Matchfakta 13/2

St. Louis-Los Angeles 4-2 (0-1, 2-1, 2-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-13

Första perioden: 0-1 (13.19) Alexander Frolov 15 (Patrick O´Sullivan, Kevin Dallman).

Andra perioden: 1-1 (00.33) Andy McDonald 11 (Barret Jackman, Paul Kariya), 1-2 (04.07) Dustin Brown 25 (Anze Kopitar, Lubomir Visnovsky), 2-2 (09.01) Martin Rucinsky 4 (Jay McClement, David Backes).

Tredje perioden: 3-2 (08.29) Jay McKee 2 (Martin Rucinsky, Jay McClement), 4-2 (13.25) David Backes 8 (Jamal Mayers, Keith Tkachuk).

Skott: 34-27 (10-9, 14-11, 10-7)

Utvisningar, St. Louis: 7x2 min, 1x5 min. Los Angeles: 6x2 min, 1x5 min, 1x10 min.

Publik: 15 688 (i Scottrade Center)

Målvakter: St. Louis: Manny Legace 92,6%, istid 60.00

Los Angeles: Jason LaBarbera 88,2%, istid 57.25

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen.

Matchen: Det är väldigt sällsynt att St. Louis backar gör mål. Innan nattens match hade det inte skett på tolv raka fajter. Men Jay McKee bröt den sviten när han satte matchavgörande 3-2 drygt åtta minuter in i den tredje perioden.

– Kolla in lagen som jagar en slutspelsplats, de har backar som hoppar in och hjälper till. Det är någonting som vi måste göra lite mer. Och det är känns fint att slå in en puck, sa Jay McKee.

Los Angeles avslutade med denna match en åtta matcher lång bortaturné som gett fyra segrar och nio poäng - den bästa turné över åtta matcher i klubbens historia. Anledningen till att de varit borta från Los Angeles så länge är för att arenan Staples Center använts till Grammy-galan. Nu väntar äntligen en hemmamatch igen när de tar emot Calgary på fredag.

– Vi har morgondagen ledig. Det ska bli skönt att bara vara hemma och umgås med våra familjer, sa målvakten Jason LaBarbera som räddade 30 skott i matchen.

Tampa Bay-Montreal 3-2 (2-2, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (00-.50) Christopher Higgins 17 (Andrei Markov), 1-1 (05.15) Michel Ouellet 7 (Jan Hlavac, Chris Gratton), 1-2 (09.48) Tomas Plekanec 21 (Mark Streit), spel 5 mot 4, 2-2 (19.19) Vaclav Prospal 24 (Vincent Lecavalier, Martin St. Louis).

Tredje perioden: 3-2 (11.51) Vaclav Prospal 25 (Vincent Lecavalier).

Skott: 36-21 (9-9, 10-4, 17-8)

Utvisningar, Tampa Bay: 5x2 min, 1x10 min. Montreal: 4x2 min.

Publik: 17 420 (i St. Pete Times Forum)

Målvakter: Tampa Bay: Karri Rämö 90,5%, istid 60.00

Montreal: Cristobal Huet 91,7%, istid 58.49

Matchen: En händelserik afton för Vaclav Prospal. Först gjorde han två mål för Tampa Bay, framför att det avgörande 3-2-målet med bara drygt åtta minuter kvar av matchen.

Sedan gav Prospal, som nyligen blivit petad från förstakedjan, en tv-intervju där han kritiserade en icke namngiven person. Senare blev han inkallad, fortfarande i full hockeymundering, till coachen John Tortorellas kontor där han satt i 25 minuter. Efteråt ville inte Prospal prata om det - utan om Tampas seger.

– Låt oss prata om matchen. Härliga två poäng för oss. Jag är bara glad att få ha varit med i kväll, sa Vaclav Prospal.

Även coachen Tortorella undvek att prata om vad de två diskuterat på hans kontor.

