Matchfakta 21/12

Boston–Pittsburgh 4–5

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-21

(0–3, 2–1, 2–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (0.55) Evgeni Malkin 12 (Sidney Crosby, Colby Armstrong), 0–2 (8.26) Sidney Crosby 16 (Colby Armstrong, Sergei Gonchar), 0–3 (11.53) Evgeni Malkin 13 (Sidney Crosby).

Andra perioden: 0–4 (11.26) Erik Christensen 4 (Ryan Whitney, Colby Armstrong) spel fyra mot fyra, 1–4 (16.04) Marco Sturm 11 (Andrew Ference, Glen Metropolit) spel fem mot fyra, 2–4 (17.38) Per-Johan Axelsson 5 (Jeremy Reich) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 3–4 (13.14) Petteri Nokelainen 3 (Andrew Ference, Glen Metropolit), 4–4 (17.05) Dennis Wideman 4 (Marco Sturm, Marc Savard) spel fem mot fyra.

Straff: 4–5 Erik Christensen.

Skott: 41–29 (13–14, 11–9, 17–4, 0–2).

Utvisningar, Boston: 6 x 2 min, 2 x 5 min. Pittsburgh: 8 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 15 304 (i TD Banknorth Garden).

Målvakter:

Boston: Tim Thomas 86,2%, istid 64.56

Pittsburgh: Ty Conklin 90,2%, istid 65.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Per-Johan Axelsson, f, Boston 1, 0, 6, 0, -1, 22.28

Matchen: Sidney Crosby, 20, visade upp vanliga och nya sidor av sig själv när hans Pittsburgh Penguins gästade TD Banknorth Garden och Boston Bruins. I den första perioden hade han gjort ett mål och passat fram till Evgeni Malkins båda mål för att ge gästerna en tremålsledning. Allt var då som vanligt när det gäller poängmaskinen Crosby, men 5.09 in i den andra perioden chockades publiken då Crosby – efter 194 NHL-matcher – för första gången kastade handskarna och slogs med Bruins back Andrew Ference, 28. Superstjärnan visade upp oanade talanger och slagsmålet bedömdes åtminstone som oavgjort och Ference hade till och med ett sår ovanför vänster öga.

– Jag vet inte om det var efter domarsignalen eller om det fortfarande var under spelet. Helt plötsligt slog han bara till mig och kastade handskarna, sa Crosby till AP.

Sex minuter efter slagsmålet ökade Erik Christensen på till 4-0 för gästerna och hemmalaget kändes slagna, men mål av Marco Sturm och Per-Johan Axelsson – i numerärt underläge – innan pausvilan gjorde att Bruins hade kontakt. Med mindre än tre minuter kvar av den tredje perioden kvitterade Dennis Wideman inför en vild hemmapublik. I straffavgörandet drog dock Penguins det längsta strået. Det var första gången på över 12 år som Bruins kom tillbaka från ett underläge med 0-4 och skaffade sig poäng. Lagen möts igen på söndag – då i Pittsburgh.

Washington–Montreal 2–5

(0–1, 1–2, 1–2)

Första perioden: 0–1 (18.15) Guillaume Latendresse 8 (Saku Koivu, Christopher Higgins) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0–2 (6.33) Tomas Plekanec 11 (Alex Kovalev, Andrei Kostsitsyn), 1–2 (9.10) Nicklas Bäckström 6 (Alexander Ovechkin, Mike Green) spel fem mot fyra, 1–3 (17.06) Guillaume Latendresse 9 (Mathieu Dandenault, Maxim Lapierre).

Tredje perioden: 1–4 (9.34) Siarhei Kastsitsyn 1 (Alex Kovalev, Mark Streit) spel fem mot fyra, 2–4 (10.08) Alexander Semin 4 (Nicklas Bäckström), 2–5 (18.39) Mark Streit 5 (Kyle Chipchura, Francis Bouillon).

Skott: 37–21 (14–6, 9–5, 14–10).

Utvisningar, Washington: 5 x 2 min. Montreal: 4 x 2 min.

Publik: 12 670 (i Verizon Center).

