Matchfakta 4/1

NY Islanders-Florida 3-4 (0-0, 2-3, 1-0, 0-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-04

Andra perioden: 0-1 (00.50) Nathan Horton 11 (David Booth), 1-1 (02.12) Mike Comrie 13 (Trent Hunter, Mike Sillinger), spel 5 mot 4, 1-2 (06.56) David Booth 10 (Stephen Weiss, Nathan Horton), 2-2 (11.37) Mike Sillinger 8 (-), spel 5 mot 4, 2-3 (16.39) Nathan Horton 12 (Jay Bouwmeester), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3-3 (14.41) Bill Guerin 13 (Mike Sillinger, Richard Park).

Förlängning: 3-4 (01.33) Jassen Cullimore 1 (Ruslan Salei, Olli Jokinen).

Skott: 40-32 (7-12, 14-12, 18-6, 1-2)

Utvisningar, NY Islanders: 3x2 min, 1x5 min. Florida: 6x2 min, 1x5 min.

Publik: 11 428 (i Nassau Coliseum)

Målvakter: NY Islanders: Rick DiPietro 87,5%, istid 61.33

Florida: Craig Anderson 92,5%, istid 61.29

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen.

Matchen:

Floridas Jacques Martin fick i och med Jassen Cullimors mål i sudden death sin 498:e seger som NHL-coach. Martin passerade nu Glen Sather och är tia på alla tiders lista.

Cullimores hårda skott i det högra krysset var hans första mål för säsongen - även om han själv först inte fattade att pucken hittat in i nät.

– Jag visste inte att den var inne. Den röda lampan tändes aldrig, men domaren pekade för mål. Jag ville inte jubla för tidigt. Jag ville vara säker, sa Jassen Cullimore.

Under ordinarie speltid var det Floridas forward Nathan Horton som dominerade händelserna på isen. Norton stod för två mål och en assist.

Ett diskussionsämne under och efter matchen var Islanders målvakt Rick DiPietro som nu var tillbaka efter några matchers skadefrånvaro. DiPietro spelade den första perioden i nya vita benskydd. I den andra och tredje perioden hade han däremot bytt tillbaka till sina gamla orange benskydd.

Om målvaktsutrustningen inte är inspekterad och godkänd av NHL drabbas spelaren automatiskt av en två matcher lång avstängning, laget får 25 000 dollar i böter och den ansvarige för utrustningen i laget får 1 000 dollar i böter.

– Vi ber om ursäkt… men vi har ingen kommentar i denna fråga just nu, mejlade NHL:s vicepresident Mike Murphy till AP.

Rick DiPietro medgav dock att de nya benskydden inte blivit godkända.

– Jag antar att det är mitt fel, men jag trodde att de var godkända. Men efter den första perioden fick vi reda på att jag måste byta till de gamla. Det är deras beslut nu, sa DiPietro.

Boston-Washington 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Andra perioden: 1-0 (13.35) Marc Savard 9 (Glen Metropolit, Zdeno Chara).

Tredje perioden: 2-0 (10.00) Zdeno Chara 6 (Marco Sturm, Glen Metropolit), spel 5 mot 3.

Skott: 30-31 (12-11, 9-13, 9-7)

Utvisningar, Boston: 4x2 min, 1x5 min. Washington: 4x2 min, 1x5 min.

Matchen:

Nicklas Bäckström, som utnämndes till december månads rookie i NHL, försökte och försökte.

Svensken sköt fem av Washingtons 31 skott mot målvakten Tim Thomas. Men den förre AIK-keepern räddade samtliga och noterades för säsongens första nolla i Boston-målet.

Även målkungen Alexander Ovechkin (fyra skott) samt Michael Nylander (två skott) misslyckades med att överlista Tim Thomas.

– Du måste ge honom beröm. Han spelade en fantastisk match, sa Michael Nylander till AP.

Bostons jätteback Zdeno Charas uppgift i matchen var att få stopp på Ovechkin. Det lyckades han med och slovaken blev till och med målskytt i matchen när han satte viktiga 2-0 exakt halvvägs in i matchen.

– Den värsta match vi spelat denna säsong. Vi rörde oss inte. Vi sköt inte pucken. Vi sov i kväll - allihopa, sa Alexander Ovechkin som nu fick sin sju matcher långa poängsvit bruten.

Bara 12 240 hade hittat till TD Banknorth Garden vilket innebär att en tredjedel av åskådarplatserna gapade tomma.

