Wandell visade vägen för Stars

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-20

Franzén målskytt Wallin passade Henke vilade Allt om försäsongen

Dallas Tom Wandell gratuleras av Jamie Benn (14), Steve Ott (29) och Maxime Fortunus (38) efter ett mål mot St Louis.

I fjol åkte han fram och tillbaka över Atlanten när Dallas kallade på honom.

I år verkar Tom Wandell vara redo för en ordinarie plats i NHL.

I natt visade 22-åringen från Södertälje vägen för sitt Stars i matchen mot St Louis Blues. Centern, som i fjol spelade 14 NHL-matcher och mestadels var utlånad till Timrå, gjorde ett mål och en assist i 4-2-segern.

NHL

Wandells mål kom efter fyra minuters spel och var matchens första.

Loui Eriksson ökade sedan på Stars ledning i inledningen av den andra perioden, innan David Backes reducerade för St Louis i numerärt underläge.

I tredje perioden gjorde Jamie Benn två mål för Dallas, det ena kom efter förarbete av Wandell.

Veteranen Keith Tkachuk målade också för Blues, och matchen slutade alltså 4-2 till Dallas.

Alexander Steen fick över 21 minuters istid för Blues.

Övriga svenskar i de båda lagen vilade.

Columbus anfallare Fredrik Modin missar mellan fyra och sex veckor på grund av den knäskada han fick i gårdagens träningsmatch. Det säger lagets tränare Ken Hitchcock till Columbus Dispatch.

Modin befann sig i hetluften framför motståndarmålet för att försöka stöta in pucken, när en medspelares klubba oturligt nog träffade honom på knäet.

Utan Modin, Kristian Huselius och Samuel Påhlsson i laguppställningen föll Blue Jackets mot Nashville i nattens träningsmatch med 3-2. Segerskytt för Predators blev backen Shea Weber, som satte ett power play-mål med bara 29 sekunder kvar av tredje perioden.

Andreas Thuresson och Patric Hörnqvist spelade inte för Nashville.

Ottawas danske anfallare Peter Regin, med förflutet i bland annat Timrå, såg ut att trivas fint i kedjan med Mike Fisher och Nick Foligno i nattens match mot Montreal.

Regin gjorde ett mål och två assist i 6-1-segern över rivalen. Fisher var snäppet värre med ett hat trick och en assist, medan Foligno assisterade på alla fyra målen från kedjan.

Totalt 11 poäng från den nykomponerade kedjan, som fick beröm av tränaren Cory Clouston.

– Jag tyckte att Peter Regin var riktigt bra, sa Clouston till AP efter matchen. Och Fisher och Foligno var såklart också bra.

Aleksej Kovaljov mötte alltså sitt gamla lag Montreal för första gången som en Senator, och 36-åringen inledde strålande. Efter 7:57 av första perioden gjorde han matchens första mål – i numerärt underläge. Kovaljovs skott hittade in mellan benskydden Carey Price.

– Well, han borde känna mig bättre, säger Kovaljov om målet.

Ottawa vilade stjärnspelarna Daniel Alfredsson och Jason Spezza, medan Montreal kom till spel utan bland andra Brian Gionta och Tomas Plekanec.

Detroit Red Wings ställde upp med ett reservbetonat lag i matchen mot Buffalo Sabres. Men startfemman såg nästan ut som vanligt – Nicklas Lidström, Brian Rafalski, Tomas Holmström, Pavel Datsiuk och Johan Franzén.

Franzén gjorde lagets enda mål, assisterad av Datsiuk och Holmström, efter 4:55 av mittakten.

Detroit ledde med 1-0 inför tredje, men Buffalo kom tillbaka och gjorde två mål. När sedan Detroit tog ut målvakten för att jaga kvittering i slutet, punkterade Paul Gaustad matchen med ett mål i tom bur.

Buffalo vann alltså med 3-1.

Ytterligare en svensk spelade – Detroits back Jonathan Ericsson klockades för 26 minuters istid, mest av alla utespelare.

Målvakten Jhonas Enroth var ombytt för Buffalo, men Ryan Miller stod hela matchen och räddade 42 skott.

Rickard Wallin och Carl Gunnarsson spelade för Toronto i segermatchen mot Philadelphia.

Toronto inledde bäst och ledde med 2-1 efter en grinig första period, som innehöll 52 utvisningsminuter.

Wallin fick en assist på Torontos andra mål.

