Matchfakta 14/12

Boston–New Jersey 1–3

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-14

(0–0, 0–2, 1–1)

Andra perioden: 0–1 (10.57) Brian Gionta 10 (Johnny Oduya), 0–2 (14.34) Jamie Langenbrunner 3 (Zach Parise, Mike Mottau) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 1–2 (1.31) Marc Savard 8 (Zdeno Chara, Dennis Wideman) spel fem mot fyra, 1–3 (19.45) Jamie Langenbrunner 4 (-) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 20–28 (8–7, 7–10, 5–11).

Utvisningar, Boston: 4 x 2 min, 1 x 5 min. New Jersey: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 1, 0, 0, +1, 18.04

Matchen: Den utannonserade publiksiffran var 12 064 då det var antalet biljetter som sålts, men det var endast cirka 1 500 personer på plats för att se matchen mellan Boston Bruins och New Jersey Devils. På grund av en kraftig snöstorm innan matchstart så blev det trafikkaos på vägarna till TD Banknorth Garden och många åskådare kom inte fram till matchen. Ännu fler valde helt enkelt att vända eller inte ens bege sig ut när rapporterna om vädret och övergivna bilar på vägarna nådde dom. Inne i arenan visades fallande snö på jumbotronen som en påminnelse om vilken bedrift de som tagit sig fram till matchen verkligen gjort. Matchen var ganska händelsefattig och stämningen på läktarna obefintlig.

– Jag tror att det bara var personal och familjemedlemmar på plats, skämtade Devils back Mike Mottau till AP.

Devils tog segern mycket tack vare att Martin Brodeur vann målvaktsduellen mot Alexander Auld. Bortalaget kontrollerade matchen efter två mål i den andra perioden, men en snabb reducering av centern Marc Savard, 30, i inledningen av den tredje perioden gav matchen nerv.

– Det var en riktig lagseger, sa Devils coach Brent Sutter.

New York Islanders–Phoenix 3–2

(0–0, 1–0, 2–2)

Andra perioden: 1–0 (12.57) Bill Guerin 7 (Mike Comrie, Bruno Gervais).

Tredje perioden: 2–0 (5.50) Marc-Andre Bergeron 3 (Miroslav Satan, Trent Hunter) spel fem mot fyra, 2–1 (8.04) Nick Boynton 1 (Radim Vrbata, Shane Doan) spel fyra mot fem, 3–1 (11.40) Bill Guerin 8 (Mike Comrie, Ruslan Fedotenko), 3–2 (16.05) Niko Kapanen 4 (Martin Hanzal, Peter Mueller) spel fem mot fyra.

Skott: 33–36 (9–10, 14–9, 10–17).

Utvisningar, N Y Islanders: 8 x 2 min. Phoenix: 7 x 2 min, 1 x 10 min.

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 0, 0, -2, 8.11

Matchen: För 20:e matchen i rad lyckades inte New York Islanders göra fler än tre mål i en match, men det räckte till vinst mot nästan lika målsnåla Phoenix Coyotes. Islanders hade inför matchen gjort 66 mål och var med den siffran målmässigt sämst i hela ligan, men Coyotes var inte mycket bättre med endast 68 gjorda mål inför mötet. Veteranen Bill Guerin, 37, visade vägen och svarade för två mål. Bortalaget tryckte på för en kvittering efter Niko Kapanens reducering med fyra minuter kvar, men Rick DiPietro höll tätt under slutminuterna. Segern var Islanders första på över tio år hemma mot motståndarna från väst. Islanders har inte mött Coyotes på hemmaplan på över fem år på grund av NHL:s mycket märkliga spelschema. Ilya Bryzgalov, 27, startade sin 12:e raka match sedan traden från Anaheim Ducks och Mikael Tellqvist har helt plötsligt hamnat i en mycket olycklig situation. Hemmalagets back Bryan Berard, 30, var bänkad.

Philadelphia–Montreal 1–4

(0–1, 1–3, 0–0)

Första perioden: 0–1 (8.17) Christopher Higgins 13 (Andrei Markov, Saku Koivu) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0–2 (0.21) Andrei Kostsitsyn 5 (Tomas Plekanec), 0–3 (5.01) Mark Streit 3 (Alex Kovalev, Tomas Plekanec) spel fem mot fyra, 0–4 (9.58) Mark Streit 4 (Tom Kostopoulos, Maxim Lapierre), 1–4 (15.52) Mike Knuble 10 (Mike Richards, Daniel Briere) spel fem mot fyra.

Skott: 31–23 (9–7, 12–9, 10–7).