– Jag är inte här för att vara en glad man, jag är inte här för att göra alla glada. Jag tar beslut när det gäller matchen. Idrottarna som är galna kan vara bra idrottare. Han spelade bra, mycket bra, sa John Tortorella.

Montreal hade en del strul innan nattens match. Kvällen innan greps två spelare, backen Ryan O´Byrne och forwarden Tom Kostopoulus, utanför en nattklubb i Tampa. O´Byrne, 23, beskyllde för att ha stulit en kvinnas handväska och Kostopoulus, 29, för att motstånd mot polisman. Endast O´Byrne spelade i natt.

– Jag är professionell. Det finns alltid saker som händer i ditt liv. Fansen kommer att ha någonting att säga, men allt jag kan göra är att gå ut och spela och förtjäna min plats, sa rookien Ryan O´Byrne.

Sergei Kostitsyn hade en jättechans att kvittera med bara 13 sekunder kvar att spela, men Tampas finländske målvakt Karri Rämö räddade.

– Jag tror killen missade pucken lite. Den kom under mig och jag lyckades hålla den där, sa Karri Rämö.

Boston-Carolina 2-3 (0-2, 0-1, 2-0)

Första perioden: 0-1 (03.01) Andrew Ladd 7 (Rod Brind´Amour, Bret Hedican), 0-2 (06.33) Andrew Ladd 8 (Rod Brind´Amour, Sergei Samsonov).

Andra perioden: 0-3 (18.29) Sergei Samsonov 5 (Frantisek Kaberle, Joe Corvo).

Tredje perioden: 1-3 (14.50) Shawn Thornton 1 (Andrew Ference, Marc Savard), 2-3 (15.17) Shawn Thornton 2 (Zdeno Chara, Dennis Wideman).

Skott: 34-23 (9-10, 11-9, 14-4)

Utvisningar, Boston: 4x2 min. Carolina: 3x2 min.

Publik: 15 300 (i TD Banknorth Garden)

Målvakter: Boston: Alex Auld 87,0%, istid 58.53

Carolina: Cam Ward 94,1%, istid 60.00

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 3, 0, +1, 17.44

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 2, 0, +1, 16.53

Matchen: En kvick dubbel (två mål på tre och en halv minut) av Andrew Ladd gav Carolina ledningen med 2-0 redan efter drygt sex minuters spel. Sedan spädde Sergei Samsonov på till 3-0 i den andra perioden och alltså såg ut att vara avgjort.

Men en ännu snabbare dubbel av Shawn Thornton (två mål på 27 sekunder) med fem minuter kvar att spela gav nerv i matchen. Boston tog senare ut målvakten Alex Auld och tryckte på med sex utespelare, men Cam Ward i Carolina-målet lyckades hålla tätt.

– Som tur är lyckades vi hålla undan även om det blev lite intressant. Deras första mål gav dem liv. De lyckades komma och sätta press på oss, sa Ward som totalt räddade 32 skott.

12 av dessa räddningar kom i den tredje perioden och det var ytterst nära att hemmalaget hade lyckats ta matchen till en förlängning.

– Vi fick vårt första mål lite för sent, men du såg vilken energi det gav vårt lag. Om vi bara hade fått det tidigare i matchen, sa Bostons coach Claude Julien.

NY Islanders-Philadelphia 4-3 (1-0, 2-2, 1-1)

Första perioden: 1-0 (17.42) Trent Hunter 8 (Ruslan Fedotenko, Josef Vasicek).

Andra perioden: 1-1 (01.05) Daniel Briere 21 (Mike Knuble, Joffrey Lupul), spel 5 mot 4, 2-1 (05.27) Jeff Tambellini 1 (-), 3-1 (13.41) Sean Bergenheim 6 (Trent Hunter), 3-2 (17.30) Scott Hartnell 19 (R.J. Umberger, Jeff Carter).

Tredje perioden: 4-2 (14.02) Ruslan Fedotenko 10 (Trent Hunter, Josef Vasicek), 4-3 (19.01) Joffrey Lupul 17 (Mike Richards, Daniel Briere).

