Dagens namn: Mikael, Mikaela

Vihko fick jubla i vasst Luleå

Publicerad 2011-12-30

En blixtrande andra period gav Luleå segern mot Djurgården med 3–0 på Hovet. Gladast var nog Joonas Vihko vars 3–0-mål satte punkt för 19 matchers måltorka.

– En skön känsla när den gick in, säger målskytten.

Den 30-årige finländaren slog till i power play, 15.53 in i mittperioden. För första gången sedan den 22 oktober fick han jubla över ett eget mål, i stället för att gratulera lagkompisarna.

– Jag har försökt att inte tänka så mycket på det och det har ju gått bra för laget under tiden så då blir det lättare, säger Joonas Vihko när han pustar ut i omklädningsrummet.

3-0 avslutade Luleås snabblektion i effektiv anfallshockey, med tre mål i samma period.

– Det var nästan hundraprocentig utdelning – kanske lite oförtjänt, medger Luleås tränare Jonas Rönnqvist.

Piggt efter paus

För Djurgården hade ju börjat så bra. Forwards svärmade som bålgetingar runt Luleås backar som första tio minuterna knappt kom ur egen zon.

Första perioden bjöd dock inte på några jätteheta Dif-chanser.

– I andra tappade vi fart och aggressivitet. Vi slarvade alldeles för mycket – en stor besvikelse, säger djurgårdsbacken Daniel Tjärnqvist.

När Dif dippade passade Luleå på. Kom ut betydligt piggare efter pausen och 3.12 in i perioden nöp lagets bäste poängplockare Simon Hjalmarsson till. Direktskottet på Chris Abbotts passning var otagbart för Gustaf Wesslau i Dif-buren.

Drygt tre minuter senare gjorde Robin Jonsson likadant – på passning från förlängd mållinje. Niklas Olaussons assist innebar samtidigt att han noterats i poängprotokollet de senaste åtta matcherna.

Förlängd segersvit

Luleå, utan axelskadade Johan Harju, kom lättare fram till rena lägen mitt i Djurgårdens zon. Hemmalaget däremot fick böka och stöka mot offervilliga backar, som gav täte målvakten David Rautio bra hjälp.

Tekniske Mario Kempe underhöll hemmapubliken – men var ineffektiv han också. När John Norman och Patrick Cehlin missade en dubbelchans i början av slutperioden rann hoppet ut.

– Det är ju ingen hemlighet hur Luleå spelar. Vi skulle ha tajtat till det hemåt och lagt mycket mer puckar på mål, summerar Daniel Tjärnqvist.

För Joonas Viikos Luleå pekar formkurvan uppåt – nu nosar man Skellefteå i hasorna. Segern förlängde serietvåans svit till fyra raka vinster.

– Vi är värda alla poäng vi har plockat hittills, säger kvällens store vinnare.