Montreal-Tampa Bay 6-3 (2-0, 1-3, 3-0)

Första perioden: 1-0 (14.16) Alexei Kovalev 17 (Michael Ryder, Mark Streit), spel 5 mot 4, 2-0 (17.39) Christopher Higgins 15 (Saku Koivu, Andrei Markov), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-1 (00.49) Vincent Lecavalier 27 (Vaclav Prospal), 3-1 (09.10) Michael Ryder 5 (Christopher Higgins, Mark Streit), 3-2 (12.04) Martin St. Louis 15 (Vaclav Prospal, Filip Kuba), spel 5 mot 4, 3-3 (14.06) Vaclav Prospal 18 (Vincent Lecavalier, Martin St. Louis).

Tredje perioden: 4-3 (07.54) Andrei Kostitsyn 11 (Mike Komisarek), 5-3 (11.01) Kyle Chipchura 4 (Tomas Plekanec), 6-3 (17.22) Michael Ryder 6 (Christopher Higgins).

Skott: 30-33 (11-9, 10-15, 9-9)

Utvisningar, Montreal: 6x2 min. Tampa Bay: 7x2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre)

Målvakter: Montreal: Cristobal Huet 90,9%, istid 59.55

Tampa Bay: Karri Rämö 80,0%, istid 60.00

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 11.59

Matchen:

Tampa Bay är nu NHL:s sämsta bortalag. För tredje gången denna säsongen har nu laget förlorat sex raka bortamatcher. Senaste segern utanför Tampa kom den 10 november mot Washington (5-2).

I natt var Lightnings dock med i händelserna - en bit in i den tredje perioden. Men 3-3 och ovisshet om slutresultatet förvandlades på några minuter till 6-3 och full visshet att Montreal var det bättre laget.

– Vi visste att vi måste komma ut i den tredje perioden och trycka på och om vi gjorde det skulle vi att bra chans att vinna. Det var vad vi gjorde, sa Montreals Michael Ryder som avslutade målskyttet till 6-3 och även gjorde 3-1-målet halvvägs in i matchen.

Det var första gången som Ryder lyckades göra två mål denna säsong.

Tampa Bays coach John Tortorella var inte alltför missnöjd trots det bittra slutet.

– Jag gillade verkligen en del av vårt krigande i laget i kväll. Så vi ska fortsätta coacha, vi ska fortsätta försöka hålla laget tillsammans och försöka hitta positiva saker, sa Tortorella.

Johan Holmqvist fick fortsätta nöta bänken. Finländske Karri Rämö startade för sjätte gången på de sju senaste matcherna och lyckades rädda 24 skott.

Pittsburgh-Toronto 6-2 (0-1, 2-0, 4-1)

Första perioden: 0-1 (10.34) Jason Blake 7 (Mats Sundin, Alexander Steen).

Andra perioden: 1-1 (01.24) Erik Christensen 6 (Darryl Sydor, Jarkko Ruutu), 2-1 (14.22) Evgeni Malkin 16 (Sidney Crosby, Colby Armstrong).

Tredje perioden: 3-1 (03.00) Tyler Kennedy 7 (Jordan Staal), 4-1 (03.37) Evgeni Malkin 17 (Sidney Crosby, Sergei Gonchar), 5-1 (03.48) Petr Sykora 12 (Jarkko Ruutu, Brooks Orpik), 5-2 (12.53) Pavel Kubina 3 (Mats Sundin, Tomas Kaberle), spel 5 mot 4, 6-2 (15.28) Evgeni Malkin 18 (Ryan Whitney, Sergei Gonchar), spel 5 mot 4.

Skott: 24-35 (4-11, 11-9, 9-15)

Utvisningar, Pittsburgh: 6x2 min, 2x5 min. Toronto: 6x2 min, 2x5 min.

Publik: 17 074 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Ty Conklin 94,3%, istid 59.29

Toronto: Scott Clemmensen 75,0%, istid 59.20

Mats Sundin, f, Toronto 0, 2, 4, 0, 0, 23.05

Alexander Steen, f, Toronto 0, 1, 2, 0, 0, 23.53

Matchen:

Det såg bra ut för Toronto efter den första perioden. Jason Blakes 1-0 efter dubbelsvenskt assist (Sundin, Steen) var effekten av ett offensivt Maple Leafs under öppningsperioden (skotten 11-4 till Toronto).

Det såg hyfsat ut för Toronto efter den andra perioden. Pittsburgh lyckades visserligen både kvittera genom Erik Christensen och ta ledningen genom Evgeni Malkin.