Skott: 47-29 (17-11, 12-10, 18-8)

Utvisningar, NY Islanders: 6x2 min. Philadelphia: 4x2 min.

Publik: 11 193 (i Nassau Coliseum)

Målvakter: NY Islanders: Rick DiPietro 89,7%, istid 59.50

Philadelphia: Antero Niittymäki %, istid 59.10

Matchen: NY Islanders fick jubla för första gången hemma i Nassau Coliseum detta år. Senaste hemmasegern kom den 29 december mot New Jersey och i natt - på det åttonde försöket 2008 - lyckades Islanders äntligen ta två poäng.

– Det var fint att få den där segern och ge oss någonting att bygga på. Men vi kan inte slappna av. Vi måste fokusera, vi har ett stort jobb framför oss, sa Trent Hunter som inledde målskyttet i den första perioden och senare i matchen även noterades för två assist.

Och enligt Hunter är framgångsreceptet enkelt - mer folk framför mål.

– Vi har de senaste veckorna sagt att vi måste få mer kroppar framför mål. Bara att lägga puckarna dit och skapa trafik. Du vet aldrig när puckarna kommer att studsa in, sa Hunter till AP.

Ett avbräck för Islanders var att backen Brendan Witt knäskadades i samband med en ojuste tackling på Flyers Scott Hartnell. Hur länge Witt är borta är osäkert.

Ottawa-Buffalo 1-5 (0-0, 0-1, 1-4)

Andra perioden: 0-1 (03.44) Thomas Vanek 18 (Brian Campbell, Derek Roy).

Tredje perioden: 0-2 (00.26) Thomas Vanek 19 (Brian Campbell, Tim Connolly), spel 5 mot 4, 1-2 (03.57) Randy Robitaille 9 (Andrej Meszaros, Cory Stillman), spel 5 mot 4, 1-3 (04.30) Clarke Macarthur 7 (Jochen Hecht, Jason Pominville), 1-4 (16.02) Thomas Vanek 20 (Tim Connolly, Ales Kotalik), spel 5 mot 3, 1-5 (16.56) Jason Pominville 16 (Jochen Hecht, Clarke Macarthur).

Skott: 26-39 (5-13, 6-14, 15-12)

Utvisningar, Ottawa: 5x2 min. Buffalo: 7x2 min.

Publik: 19 564 (i Scotiabank Place)

Målvakter: Ottawa: Ray Emery 87,2%, istid 60.00

Buffalo: Ryan Miller 96,2%, istid 59.57

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 0, 3, 0, -1, 22.09

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 0, 0, +1, 20.37

Matchen: Buffalo knep två oerhört viktiga poäng i jakten på slutspel när de slog självaste Eastern Conference-ettan Ottawa på bortaplan. Och det var framför allt en spelare som fixade skrällen: den 24-årige österrikaren Thomas Vanek.

Vanek stod för NHL-karriärens första hattrick när han gjorde 1-0 i den andra perioden och 2-0 och 4-1 i den tredje perioden.

– Defensiven gjorde ett jättebra jobb när de fick pucken på nät och det hjälpte mig. Jag är alltid framför målet. Det har varit så de senaste fyra eller fem matcherna, sa Thomas Vanek till AP.

Förra sommaren bjöd stora belopp Edmonton för att värva över Vanek. Men Buffalo matchade budet och nu har Thomas Vanek börjat betala tillbaka lite på sjuårskontraktet som är värt 50 miljoner dollar.

– Det är härligt. Jag är verkligen glad för hans skull. Tidigare i år sökte han efter det och hade mycket press på sig. Jag tror att när laget har lugnat ned sig, har han också lugnat ned sig, sa Buffalos målvakt Ryan Miller om sin lagkamrat.

Henrik Tallinder gjorde en prickfri insats när han tog ned Daniel Alfredsson och övriga stjärnor i Ottawa. Tallinder spelade drygt 20 minuter av matchen och hade +1 i statistiken.