Utvisningar, Philadelphia: 6 x 2 min. Montreal: 6 x 2 min.

Publik: 19 322 (i Wachovia Center).

Målvakter:

Philadelphia: Antero Niittymäki 82,6%, istid 60.00

Montreal: Carey Price 96,8%, istid 59.37

Inga svenskar på isen

Matchen: Efter att ha inlett säsongen med sex raka hemmasegrar har Philadelphia Flyers fallit tillbaka till fjolårets synder och noterat ett flertal förluster. På de sju senaste hemmamatcherna har laget endast noterat en seger och laget blev utbuat i den andra perioden då Montreal Canadiens gick fram till en fyramålsledning.

– Det är frustrerande. Vi pratade om det i laget och vi måste komma över den mentala spärren, sa Flyers lagkapten Jason Smith till AP.

I Canadiens mål spelade rookien Carey Price återigen stabilt. Price startade sin femte raka match efter att förstemålvakten Cristobal Huet skadade ljumsken för två veckor sedan. Innan matchen meddelade Flyers att man förlängt kontraktet med 22-årige centern Mike Richards till och med säsongen 2019-20.

– Jag är glad över att vara delaktig i denna organisationen och förhoppningsvis kan jag stanna här i resten av min karriär, sa Richards.

Detroit–Edmonton 3–4

(1–2, 1–1, 1–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (2.46) Mark Hartigan 1 (Matt Ellis), 1–1 (12.28) Ales Hemsky 10 (Dustin Penner, Sheldon Souray) spel fem mot fyra, 1–2 (17.06) Joni Pitkänen 4 (Robert Nilsson, Sam Gagner).

Andra perioden: 2–2 (13.24) Henrik Zetterberg 22 (Brian Rafalski, Daniel Cleary) spel fem mot fyra, 2–3 (15.33) Fernando Pisani 2 (Sam Gagner, Robert Nilsson).

Tredje perioden: 3–3 (17.20) Henrik Zetterberg 23 (Daniel Cleary, Brian Rafalski).

Straff: 3–4 Ales Hemsky.

Skott: 42–25 (16–7, 13–7, 9–9, 4–2).

Utvisningar, Detroit: 4 x 2 min. Edmonton: 4 x 2 min.

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 2, 1, 0, +1, 16.17

Matchen: Efter sju raka segrar förlorade Detroit Red Wings igen och att förlusten skulle komma mot Edmonton Oilers var lite oväntat. Som så ofta i hockeymatcher så var det målvaktsspelet som var den stora skillnaden. Dominik Hasek gjorde en godkänd insats, men kollegan i Oilers mål, Dwayne Roloson, var lysande och höll gästerna kvar i matchen under de två första perioderna.

– Vi har haft mycket bra målvaktsspel av både Garon och Roloson på sistone och vi behöver det, sa Patrick Thoresen till AP.

Det såg i den tredje perioden länge ut som om Oilers skulle hålla undan med sin 3-2-ledning, men med endast 2.40 kvar kvitterade Henrik Zetterberg. Målet var Zätas andra för kvällen och 23:e för säsongen. I straffavgörandet var det gästernas Ales Hemsky som var kallast och han överlistade sin landsman med ett hårt skott som gick stolpe-in.

– Jag åkte bara in och sköt allt jag kunde, sa Hemsky.

Både Hemsky och Hasek är från Pardubice i Tjeckien. Ålderskillnaden mellan de bägge märks då man kan konstatera att Hemsky var sju år då Hasek debuterade i NHL säsongen 1990-91. Red Wings saknade den rutinerade trion Tomas Holmström, Kris Draper och Kirk Maltby som alla är skadade.

Pittsburgh–Ottawa 1–4

(0–0, 1–1, 0–3)

Andra perioden: 1–0 (14.29) Tyler Kennedy 5 (Evgeni Malkin, Ryan Whitney), 1–1 (16.17) Dany Heatley 17 (Andrej Meszaros, Jason Spezza).

Tredje perioden: 1–2 (5.43) Jason Spezza 7 (Christoph Schubert, Daniel Alfredsson) spel fem mot fyra, 1–3 (12.19) Dany Heatley 18 (Joseph Corvo, Jason Spezza) spel fem mot fyra, 1–4 (19.11) Jason Spezza 8 (Andrej Meszaros) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 27–26 (13–5, 7–12, 7–9).

Utvisningar, Pittsburgh: 3 x 2 min, 1 x 5 min. Ottawa: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 16 982 (i Mellon Arena).

