AIK: ”Vi är nog farmarlag då”
Publicerad 2018-01-26
Hockeyallsvenska klubbar rustar för tidernas mest brännande kvalspel.
Då vill AIK vinka farväl till hockeyallsvenskan som – enligt Anders Gozzi – är en farmarliga.
– Var hockeyallsvenska klubbar är om fem år? Vi är nog farmarlag då, säger AIK-sportchefen i en lång intervju med Sportbladet.
Utåt sett är det precis som vanligt.
En liga utan manus, en berg-och-dalbana av ovisshet, på en nöjespark som är på väg att tyna bort i SHL:s maktspel.
Det är just därför det egentligen inte är precis som vanligt.
► Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
► Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)
Bakom kulisserna skulle varje sportchef och klubbdirektör kliva över lik för att hamna i svensk hockeys finrum och få ta del av den enorma kassako SHL blir nästa säsong när pengarna från det nya avtalet tickar in.
De flesta är överens om att det är sista chansen för hockeyallsvenska klubbarna att få synas i strålkastarljuset och vårens kvalspel blir så ångestladdat att det saknar motstycke.
AIK är en av klubbarna som satsar hårt för att gå upp och Sportbladet träffade sportchefen Anders Gozzi som i en lång intervju kallar hockeyallsvenskan en farmarliga.
– Vi går mot någon form av NHL-situation med farmarlag med spelare hit och dit. Det är så det ser ut i dag, en stor rörelse bland spelarna och det kommer att bli ännu mer så, säger Gozzi.
Är även AIK på väg att bli ett farmarlag?
– Nej. Vår ambition är att spela i SHL. Men om vi inte skulle ha den ambitionen så… Pantern har ju någon form av farmarlagsavtal med Malmö. De vill vara självständiga, de vill satsa, men där har det verkligen varit ett flöde till hundra procent mellan klubbarna. Sedan har de fått ihop det bra och det är bara att gratulera.
Du plockar själv spelare som inte platsar i SHL…
– Det är så det har varit just i år. Det är ett OS-år och SHL-klubbarna har breda trupper. Vissa lag har breddat upp sig enormt mycket. Då finns det spelare över som ligger i gränslandet. Om vi tycker att en sådan spelare passar in hos oss ser jag inte det som något ”farmarlags-tänk”. Utan det är mer om man jobbar aktivt med någon klubb.
Hur tänker du kring en sådan situation i hockey-Sverige?
– Om jag var i SHL hade jag velat ha det så här. Med fler spelare, främst juniorer, att plocka mellan, säger Gozzi och tänker snarare ett annat serieupplägg.
Han vill att SHL i stället utökas med fler lag.
– Jag tror att SHL enkelt skulle kunna ha en serie med 16, 18 eller 20 lag. Många hävdar nog att vi inte har bredden för en utökad liga, men jag tror att vi har det. Det är bara att titta Michael Lindqvist som spelade hos oss förra säsongen och är skyttekung i SHL nu. Dessutom skulle vi få fler derbyn med en utökad liga och det haussar upp hockeyn ännu mer.
Hyllar SHL – kritiserar förbundet
Tidigare under säsongen gick AIK, Björklöven, Timrå, Leksand, Modo och Södertälje ihop och i en gemensam skrivelse till Svenska ishockeyförbundet och SHL vill klubbarna se snabba åtgärder gällande den ekonomiska klyftan i hockey-Sverige.
De sex hockeyallsvenska klubbarna hotade bland annat att lämna seriesystemet om det inte blir en mer rättvis ekonomisk fördelning.
SHL har fått kritik för att vara giriga, men Anders Gozzi vill knappast ställa in sig i det kritikerledet.
Han berömmer snarare SHL och riktar i stället en syrlig passning till Svenska ishockeyförbundet.
– Det är redan en stor klyfta i hockey-Sverige. Den kommer att bli ännu större, vilket kommer göra det svårare att gå upp. Vad tusan, vi kan ju gå och gnälla på klyftan, men det är SHL som har gjort ett bra jobb. De har sålt in SHL bra. Allsvenskan har däremot inte gjort det lika bra.
– Sedan kan man ifrågasätta förbundet. Var är förbundet i resonemanget? De kan ta ett större ansvar, höja rösten och komma mer in i debatten.
Känner du oro för svensk hockeys framtid?