Nashville-Detroit 4-2 (3-0, 1-2, 0-0)

Första perioden: 1-0 (02.25) Alexander Radulov 22 (Jason Arnott, J.P. Dumont), 2-0 (03.42) Martin Erat 17 (Rich Peverley, Dan Hamhuis), 3-0 (08.49) J.P. Dumont 21 (Jason Arnott, Marek Zidlicky).

Andra perioden: 3-1 (04.39) Johan Franzén 12 (Valtteri Filppula, Jiri Hudler), spel 5 mot 4, 4-1 (14.26) Alexander Radulov 23 (Martin Erat, Ryan Suter), 4-2 (17.41) Pavel Datsyuk 20 (Nicklas Lidström), spel 5 mot 3.

Skott: 23-42 (10-14, 6-16, 7-12)

Utvisningar, Nashville: 7x2 min. Detroit: 6x2 min.

Henrik Zetterberg, f, Detroit 0, 0, 3, 2, -3, 22.25

Matchen: Ja, även Detroits röda maskin kan strula. I natt kom fjärde raka förlusten för NHL:s bästa lag - den sämsta sviten denna säsong - trots att laget vann skottstatistiken överlägset (42-23).

Red Wings svaga länk mot Nashville var målvakten Chris Osgood. På de fyra skotten han fick på sig släppte Osgood in tre puckar - sedan byttes han ut och Jimmy Howard ersatte.

Men Detroits coach Mike Babcock försvarade ändå Osgood.

– Det är inte så att vi kan gå tillbaka och säga att de sköt igenom honom. Vi var borta på två av spelen och de kom in bakom oss, och sen pang, och den var i nät. Det tredje var mitt i ett byte när vi gav bort pucken när våra killar skulle byta, sa Mike Babcock till AP.

För Nashville var detta en fin skalp. Och återigen handlade det mycket om deras förstakedja med Jason Arnott, Alexander Radulov och J.P. Dumont. Trion kombinerade ihop två mål och tre assist.

– Varje kedja har förstått att det är ”do-or-die” för oss. Vi vill alla spela bra eller göra de viktiga målen, sa J.P Dumont.

Edmonton-Minnesota 4-2 (1-0, 1-1, 2-1)

Första perioden: 1-0 (18.12) Fernando Pisani 5 (Andrew Cogliano).

Andra perioden: 1-1 (07.57) Pavol Demitra 12 (Kurtis Foster, Marian Gaborik), 2-1 (10.33) Jarret Stoll 10 (Sam Gagner), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3-1 (02.09) Kyle Brodziak 7 (Curtis Glencross, Zack Stortini), 4-1 (04.30) Kyle Brodziak 8 (Denis Grebeshkov, Curtis Glencross), 4-2 (15.54) Brian Rolston 23 (Sean Hill), spel 5 mot 4.

Skott: 23-40 (7-10, 4-21, 12-9)

Utvisningar, Edmonton: 4x2 min. Minnesota: 4x2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place)

Målvakter: Edmonton: Mathieu Garon 95,0%, istid 60.00

Minnesota: Niklas Bäckström 81,8%, istid 40.00

Minnesota: Josh Harding 83,3%, istid 17.53

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 1, 0, 0, 15.03

Matchen: Skotten haglade mot Edmontons målvakt Mathieu Garon. Totalt 40 stycken varav Garon räddade 38 stycken vilket räckte till en seger för slutspelstagande Oilers.

– Vi gav dem många skott, men samtidigt kom de flesta av dem från sidan och de sköt från överallt. Ibland reflekterar inte skotträknaren matchbilden, sa Mathieu Garon.

Och det hade han rätt i. För Edmonton var inte, trots 23-40 i skott, utspelade på något sätt. Kyle Brodziak var effektiv och satte två av hemmalagets mål - 3-1 och 4-1 i inledningen av den andra perioden.