Det såg däremot riktigt illa ut för Toronto i den tredje perioden.

På 48 sekunder gick Penguins från 2-1 till 5-1! Tre snabba mål mot ett Toronto som tappade allt under den sekvensen.

Evgeni Malkin lyckades göra sitt första hattrick i NHL när han med knappt fem minuter kvar att spela satte 6-2 i power play. Och Malkin visade vad han tyckte om det när han viftade högt med båda armarna och skrek ut sin lycka. Men efteråt var tongångarna lite försiktigare.

– Att laget vinner är den bästa känslan. Vi spelar bättre och bättre för varje match, sa Malkin till AP.

Torontos målvakt Scott Clemmensen var missnöjd efter raset i den tredje perioden.

– De fick tryck på oss och innan vi kunde andas hade de tryckt in tre snabba, sa Clemmensen.

Nashville-Edmonton 5-2 (3-1, 1-0, 1-1)

Första perioden: 1-0 (09.31) J.P. Dumont 13 (Ville Koistinen, David Legwand), 2-0 (10.55) Jerred Smithson 4 (J.P. Dumont), 2-1 (14.19) Zack Stortini 1 (Steve Staios, Geoff Sanderson), 3-1 (17.23) Alexander Radulov 11 (J.P. Dumont, Scott Nichol).

Andra perioden: 4-1 (07.21) Jason Arnott 14 (Marek Zidlicky, Martin Erat), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 4-2 (03.55) Ethan Moreau 2 (Marty Reasoner), spel 5 mot 4, 5-2 (06.54) Alexander Radulov 12 (Jason Arnott).

Skott: 30-28 (20-9, 6-11, 4-8)

Utvisningar, Nashville: 7x2 min, 1x5 min. Edmonton: 2x2 min, 1x5 min.

Publik: 12 676 (i Sommet Center)

Målvakter: Nashville: Dan Ellis 92,9%, istid 59.56

Edmonton: Mathieu Garon 83,3%, istid 59.52

Dick Tärnström, b, Edmonton 0, 0, 1, 0, 0, 17.34

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 2, 0, -1, 18.04

Matchen:

Nashville tog en viktig seger när Edmonton slogs tillbaka med 5-2. Och matchen avgjordes redan i den första perioden när hemmalaget tryckte på ordentligt. 20-9 i skott gav också utdelning till 3-1.

Det sista målet i perioden gjordes av Alexander Radulov som också avslutade målskyttet med att göra 5-2. Trots detta var inte Nashvilles coach Barry Trotz alltför glad över Radulovs prestation.

– Rads har mycket att ge. Han är en talang, men han har en lång väg att gå innan han är en bra spelare i NHL. En bra spelare spelar i båda ändarna av isen. Han har en lång väg att gå, sa Barry Trotz.

Radulovs kedjekompisar J. Dumont och Jason Arnott gjorde också mål för Predators. De båda veteranerna har fått fart på de 21-årige ryssen.

– Jag gillar Radulov i kedjan med Dumont och Arnott… när han gör mål. Men som med många unga spelare måste han arbeta med detaljer i sitt spel, sa Barry Trotz.

Minnesota-Dallas 6-3 (4-1, 1-2, 1-0)

Första perioden: 1-0 (09.50) Marian Gaborik 20 (Pavol Demitra, Brent Burns), spel 4 mot 5, 2-0 (11.05) Pavol Demitra 8 (Pierre-Marc Bouchard, Brian Rolston), 3-0 (13.14) Pierre-Marc Bouchard 7 (Brian Rolston, Brent Burns), 3-1 (14.07) Stu Barnes 5 (Niklas Hagman, Trevor Daley), 4-1 (18.32) Marian Gaborik 21 (-).

Andra perioden: 5-1 (10.08) Eric Belanger 10 (Marian Gaborik, Pierre-Marc Bouchard), spel 5 mot 4, 5-2 (15.34) Steve Ott 4 (Mike Modano, Jeff Halpern), 5-3 (18.21) Matt Niskanen 3 (Mike Ribeiro, Antti Miettinen).

Tredje perioden: 6-3 (16.04) Mark Parrish 10 (Brent Burns, Keith Carney).

Skott: 21-28 (7-7, 8-12, 6-9)

Utvisningar, Minnesota: 4x2 min, 2x5 min. Dallas: 6x2 min, 2x5 min, 1x10 min.

