”Tråkigt – men skickar signaler”
Förbundsbasens reaktion efter beskedet: ”Är en dom som väcker ett antal frågor”
Publicerad 2017-09-26
Hovrätten väljer att gå på tingsrättens linje: Jakob Lilja fälls för misshandel efter crosscheckingen mot Jens Olsson.
Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är inte odelat negativ till domen:
– Det skickar ett antal viktiga signaler, säger Larsson.
Det har gått två och ett halvt sedan den dåvarande Rögleforwarden Jakob Lilja med en crosschecking i nacken sänkte Malmös Jens Olsson.
I dag fastställde hovrätten Malmö tingsrätts straff på villkorlig dom och dagsböter på 26 000 kronor för Lilja, som numera spelar med Linköping.
En som följt hela processen är Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.
Larsson menar att domen sänder ett tydligt budskap till hela hockeyfamiljen:
”Min uppgift är inte att recensera”
– Förseelser som kan skada eller innehåller överdrivet våld hör inte hemma på ishockeyplanen. Där gäller det nu att alla tänker till och visar varandra respekt. Ishockeybanan är ingen fristad för vad som helst, det finns en gräns, säger han och fortsätter:
– Det är den ena sidan. Den andra är att jag tycker vi i grunden har ett väl fungerande bestraffningssystem som bygger på RF:s stadgar. Vi har bland annat duktiga jurister i disciplinnämnden och det allra flesta fall måste hanteras inom den ramen.
Du låter inte helt negativ till den här domen?
– Min uppgift är att inte att recensera domstolar utan vår uppgift är att förhålla sig till det domstolarna dömer. Nu får vi gå vidare och analysera den här domen och den här typen av händelser.
Tycker det sänder en viktig signal
Men du kan se något positivt med den?
– Egentligen är det jättetråkigt att en händelse på en hockeyplan blir en fällande dom i en domstol. Samtidigt kan man se det som något som skapar en diskussion om respekten på banan och respekten mot motståndare. Även om det är tråkigt är det en viktigt signal. Men det är också en dom som väcker ett antal frågor?
Vilka frågor tänker du på?
– Var går egentligen gränsen för vad som ska hanteras av hockeyns bestraffningssystem är en fråga. Ena annan är om det finns en risk för att vi får se en ökning av händelser på isen som hamnar i en rättslig prövning. Av erfarenhet tror jag inte det då de allra flesta ärenden trots allt hanteras av vår disciplinnämnd. Ytterligare en fundering är att vår disciplinnämnd fattar beslut inom några dagar här är det mer än två år sedan det hände.
Spelarfacket Sicos ordförande Kristoffer Sparring är själv advokat. Redan när åtal väcktes var Sparring och Sico kritiska till att ”rättsvårdande myndigheter självmant började utreda påstådda brott inom idrotten”.
När det gäller hovrättens dom mot Lilja vill inte Sparring kommentera det enskilda fallet, men är rent generellt oroad över utvecklingen:
– Så länge som de rättsvårdande myndigheterna bara agerar när den här typen av händelser kommer in efter anmälan från den drabbande har det historiskt sett inte varit något problem. Ska det nu bli att rättssamhället agerar på eget bevåg, eller efter tips från allmänheten, kan det bli Pandoras ask som öppnar sig. Att den här typen av processer som den med Jakob Lilja pågår i stort sett hela tiden, säger Sparring till Sportbladet.