Brynäs orkade inte hålla liv i den här matchserien.

Och vi kan nog förvänta oss hel del förändringar i Gävleklubben.

Brynäs IF
Sportbladets Hans Abrahamsson.

Den femte matchen avgjordes efter en rafflande förlängning. Efter 8.27 av den fjärde perioden styrde Patrik Lundh in det avgörande målet och tog Färjestad till semifinal. Samtidigt avslutade Lundh säsongen för Brynäs.

Det såg ut att bli seger redan under ordinarie tid för Färjestad. Milan Gulas dundrade in 3–2-målet på en retur två minuter in i den tredje perioden efter att pigge Joakim Nygård först skjutit. Sedan hade Färjestad bra kontroll, men en onödig utvisning av just Patrik Lundh gav Brynäs ett power play. Greg Scott kvitterade efter 15.38 och tog matchen till förlängning.

Hur många bryr sig?

Men i stället för att bli syndabock klev Patrik Lundh fram och blev den stora hjälten. Precis som det så ofta är i slutspelshockey.

Brynäs är alltså utslaget och jag vet inte hur många i Gävle som verkligen bryr sig. Bara 5 678 kom till Läkerol Arena. Att det är närmare 3 000 tomma stolar i en sån här slutspelsmatch skvallrar om att intresset inte är så stort.

Festen från guldåret 2012 kändes väldigt avlägsen i kväll.

Brynäs drog tillbaka laget i lördagens segermatch i Karlstad och använde samma recept även i matchinledningen i kväll.

Det var lågt tempo och det lilla som skapades svarade hemmalaget för. Färjestad såg segt och lite oinspirerat ut. Ett par onödiga utvisningar gav Brynäs grepp om spelet. I det första numerära överläget styrde Johan Harju på volley in ledningsmålet.

Karlstadslaget kom ut bättre i mittperioden och satte hårdare tryck på Brynäs. Kvitteringen till 1–1 kom efter en riktig tavla av Bernhard Starkbaum. Österrikaren skulle spela bort pucken bakom mål, men la den rakt till isens bästa spelare Per Åslund. Han spelade fram Joakim Hilding som bara behövde raka in pucken. En kopia på målet som Fredrik Pettersson-Wentzel bjöd på i lördags.

Färjestad är klart för semifinal och var det tyngre och bättre laget i den här matchserien. Vilka de ställs mot avgörs under veckan. Färjestad är tungt, kompakt och taktiskt. Men om det räcker för att matcha exempelvis Skellefteås eller Frölundas fart är jag osäker på. Men det går aldrig att räkna bort Karlstadsklubben när det handlar om slutspel.