Matchen:

Marian Gaborik visade vägen när Minnesota äntligen lyckades besegra ett av topplagen i Western Conference. Gaborik gjorde två i den första perioden och såg till att Wilds ryckte till sig en, skulle det visa sig, ointaglig ledning på 4-1.

1-0-målet efter knappt tio minuter kom till och med i spel fyra mot fem.

– Jag spelar normalt sett inte i numerärt underläge. Men det kändes bra att komma ut på isen i det läget och förhoppningsvis kan jag göra det fler gånger, sa den slovakiske målkungen som nu är uppe i 21 fullträffar denna säsong.

– Vi har sett fram emot detta hela året, sa Minnesotas coach Jacques Lemaire om att få vinna mot en toppkonkurrent.

Efter 4-1 var resten av matchen mer eller mindre en transportstäcka mot slutsignalen. Dallas verkade ha gett upp hoppet även om laget vann skotten i både den andra och tredje perioden.

– För att vi ska vara ett bra lag måste vi ha alla bitar på rätt plats. Men just nu saknar vi en massa bitar. Det är så enkelt, sa Dallas coach Dave Tippett.

Phoenix-Chicago 4-2 (2-0, 0-0, 2-2)

Första perioden: 1-0 (06.14) Martin Hanzal 4 (Derek Morris, Radim Vrbata), 2-0 (16.09) Craig Weller 2 (Daniel Winnik, Martin Hanzal).

Tredje perioden: 3-0 (07.44) Radim Vrbata 18 (Niko Kapanen, Ed Jovanovski), spel 5 mot 4, 3-1 (11.31) Cam Barker 1 (Kris Versteeg, Patrick Kane), 3-2 (18.33) Kris Versteeg 1 (Tuomo Ruutu, Andrei Zyuzin), 4-2 (19.01) Fredrik Sjöström 10 (Derek Morris), spel 5 mot 6.

Skott: 23-27 (14-7, 2-9, 7-11)

Utvisningar, Phoenix: 3x2 min, 1x5 min. Chicago: 7x2 min, 1x5 min, 2x10 min.

Publik: 12 252 (i Jobing.com Arena)

Målvakter: Phoenix: Mikael Tellqvist 92,6%, istid 60.00

Chicago: Nikolai Khabibulin 86,4%, istid 59.37

Mikael Tellqvist, mv, Phoenix - se ovan.

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 1, 0, 1, 0, +1, 13.52

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 0, 0, 0, 14.05

Matchen:

Mikael Tellqvist har fått stå tillbaka för Ilya Bryzgalov i de flesta matcher denna säsong. Inför nattens möte med Chicago hade Tellqvist bara fått förtroende i tio matcher - senast mot New Jersey den 15 december.

Men i natt tog Phoenix coach Wayne Gretzky beslutet att åter låta den svenske målvakten spela. Och ”Tellan” tog verkligen chansen.

Han höll nollan ända till drygt elva minuter återstod av matchen då Cameron Barker reducerade till 1-3. Chicago gjorde även 2-3 med knappt två minuter kvar att spela, men 30 sekunder senare avgjorde Fredrik Sjöström med att sätta fyran i tom bur.

Tellqvist räddningsprocent i matchen blev 92,6 - men det var alltså nära att bli 100.

– Jag är glad att jag kan bidra till laget och försöka att vinna matcher. Det finns alltid en lite rostig känsla och det är stor skillnad från att träna och spela matcher, men du måste förbli professionell, sa ”Tellan” till AP efter matchen.

Vancouver-NY Rangers 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)

Andra perioden: 1-0 (01.51) Ryan Kesler 10 (Byron Ritchie, Alexandre Burrows).

Tredje perioden: 2-0 (16.56) Daniel Sedin 19 (Henrik Sedin, Mason Raymond), 3-0 (17.30) Jason Jaffray 2 (Willie Mitchell, Lukas Krajicek), spel 5 mot 4.

Skott: 19-28 (5-9, 4-12, 10-7)

Utvisningar, Vancouver: 5x2 min, 1x5 min. NY Rangers: 7x2 min, 1x5 min.

Matchen:

Henrik Lundqvist var petad till förmån för Steve Valiquette. Men sett till nattens insats lär ”Henke” vara tillbaka i laget redan till nästa match.

För Valiquette stod för en ordentlig tavla när Ryan Kesler gav Vancouver ledningen i den andra perioden. En rensning från sarghörnet träffade Valiquette på högra benet och pucken studsade in i mål.