Målvakter:

Washington: Olaf Kolzig 76,2%, istid 59.47

Montreal: Cristobal Huet 94,6%, istid 59.51

Michael Nylander, f, Washington 0, 0, 2, 0, -1, 21.35

Nicklas Bäckström, f, Washington 1, 1, 2, 0, -1, 19.34

Matchen: Efter sex matchers frånvaro på grund av en ljumskskada var Cristobal Huet, 32, tillbaka i Montreal Canadiens mål och han svarade för en strålande comeback. Washington Capitals var det bättre laget under större delen av matchen, men kunde inte knäcka Huet.

– Jag trodde att han skulle bli lite trött i slutet av matchen, men det blev han inte. Han var otroligt fokuserad och var den stora skillnaden mellan lagen i kväll, sa Canadiens coach Guy Carbonneau till AP.

Nicklas Bäckström gav Capitals nytt hopp i den andra perioden när han med sitt sjätte mål för säsongen reducerade till 1-2. Målet kom efter att Huet räddat Alexander Ovechkins skott och Bäckström slagit in returen. I slutet av perioden gjorde Guillaume Latendresse sitt andra – och Canadiens tredje – mål för kvällen och gav gästerna andrum inför avslutningen. Efter att ha varit bänkad mot Florida Panthers i tisdags så gav Guillaume Latendresse verkligen svar på tal.

– Dom spelade bra i power play och vi gjorde några enkla misstag, sa Alexander Ovechkin.

Canadiens 31-årige back Mathieu Dandenault spelade sin 800:e NHL-match. Matchen var Canadiens första på en sex matcher lång bortaturné.

Atlanta–Ottawa 3–2

(0–1, 2–1, 1–0)

Första perioden: 0–1 (5.43) Jason Spezza 11 (Randy Robitaille).

Andra perioden: 1–1 (7.14) Eric Boulton 3 (Chris Thorburn, Jim Slater), 1–2 (17.00) Daniel Alfredsson 20 (Jason Spezza, Dany Heatley), 2–2 (17.46) Ilya Kovalchuk 28 (Ken Klee, Bobby Holik).

Tredje perioden: 3–2 (0.47) Todd White 9 (Tobias Enström, Mark Recchi) spel fem mot fyra.

Skott: 45–30 (21–7, 14–9, 10–14).

Utvisningar, Atlanta: 4 x 2 min, 1 x 5 min. Ottawa: 8 x 2 min, 1 x 5 min.

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 1, 0, 3, 0, +1, 23.36

Matchen: Rookien Tobias Enström, 23, växer mer och mer fram som en av Atlanta Trashers nyckelspelare. I natt fick han mest speltid av samtliga på isen, 28 minuter och 46 sekunder - nästan fyra minuter mer än lagkamraten Marian Hossa. Enström lirade i drygt tio minuter i power play - och till slut gav det resultat. Svensken passade till Todd Whites avgörande 3-2 bara 47 sekunder in i den tredje perioden - i power play. Segern var Trashers första – efter tre tidigare förluster – över Ottawa Senators denna säsong. Senators målvakt Martin Gerber svarade för imponerande 42 räddningar, men fick ändå se sig besegrad. Bortalaget tryckte på i slutet av matchen för att få in en kvittering, men Kari Lehtonen, 24, är tillbaka i bra form.

– I den tredje perioden var Lehtonen helt otrolig. Han svarade för några riktiga klassräddningar, sa Trashers coach Don Waddell till AP.

Trashers inledde matchen med en grym offensiv och sköt hela 21 skott på mål i den första perioden, men det enda målet kom från bortalaget då centern Jason Spezza satte pucken i nät. Eric Boulton kvitterade i den andra perioden som var ganska jämn. Daniel Alfredsson satte säsongens 20:e mål med tre minuter kvar av mittakten, men ledningen stod sig bara i 46 sekunder innan Ilya Kovalchuk satte sitt 28:e mål, vilket gör honom till bästa målskytt i hela ligan. Trashers 45 skott på mål i en match var ett tangerat klubbrekord.

Vancouver–Dallas 3–2

(0–0, 1–0, 2–2)

Andra perioden: 1–0 (8.00) Mason Raymond 2 (Mattias Öhlund, Roberto Luongo).

Tredje perioden: 2–0 (3.07) Daniel Sedin 13 (Markus Näslund, Henrik Sedin), 2–1 (6.23) Jussi Jokinen 11 (Loui Eriksson, Niklas Hagman), 3–1 (9.55) Daniel Sedin 14 (Mattias Öhlund, Sami Salo) spel fem mot tre, 3–2 (12.16) Antti Miettinen 6 (Brenden Morrow, Mike Ribeiro) spel fem mot fyra.

