöra då centern Patrick O'Sullivan träffade stolpen. Förstemålvakten Jason LaBarbera saknades för Kings efter att han skadat revbenen i lördagens match mot Colorado Avalanche.