Canucks spädde på till både 2-0 och 3-0 inom loppet 34 sekunder i den tredje perioden. 2-0 gjordes av Daniel Sedin (hans 19:e för säsongen) i power play assisterad av tvillingbrorsan Henrik. Daniel har nu gjort mål i fyra matcher i rad.

Om Valiquette darrade i Rangers-målet så var hans kollega på andra sida isen desto säkrare. Roberto Luongo höll nollan för sjätte gången denna säsong.

– Jag har känt mig bra och killarna har spelat fantastiskt framför mig. Vi har framför allt spelat riktigt bra inför våra hemmafans, sa Roberto Luongo till AP.

Los Angeles-Columbus 3-4 (0-1, 2-2, 1-1)

Första perioden: 0-1 (12.21) Sergei Fedorov 7 (Joakim Lindström).

Andra perioden: 1-1 (00.13) Brian Willsie 2 (Rob Blake), 1-2 (01.29) Joakim Lindström 2 (Sergei Fedorov, Jan Hejda), 2-2 (02.27) Dustin Brown 20 (Patrick O´Sullivan, Anze Kopitar), 2-3 (06.05) Michael Peca 3 (Jared Boll, Jan Hejda).

Tredje perioden: 3-3 (08.01) Patrick O´Sullivan 11 (-), 3-4 (14.42) Michael Peca 4 (Jason Chimera, Jared Boll).

Skott: 33-28 (12-8, 6-8, 15-12)

Utvisningar, Los Angeles: 3x2 min. Columbus: 5x2 min.

Publik: 14 173 (i Staples Center)

Målvakter: Los Angeles: Jean-Sebastien Aubin 75,0%, istid 26.05

Los Angeles: Jason Labarbera 93,8%, istid 32.32

Columbus: Fredrik Norrena 90,9%, istid 59.58

Joakim Lindström, f, Columbus 1, 1, 1, 0, +2, 11.12

Matchen:

En anonym svensk visade upp sig i Staples Center i Los Angeles. Columbus 24-årige center Joakim Lindström gjorde ett mål och hade en assist när Blue Jackets vann med 4-3 mot Kings.

Lindström assisterade först till Sergei Fedorovs 1-0 i den första perioden och sedan gjorde Skellefteå-killen själv 2-1 i inledningen av den andra perioden (passning från Fedorov).

Målet, Lindströms andra för säsongen, var snyggt. En snärtigt dragskott från vänstra tekningscirkeln hittade in högt på Jean-Sebastien Aubins klubbhandssida.

Lagen följdes sedan åt till 3-3 innan Michael Peca avgjorde med drygt fem minuter kvar av matchen.

Columbus första halva av säsongen har varit magnifik. Aldrig tidigare, under klubbens visserligen korta historia (sju år), har Blue Jackets inlett en säsong så bra. Laget ligger tvåa, efter suveräna Detroit, i Central Division.

San Jose-Calgary 2-3 (1-2, 1-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (01.00) Alex Tanguay 9 (Daymond Langkow), 1-1 (04.03) Torrey Mitchell 8 (Jonathan Cheechoo, Christian Ehrhoff), spel 5 mot 4, 1-2 (16.26) Jarome Iginla 30 (Daymond Langkow, Kristian Huselius).

Andra perioden: 2-2 (13.54) Craig Rivet 3 (-).

Förlängning: 2-3 (03.29) Jarome Iginla 31 (Dion Phaneuf, Anders Eriksson).

Skott: 36-20 (14-8, 13-6, 7-4)

Utvisningar, San Jose: 2x2 min. Calgary: 5x2 min.

Matchen:

Jarome Iginla fortsätter att imponera. I morse kom två nya mål från kanadensarens klubb vilket gör att han är upp på 31 stycken totalt denna säsong. Han jagar målkungen Ilya Kovalchuk (33 mål) i toppen av skytteligan.

Iginla gjorde 2-1 till Calgary i slutet av den första perioden, assisterad - som så många gånger tidigare - av Kristian Huselius.

Även Iginlas andra mål, det avgörande i förlängningen, hade en svensk passare. Anders Eriksson skickade pucken till Daymond Langkow vars skott hamnade i röran framför mål där Iginla fick ta på pucken och tryckte in den.

Calgarys fina form den senaste tiden har nu gjort att laget är delad etta med Dallas i Pacific Division. San Jose fortsätter att vara ett mysterium. De har ligans näst sämsta hemmafacit samtidigt som de är det bästa laget på bortaplan.