Skott: 30–35 (6–11, 14–11, 10–13).

Utvisningar, Vancouver: 5 x 2 min. Dallas: 3 x 2 min.

Publik: 18 630 (i General Motors Place).

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 2, 0, +1, 13.28

Matchen: Daniel Sedin och Roberto Luongo hette matchhjältarna då Vancouver Canucks besegrade Dallas Stars med 3-2. Luongo svarade för 33 räddningar och noterades även för en assist på Mason Raymonds ledningsmål i den andra perioden. I den tredje perioden klev Daniel Sedin in i handlingen på allvar och svarade för två mål. Stars kämpade, men kom aldrig ikapp. Luongo storspelade förutom när Jussi Jokinen kunde reducera efter sex minuter av den tredje perioden. Niklas Hagman, 28, stal pucken av Luongo bakom målet och passade in till Jokinen som gjorde ett enkelt mål.

San Jose–Phoenix 2–3

(0–0, 0–0, 2–2, 0–0, 0–1)

Tredje perioden: 0–1 (0.33) Michael York 5 (Steven Reinprecht, Ed Jovanovski) spel fem mot fyra, 1–1 (2.14) Torrey Mitchell 6 (Mike Grier, Patrick Rissmiller), 2–1 (7.59) Jeremy Roenick 7 (Sandis Ozolinsh, Joe Thornton) spel fem mot tre, 2–2 (19.18) Shane Doan 9 (Ed Jovanovski) spel fyra mot fem.

Straff: 2–3 Peter Mueller.

Skott: 38–37 (15–16, 7–11, 13–9, 3–1).

Utvisningar, San Jose: 6 x 2 min, 3 x 5 min. Phoenix: 9 x 2 min, 4 x 5 min, 2 x 10 min.

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 3, 0, 0, 15.09

Matchen: Efter åtta raka förluster mot San Jose Sharks så vann äntligen Phoenix Coyotes över hajarna igen. Det var dock oerhört nära att det gick precis som vanligt. Shane Doan, 33, lyckades kvittera till 2-2 med bara 42 sekunder kvar av den tredje perioden och målet kom dessutom i numerärt underläge då Keith Ballard satt i utvisningsbåset. Sharks Patrick Marleau var sekunder senare nära att avgöra matchen för gästerna, men Ilya Bryzgalov räddade. I förlängningen hade bortalaget ett skott i stolpen, men det var inte Sharks kväll. Matchen var – speciellt under de första två perioderna – en härlig målvaktsduell mellan Bryzgalov och Evgeni Nabokov. Nabokov hade hållit nollan i över 271 minuter när Michael York äntligen överlistade honom i början av den tredje perioden. Det var den längsta tid någon målvakt nollat motståndarna sedan 1998 då Buffalo Sabres Dominik Hasek höll nollan mot New York Rangers i över 281 minuter. Joe Thornton, 28, noterades för sin 700:e NHL-poäng i och med assisten på Jeremy Roenicks mål.

Tampa Bay–Toronto 2–1

(0–0, 1–1, 1–0)

Andra perioden: 0–1 (16.36) Matt Stajan 9 (Alexander Steen), 1–1 (18.41) Jason Ward 5 (Vincent Lecavalier, Mike Lundin).

Tredje perioden: 2–1 (19.18) Vincent Lecavalier 23 (Martin St. Louis, Shane O'Brien).

Skott: 21–32 (11–8, 6–12, 4–12).

Utvisningar, Tampa Bay: 3 x 2 min. Toronto: 3 x 2 min.

Publik: 19 131 (i St. Pete Times Forum).

Alexander Steen, f, Toronto 0, 1, 1, 0, +1, 17.41

Matchen: Det är dags att lära sig namnet på ytterligare en finländsk målvakt i NHL. Karri Ramo, 21, spelade två matcher för Tampa Bay Lightning förra säsongen, men noterades för sin första seger då laget besegrade Toronto Maple Leafs i en het match. Ramo blev uppkallad från AHL-laget Norfolk Admirals efter att Lightning på senare tid haft stora målvaktsproblem. Förstemålvakten Johan Holmqvist har bytts ut i tre av sina fyra senaste starter. Holmqvist räddar bara 88,8% av skotten och är därmed bland de statistiskt sämsta målvakterna i NHL. Av de 40 målvakter som spelat minst 13 matcher så ligger han på en föga imponerande 37:e plats. Lägg till det att andremålvakten Marc Denis har förlorat fem av sina sex senaste matcher så förstår man att Ramo har en hyfsad chans att slå sig in i laget om han fortsätter att spela stabilt.