Målvakter:

Pittsburgh: Dany Sabourin 88,0%, istid 59.42

Ottawa: Martin Gerber 96,3%, istid 59.38

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 1, 3, 0, -1, 21.12

Matchen: Vänsterforwarden Dany Heatley, 26, är glödhet för tillfället och centern Jason Spezza, 24, är inte mycket kallare. Heatley gjorde två mål för andra kvällen i rad och Spezza noterades för två mål och två målgivande passningar när Ottawa Senators vände 0-1 till 4-1 över Pittsburgh Penguins. Penguins har fått bekymmer efter målvakten Marc-Andre Fleurys skada i vaden och sätter hoppet till Dany Sabourin de två närmaste månaderna medan Fleury är borta. Sabourin gjorde en godkänd insats, men kunde inte hindra firma Heatley- Spezza. Hemmapubliken satte hjärtat i halsgropen när deras viktigaste spelare Sidney Crosby lämnade isen efter att ha fått ett skott på vänsterfoten. Crosby bröt samma fot under förra säsongen och han satt länge och grinade illa på bänken innan han återkom i spel. Superstjärnan noterades för personbästa nio skott på mål – varav tre frilägen – men kunde inte överlista schweizaren Martin Gerber.

– Jag vet att vi gav honom många möjligheter att göra mål och han kommer nog inte att så ofta gå mållös ifrån isen efter så många skott på mål, sa Senators coach John Paddock till AP.

Tampa Bay–Calgary 6–9

(3–4, 2–1, 1–4)

Första perioden: 0–1 (4.38) Kristian Huselius 10 (Daymond Langkow), 1–1 (7.58) Vincent Lecavalier 21 (Vaclav Prospal), 2–1 (8.08) Andre Roy 3 (Michel Ouellet, Shane O'Brien), 2–2 (9.29) Kristian Huselius 11 (Dion Phaneuf), 2–3 (11.22) Adrian Aucoin 5 (Kristian Huselius, Dion Phaneuf) spel fem mot fyra, 2–4 (13.05) Daymond Langkow 12 (Jarome Iginla, Adrian Aucoin), 3–4 (18.44) Martin St. Louis 11 (Vincent Lecavalier, Shane O'Brien) spel fyra mot fem.

Andra perioden: 4–4 (9.38) Vaclav Prospal 14 (Shane O'Brien), 4–5 (12.16) Kristian Huselius 12 (Dion Phaneuf), 5–5 (17.56) Martin St. Louis 12 (Vaclav Prospal, Brad Richards) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5–6 (0.25) Jarome Iginla 18 (Dion Phaneuf, Miikka Kiprusoff), 6–6 (9.47) Brad Richards 11 (Vincent Lecavalier, Martin St. Louis) spel fem mot fyra, 6–7 (14.41) Jarome Iginla 19 (-), 6–8 (15.41) Jarome Iginla 20 (Kristian Huselius, Dion Phaneuf), 6–9 (19.37) Owen Nolan 6 (-) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 31–32 (11–10, 13–13, 7–9).

Utvisningar, Tampa Bay: 5 x 2 min. Calgary: 6 x 2 min, 1 x 10 min.

Publik: 19 026 (i St. Pete Times Forum).

Målvakter:

Tampa Bay: Johan Holmqvist 33,3%, istid 13.05 (2 räddningar)

Tampa Bay: Marc Denis 84,0%, istid 46.05 (21 räddningar)

Calgary: Miikka Kiprusoff 80,7%, istid 60.00

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay se ovan

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 2, 0, 9.29

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 0, 0, +1, 21.38

Kristian Huselius, f, Calgary 3, 2, 5, 0, +6, 16.31

Matchen: Vilken kväll för Kristian Huselius! Huselius gjorde sitt första hat-trick i NHL och låg – tillsammans med lagkaptenen Jarome Iginla – bakom Calgary Flames målfest mot Tampa Bay Lightning. Även Iginla gjorde tre mål (för sjätte gången!), men Huselius passade också fram till två mål och Iginla bara till ett. Den första perioden var ingen höjdare om man gillar bra målvaktsspel. Johan Holmqvist, 29, hade en hemsk kväll i hemmamålet och byttes ut – för andra matchen i rad – efter 13.05 sedan han endast räddat två skott och släppt in fyra mål. Varken ersättaren Marc Denis eller Flames Miikka Kiprusoff hade någon stor kväll, och detta var främst anfallarnas match att minnas. Lagen följdes åt till 6-6, men med fem minuter kvar av den tredje perioden ryckte Flames efter mål av Iginla. Det var första gången sedan mars 2002 som lagen möttes i en grundseriematch i Tampa Bay. Backen Dion Phaneuf stod för fem målgivande passningar.