– Det känns verkligen bra att ha en match som denna. För ett tag har jag inte fungerat personligen och inte lyckats sätta mina chanser i nät. Känns bra att få bidra i kväll, sa Kyle Brodziak.

Minnesotas back Kim Johnsson missade matchen på grund av sjukdom.

Colorado-Anaheim 1-2 (1-0, 0-1, 0-1)

Första perioden: 1-0 (01.37) Marek Svatos 25 (Wojtek Wolski, Scott Hannan).

Andra perioden: 1-1 (01.09) Teemu Selänne 1 (Ryan Getzlaf, Chris Pronger), spel 5 mot 3.

Tredje perioden: 1-2 (15.39) Samuel Påhlsson 4 (Travis Moen, Rob Niedermayer).

Skott: 33-29 (18-11, 9-10, 6-8)

Utvisningar, Colorado: 3x2 min, 3x5 min, 1x10 min. Anaheim: 4x2 min, 3x5 min, 1x10 min.

Publik: 16 257 (i Pepsi Center)

Målvakter: Colorado: Jose Theodore 93,1%, istid 59.09

Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 97,0%, istid 60.00

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 1, 0, 1, 0, 0, 17.29s

Matchen: Andra matchen för Samuel Påhlsson efter att dessförinnan ha missat 21 raka omgångar på grund av en bukskada. Och Påhlsson, 30, visade att han fortfarande håller.

Svensken slog in en retur från Jose Theodore och avgjorde matchen med bara fyra minuter och 21 sekunder kvar att spela.

– Hårt jobb framför nät. Jag försökte bara gå in där och få den på min klubba och det var vad som hände. Vi kämpade hårt hela matchen, det gav oss segern, sa Samuel Påhlsson till AP.

Innan det hade Teemu Selänne, 37, kvitterat till 1-1. Hans första mål för säsongen och nummer 541 i NHL-karriären.

San Jose-Calgary 3-4 (1-1, 1-1, 1-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (04.20) Daymond Langkow 22 (Owen Nolan, Kristian Huselius), 1-1 (11.40) Marcel Goc 4 (Jody Shelley, Marc-Edouard Vlasic).

Andra perioden: 1-2 (02.01) Mark Smith 1 (Matthew Lombardi), 2-2 (19.27) Milan Michalek 19 (Craig Rivet, Jonathan Cheechoo), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3-2 (08.33) Pat Rissmiller 7 (Mike Grier, Torrey Mitchell), 3-3 (19.10) Dion Phaneuf 11 (-), spel 5 mot 4.

Förlängning: 3-4 (04.35) Jarome Iginla 34 (Dion Phaneuf).

Skott: 43-18 (18-5, 13-6, 9-5)

Utvisningar, San Jose: 3x2 min. Calgary: 7x2 min.

Publik: 17 269 (i HP Pavilion)

Målvakter: San Jose: Evgeni Nabokov 77,8%, istid 64.35

Calgary: Miikka Kiprusoff 93,0%, istid 63.52

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 0, 2, 0, 23.17

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 1, 0, 2, -1, 17.40

Matchen: Men minuten kvar att spela ledde fortfarande hemmalaget San Jose med 3-2. Då, med 49,8 sekunder kvar, kvitterade Dion Phaneuf i spel sex mot fyra med en hemmaspelare på utvisningsbänken och målvakten Miikka Kiprusoff ersatt med en extra utespelare.

Och i förlängningen kom även Calgarys segermål. Denna gång med Phaneuf som passningsläggare till lagets skyttekung Jarome Iginla som med ett direktskott överlistade hemmalagets, för kvällen mindre lyckade, målvakt Evgeni Nabokov.

Calgary var inte värda segern sett till matchbilden. San Jose vann skotten med 43-18 och borde avgjort matchen redan i de två första perioderna. Men finländske målvakten Miika Kiprusoff räddade 40 av dessa skott och blev tillsammans med Dion Phaneuf Calgarys hjälte.