– Karri gav oss möjligheten att vinna matchen. Han svarade för bra räddningar i viktiga lägen av matchen och för att lyckas i denna ligan måste man vara som bäst när det gäller som mest, sa Lightnings assisterande coach Mike Sullivan till AP.

Den store matchhjälten för hemmalaget var dock NHL:s poängkung Vincent Lecavalier som svarade för ett mål och en assist. Målet kom med bara 42 sekunder kvar av den tredje perioden och innebar att Lightning tog sin första seger efter tre raka förluster.

– Det känns härligt med en seger igen, sa Lecavalier som är uppe i totalt 53 poäng denna säsong.

Hemmalagets center Craig MacDonald träffades av en puck i munnen i slutminuterna och förlorade flera tänder samt ådrog sig allvarliga mun- och tungskador.

Florida–Carolina 5–4

(1–3, 2–0, 2–1)

Första perioden: 1–0 (5.01) Radek Dvorak 3 (Rostislav Olesz, Jassen Cullimore), 1–1 (6.48) Andrew Ladd 2 (Scott Walker, Matt Cullen), 1–2 (9.25) Erik Cole 8 (Ray Whitney, Dennis Seidenberg), 1–3 (16.19) Cory Stillman 18 (Rod Brind'Amour, Niclas Wallin) spel fyra mot fyra.

Andra perioden: 2–3 (5.14) Olli Jokinen 18 (Rostislav Olesz, Tomas Vokoun), 3–3 (18.38) Jozef Stumpel 6 (Olli Jokinen, Ruslan Salei).

Tredje perioden: 4–3 (4.10) Stephen Weiss 7 (Nathan Horton, Jay Bouwmeester), 4–4 (4.39) Ray Whitney 16 (Erik Cole, Eric Staal), 5–4 (13.06) Brett McLean 3 (Richard Zednik).

Skott: 41–33 (15–15, 16–13, 10–5).

Utvisningar, Florida: 3 x 2 min. Carolina: 4 x 2 min.

Publik: 15 061 (i BankAtlantic Center).

Målvakter:

Florida: Tomas Vokoun 87,9%, istid 59.57

Carolina: John Grahame 87,8%, istid 58.51

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 1, 2, 2, 0, 17.24

Matchen: Det var en otroligt svängig match i BankAtlantic Center mellan Florida Panthers och Carolina Hurricanes. Gästerna kopplade ett grepp om matchen i den första perioden då man vände 0-1 till 3-1, men hemmalaget kom igen med tre raka mål innan veteranen Ray Whitney, 35, kvitterade för Hurricanes i den tredje perioden. Med mindre än sju minuter kvar var det centern Brett McLean, 29, som avgjorde för Panthers och skickade hem publiken med ett leende på läpparna. McLean återkom den 16 december efter att ha missat 15 matcher med en bruten högerhand.

– Det känns skönt att kunna bidra igen, sa McLean till AP.

Segern var mycket viktig för Panthers som slåss kring slutspelsstrecket i otroligt jämna Eastern Conference.

– Det var en viktig seger. Vi spelade pinsamt dåligt i den första perioden och hade lite tur i sista perioden, sa Panthers lagkapten Olli Jokinen.

Hurricanes högerforward Craig Adams, 30, var avstängd i sin första av två matcher efter en hög klubba mot Toronto Maple Leafs i tisdags.

Minnesota–New York Rangers 6–3

(1–1, 3–1, 2–1)

Första perioden: 0–1 (10.51) Michal Rozsival 8 (Jaromir Jagr, Brandon Dubinsky) spel fem mot fyra, 1–1 (13.33) Marian Gaborik 14 (Pavol Demitra, Aaron Voros).

Andra perioden: 2–1 (3.47) Marian Gaborik 15 (Pavol Demitra, Mark Parrish) spel fem mot fyra, 3–1 (5.38) Marian Gaborik 16 (Brent Burns, Pierre-Marc Bouchard) spel fem mot fyra, 3–2 (6.29) Martin Straka 6 (Jaromir Jagr, Scott Gomez), 4–2 (10.56) Pierre-Marc Bouchard 6 (Marian Gaborik) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–3 (7.15) Nigel Dawes 5 (-), 5–3 (7.56) Marian Gaborik 17 (Aaron Voros, Pavol Demitra), 6–3 (9.31) Marian Gaborik 18 (-) spel fyra mot fyra.