– Allt som kunde hända i den här matchen hände också. Ingen av coacherna kan vara nöjda med det defensiva spelet, sa Flames coach Mike Keenan till AP.

Nashville–Colorado 1–2

(0–0, 0–0, 1–2)

Tredje perioden: 0–1 (4.58) Ryan Smyth 10 (Jaroslav Hlinka), 0–2 (16.45) Ian Laperriere 3 (Jaroslav Hlinka, Cody McCormick), 1–2 (19.39) Alexander Radulov 7 (Marek Zidlicky, David Legwand) spel sex mot fem.

Skott: 31–32 (6–7, 10–14, 15–11).

Utvisningar, Nashville: 2 x 2 min. Colorado: 2 x 2 min.

Publik: 12 456 (i Sommet Center).

Målvakter:

Nashville: Chris Mason 93,7%, istid 58.52

Colorado: Peter Budaj 96,8%, istid 60.00

Matchen: Chris Mason, 31, och Peter Budaj, 25, bjöd på strålande målvaktsspel och det såg länge ut som om matchen mellan Nashville Predators och Colorado Avalanche skulle sluta mållöst, men fem minuter in i den sista perioden fick Mason kröka rygg då Ryan Smyth överlistade honom. Ian Laperriere ökade på till 2-0 med tre minuter kvar och såg till att gästerna till slut tog hem segern. Predators Alexander Radulov lyckades med 21 sekunder kvar spräcka slovaken Budajs nolla. Hemmalaget hade ett hyfsat läge att också kvittera i slutsekunderna, men Jean-Pierre Dumont missade passningen till en fristående Jason Arnott.

– Jag tycker att det totalt sett var en bra match. Det var en jäkla kamp och det första målet var mycket viktigt, sa gästernas coach Joel Quenneville till AP.

Hemmalaget saknade sin poängkung Martin Erat som har en nackskada. Lagen möts redan på lördag igen, då i Denver.

St Louis–Florida 0–1

(0–0, 0–1, 0–0)

Andra perioden: 0–1 (1.10) Stephen Weiss 5 (Nathan Horton, Bryan Allen).

Skott: 33–25 (11–13, 13–8, 9–4).

Utvisningar, St Louis: 7 x 2 min. Florida: 7 x 2 min.

Publik: 14 088 (i Scottrade Center).

Målvakter:

St Louis: Manny Legace 96,0%, istid 59.15

Florida: Tomas Vokoun 100%, istid 60.00

Matchen: Florida Panthers målvakt Tomas Vokoun var mannen som såg till att gästerna kunde lämna Scottrade Center i St Louis med två poäng. Blues sköt 33 skott på mål, men Vokoun räddade allihop och noterade därmed sin tredje nolla denna säsong – och 24:e totalt. Sedan lockout-säsongen 2004-05 har Vokoun vunnit alla sju mötena med Blues. I hemmamålet gjorde veteranen Manny Legace, 34, comeback efter att ha missat fyra matcher på grund av en knäskada. Förlusten var Blues tredje raka, något som inte roar coachen Andy Murray.

– Vi spelade helt enkelt inte tillräckligt bra i kväll. Vi gör inga mål i power play och vad värre är att jag inte ser samma arbetsinsats från dom som spelar power play som från dom som spelar box play. Vi betalar några spelare ganska bra med dollar för att få vårt power play att fungera, sa Murray till AP.

Att Murray bland annat syftar på centern Keith Tkachuk, 35, är ingen vågad gissning. Tkachuk har inte gjort mål på 14 matcher och är en stor besvikelse så här långt. Centern Stephen Weiss, 24, gjorde matchens enda mål i inledningen av den andra perioden efter att Nathan Hortons skott fastnat på en motståndarback och Weiss lyft in returen över Legace.

– Jag hade lite tur med returen och hade i stort sett öppet mål, sa Weiss.

Dallas–Los Angeles 4–1

(1–0, 3–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (11.52) Mike Ribeiro 14 (Antti Miettinen, Brenden Morrow).

Andra perioden: 2–0 (2.40) Brenden Morrow 11 (Mike Ribeiro, Antti Miettinen) spel fem mot fyra, 3–0 (7.03) Antti Miettinen 4 (Mike Ribeiro, Sergei Zubov), 4–0 (14.56) Mike Ribeiro 15 (Sergei Zubov, Mike Modano) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–1 (3.29) Tom Preissing 4 (Michal Handzus, Patrick O'Sullivan) spel fem mot fyra.

Skott: 28–27 (8–5, 13–11, 7–11).