Philadelphia svarade med tre raka mål i andra perioden, men Toronto kom tillbaka och både reducerade och kvitterade i tredje perioden.

4-4 vid full tid.

I förlängningen avgjorde Niklas Hagman med ett slagskott som överlistade Flyers målvakt Brian Boucher. Det var finländarens andra mål för kvällen.

Flyers svenske målvakt Johan Backlund vilade. Det gjorde också Torontos Jonas Gustavsson, Jonas Frögren och Viktor Ståhlberg.

Rangers lät Henrik Lundqvist vila helt från nattens bortamatch mot Boston Bruins.

Men det gick bra ändå för Rangers, som vann komfortabelt med 5-2 – lagets första seger under försäsongen.

Löftet Artem Anisimov visade vägen med ett läckert solomål i numerärt underläge och en assist på ytterligare ett mål.

Vezina-vinnaren Tim Thomas gjorde säsongsdebut för Bruins och stod hela matchen. Han släppte in fem mål på 19 skott.

Det är drag kring hockeyn i Chicago.

Stadens anrika hockeylag Blackhawks, som storsatsar i jakten på sin första Stanley Cup-titel sedan 1961, ser starkare ut än på länge. Många experter – för att inte tala om de egna fansen – placerar klubben högt i förhandstipsen.

Förväntningarna avspeglades i publiksiffran i nattens träningsmatch mot Washington Capitals, då det kom 19 734 (!) åskådare till hemmaarenan United Center.

Ett i stort sett ordinarie Blackhawks föll dock mot ett mer reservbetonat Capitals – utan bland andra Nicklas Bäckström och Aleksandr Ovetjkin – med 3-2 efter förlängning.

Matchhjälte för gästerna blev doldisen Mathieu Perreault, som med 12 sekunder kvar av övertidsperioden överlistade Cristobal Huet med ett löst skott.

Alexander Edler inledde målskyttet för Vancouver Canucks i matchen mot Edmonton Oilers. Backen, som konkurrerar om en plats i Tre Kronors OS-lag, sköt ett skott som letade sig igenom en hög av spelare och förbi Oilers målvakt.

Och trots att bland andra tvillingarna Sedin vilade, kunde Vancouver vinna matchen med 3-1.

Mikael Samuelsson inledde matchen i en kedja med supertalangen Cody Hodgson och Alexandre Bolduc. Nyförvärvet från Detroit fanns på isen under två av sitt lags mål.

Robert Nilsson fick drygt 13 minuters istid för Oilers och fanns med i förarbetet till Sheldon Sourays 1-1-mål i slutet av första perioden.

Teemu Selänne passade fram Saku Koivu till ett power play-mål i nattens match mellan Anaheim och Los Angeles.

De finska legendarerna spelar tillsammans i en NHL-klubb för första gången, och ser ut att hitta varandra lika bra som i landslaget.

Tyvärr för dem och för Ducks hade Kings redan gjort tre mål i matchen, två av dem av talangen Brayden Schenn.

Södertäljebekantingen Anze Kopitar satte dessutom 4-1 i tom bur med bara 15 sekunder kvar av matchen.

Erik Ersberg var ombytt för Kings, men fick se konkurrenten Jonathan Bernier göra en stabil insats i målet. 19 räddningar blev det totalt för Bernier.

Så har Dany Heatley gjort sin första match i Sharks uniform.

Den kanadensiske stjärnforwarden, som skapade sommarens fars när han begärde att få lämna Ottawa efter fjolårssäsongen, spelade drygt 16 minuter i segermatchen mot Phoenix. Men han fick lämna isen poänglös, trots att han hade fint sällskap på isen i form av Joe Thornton och Devin Setoguchi.

San Jose inledde bäst och ledde med 3-0 redan tidigt i andra perioden.

Men Phoenix kom tillbaka och gjorde fyra raka mål.

Sharks kapten Patrick Marleau räddade sitt lag med sitt 4-4-mål, som kom med lite drygt tre minuter kvar av tredje perioden.

Samme Marleau satte sedan segerpucken efter halva övertidsperioden.

Islanders reserver övertygade i matchen mot Calgary. Doldisar som Matt Martin och Greg Moore tog chansen att imponera på lagledningen i jakt på en NHL-plats.

Islanders vann med 4-2, efter bland annat två mål av Martin och ett av Moore, som dessutom gjorde mål i numerärt underläge.