Skott: 22–35 (2–10, 10–16, 10–9).

Utvisningar, Minnesota: 4 x 2 min, 1 x 5 min. N Y Rangers: 7 x 2 min, 1 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center).

Målvakter:

Minnesota: Josh Harding 91,4%, istid 59.54

N Y Rangers: Henrik Lundqvist 66,7%, istid 52.04 (12 räddningar)

N Y Rangers: Stephen Valiquette 100%, istid 7.56 (4 räddningar)

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 0, 0, +2, 24.13

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers se ovan

Matchen: Marian Gaborik, Marian Gaborik, Marian Gaborik, Marian Gaborik, Marian Gaborik! Vilken otrolig kväll den 25-årige slovaken hade hemma mot New York Rangers. Henrik Lundqvist lär drömma mardrömmar om Gaborik efter hans fem mål. Trots att Lundqvist räddade fem av Gaboriks 10 skott så lär nog ingen tycka att kampen mellan den svenske målvakten och den slovakiske skarpskytten slutade oavgjord. Lundqvist fick kapitulera sex gånger på endast 18 skott från hemmalaget och byttes ut i den tredje perioden.

– Det är aldrig roligt att släppa in många mål, men ibland är den bästa medicinen att inte tänka så mycket på det, sa Lundqvist till AP.

Gaborik blev den förste spelaren på 11 år att göra fem mål i en och samma match. Innan kvällens historiska match får vi gå tillbaka till den 26 december 2006 då Detroit Red Wings Sergei Fedorov gjorde sitt femte mål i förlängningen mot Washington Capitals. Ska vi hitta fem mål under ordinarie tid får vi titta tillbaka ytterligare nio månader, till den 26 mars 1996 då Pittsburgh Penguins superstjärna Mario Lemieux satte fem puckar mot St Louis Blues. Att Gaborik även assisterade till centern Pierre-Marc Bouchards mål var bara grädde på moset. Rangers saknade Marek Malik och Marcel Hossa som båda har influensa.

St Louis–Detroit 3–2

(1–0, 0–2, 2–0)

Första perioden: 1–0 (7.11) Brad Boyes 20 (Andy McDonald, Paul Kariya).

Andra perioden: 1–1 (10.35) Valtteri Filppula 9 (Dallas Drake, Brian Rafalski), 1–2 (11.05) Mikael Samuelsson 4 (Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg).

Tredje perioden: 2–2 (4.22) Keith Tkachuk 7 (Paul Kariya, Andy McDonald) spel fem mot fyra, 3–2 (14.02) Lee Stempniak 6 (Eric Brewer, David Backes) spel fem mot fyra.

Skott: 24–36 (11–13, 8–11, 5–12).

Utvisningar, St Louis: 7 x 2 min, 1 x 5 min. Detroit: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 3, 0, +1, 21.30

Matchen: St Louis Blues hade inför matchen mot Detroit Red Wings fyra raka förluster och då laget av tradition har det svårt mot Red Wings så var det nog många i Scottrade Center som befarade att förlustsviten skulle fortsätta.

– Dom är det bästa laget i hela NHL. Dom har mest talang och deras arbetsmoral är otrolig, sa Blues målvakt Manny Legace ödmjukt till AP.

Det var en mycket bra match och det märks att rivaliteten mellan de båda lagen i Western Conference är stor. Efter två mål inom loppet 30 sekunder i den andra perioden verkade det som om Red Wings dominans över Blues skulle fortsätta, men hemmalaget utnyttjade två utvisningar på backarna Niklas Kronwall och Andreas Lilja för att vända matchen i den tredje perioden. Tomas Holmström, 34, skadade sitt högerknä i inledningen av den andra perioden efter att ha kolliderat med centern Jay McClement. Holmström återkom inte i spel och kommer att undersökas hemma i Detroit. Red Wings hade tagit poäng i 12 raka matcher innan kvällens förlust och deras coach Mike Babcock tyckte att sviten kunde ha fortsatt.

– Vi kämpade bra. Vi har haft en bra svit med matcher och får nu inleda en ny svit, sa Babcock.