Utvisningar, Dallas: 3 x 2 min. Los Angeles: 2 x 2 min.

Publik: 17 913 (i American Airlines Center).

Målvakter:

Dallas: Marty Turco 96,3%, istid 60.00

Los Angeles: Jonathan Quick 77,8%, istid 34.52 (14 räddningar)

Los Angeles: Jean-Sebastien Aubin 100%, istid 25.04 (10 räddningar)

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 0, 1, 0, 0, 13.16

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 13.46

Mattias Norström, b, Dallas 0, 0, 3, 0, +1, 24.03

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 13.54

Matchen: Målvakten Marty Turco, 32, fick revansch för sin svaga tredjeperiod i Los Angeles för en månad sedan. Turco släppte då in fem mål i den tredje perioden när Dallas Stars föll i förlängningen mot Los Angeles Kings. När lagen nu möttes i Dallas släppte han bara in ett mål i den tredje perioden och då ställningen redan var 4-0 till hemmalaget så var det ingen större fara, denna gång…

– Jag tänkte inte på den förra matchen. Jag fokuserade på i kväll och tycker att det var en stabil insats, sa Turco till AP.

I det andra målet hade rookien Jonathan Quick det värre. Quick släppte in fyra mål innan coachen Marc Crawford satte in Jean-Sebastien Aubin istället.

– Han började att fundera för mycket och jag var tvungen att byta ut honom, sa Crawford.

Matchvinnare för Stars var annars kedjan med Mike Ribeiro, Antti Miettinen och Brenden Morrow. Trion spelade tillsammans för andra matchen och svarade för samtliga fyra målen. Innan matchen hyllade Stars backen Sergei Zubov som för tre veckor sedan blev den 15:e backen i NHL:s historia att komma upp i 600 målgivande passningar.

San Jose–Vancouver 5–2

(2–0, 1–0, 2–2)

Första perioden: 1–0 (11.40) Milan Michalek 10 (Joe Thornton) spel fem mot fyra, 2–0 (19.34) Patrick Marleau 6 (Marcel Goc, Christian Ehrhoff).

Andra perioden: 3–0 (12.42) Joe Pavelski 7 (Curtis Brown, Craig Rivet).

Tredje perioden: 3–1 (5.09) Henrik Sedin 6 (Lukas Krajicek, Mason Raymond), 3–2 (10.06) Trevor Linden 3 (Alex Burrows, Alexander Edler), 4–2 (10.47) Joe Thornton 13 (Devin Setoguchi), 5–2 (11.47) Steve Bernier 8 (-).

Skott: 23–17 (6–4, 7–6, 10–7).

Utvisningar, San Jose: 2 x 2 min. Vancouver: 3 x 2 min.

Publik: 17 175 (i HP Pavilion).

Målvakter:

San Jose: Evgeni Nabokov 88,2%, istid 60.00

Vancouver: Curtis Sanford 75,0%, istid 32.42 (9 räddningar)

Vancouver: Drew MacIntyre 81,8%, istid 27.18 (9 räddningar)

Doug Murray, b, San Jose 0, 0, 0, 0, -1, 17.25

Mattias Öhlund, b, Vancouver 0, 0, 3, 0, -2, 23.30

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 1, 0, 0, +1, 20.02

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 0, 0, -1, 17.33

Henrik Sedin, f, Vancouver 1, 0, 1, 0, 0, 17.02

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 0, 1, 2, -1, 17.48

Matchen: San Jose Sharks kommer att tillhöra toppen av Western Conference i år. Laget spelar riktigt bra och kunde relativt bekvämt besegra Vancouver Canucks med 5-2. Canucks ser slitna ut för tillfället, men gjorde en kraftansträngning att målmässigt komma ikapp i den tredje perioden. Mål av Henrik Sedin och Trevor Linden reducerade Sharks tremålsledning till en skör ledning, men individuella misstag av bortalaget ställde till det på slutet och Sharks utnyttjade dom lägena. Det finns många bra målvakter i NHL, men en som verkligen inte får den uppmärksamhet som han förtjänar är Evgeni Nabokov. Den 32-årige målvakten från Kazakstan tog sin 17:e seger för säsongen, men han nämns inte ofta bland alla andra toppmålvakter som Brodeur, Luongo, Lundqvist, Vokoun, Thomas och Gerber.

– Vi var inte bra. Vi spelade som om vi inte hade någon kraft alls, men vi har sagt att vi inte ska använda skador och spelschemat som ursäkter, sa Canucks lagkapten Markus Näslund till AP.

Canucks spelade sin sjätte match på nio dagar.