– Det finns många bra varumärken i allsvenskan och för hockeyns bästa vore det bra om de varumärkena spelar högst upp. Det finns både åskådare och sponsorer som kan göra hockeyn ännu bättre.
Kan ni fortsätta satsa om ni skulle misslyckas med att gå upp i vår?
– Det kommer vi kunna göra, absolut. Det är det pengarna från nyemission ska se till, att stabilisera organisationen.
Men de pengarna kan väl ändå inte mätas med pengarna SHL-lagen får i centrala intäkter nästa säsong?
– Jag hoppas att vi får in pengar varje år som gör att vi kan konkurrera. Jag gör min del, det sportsliga, sedan har vi andra killar som ser till att intäkterna kommer in. Om vi inte går upp nu så tar vi ny sats.
Har blivit jämnare
AIK inledde säsongen med fyra raka segrar. Sedan kom fyra raka förluster, följt av fyra raka segrar igen och sedan tre raka förluster.
Nu har insatserna stabiliserats betydligt mer och klubben har elva raka matcher med poäng.
AIK är bara sex poäng från serieledningen.
– Vi börjar spela bättre med puck. Det var väldigt brokigt ett tag, där vi inte styrde spelet, utan bara åkte omkring och kämpade. När vi väl fick pucken då var det mest den individuella skickligheten som avgjorde. Nu tycker jag att vi vårdar pucken bättre och får en bättre jämnhet.
Ni har snubblat på målsnöret till SHL i två raka säsonger. Hur frustrerande har det varit?
– Båda åren har det varit sjukdomar och skador som har fällt oss. Första året fick vi Gustaf (Lindvall, målvakt) skadad, Kovacs (Robin) avstängd i tre kvalmatcher och Lauridsen (Markus) skadad.
– Förra säsongen fick vi ”Linkan” (Michael Lindqvist, nu skyttekung i Färjestad), Bratt (Jesper, NHL-spelare nu) och Frödén (Jesper, kvar i AIK) borta i den avgörande kvalmatchen mot Karlskoga och vi fick göra om i alla formationerna. Annars hade vi vunnit den matchen och hade gett Rögle en riktigt bra fajt. Det är klart att det var extremt jobbigt ett tag efteråt, men nu har vi släppt det.
Har ni samma kvalitet i laget nu?
– Det börjar formas, i alla fall. Vi kanske inte har en lika tydlig förstafemma, en ”leading line”, som förra säsongen. Nu tycker jag att vi har spelkvalitén individuellt per spelare, men vi har kanske inte hittat rätt nivå i hur formationerna ska komma ihop och bli jäkligt bra tillsammans.
– Vi har två bra målvakter, individuellt skickliga backar. Individuellt är vi minst lika bra som förra säsongen och året innan.
Hur stort behov är ni av en ledande kedja?
– Alla lag är i behov av en sådan. Någon som gör de enkla målen, någon som kliver fram när det står och väger. Det gäller att hitta en sådan i slutändan.
Kommer ni att hitta den i egna truppen eller ute på spelarmarknaden?
– Den finns absolut i det här laget. Det gäller bara att få ihop kemin.
Gör en nyemission
Även om Anders Gozzi tror på lagbygget som det ser ut i dag säger uppgifter till Sportbladet att AIK kommer att vara aktivt på transfermarknaden den närmaste tiden och förstärka laget.
Klubben genomför just nu en nyemission, likt vad Djurgården gjorde, vilket innebär att vem som helst kan köpa aktier i föreningen.
Nyemissionen har inletts succéartat och mycket talar för att AIK kommer att inbringa miljontals kronor som möjliggör värvningar av kvalitetsspelare.
– Generellt är det bra att lägga pengarna på att stabilisera organisationen, från ungdomsverksamhet till kansliet, menar dock Gozzi.
Vill du inte att pengarna kan vidga spelarbudgeten?
– Jag har en jäkla stolthet i att junior- och ungdomsleden går bra. För mig är det lika viktigt att rätt peng kommer ner i juniorverksamheten.
Behöver ni inte mer spets då?
– Jag tror att det här laget skulle stå sig väldigt bra, jag tycker att förutsättningar finns i laget. Men vi ska aldrig stänga någon dörr mot marknaden. Om det skulle dyka upp rätt spelare, någon som garanterar oss att spela 25 minuter, då får vi överväga att ta ni den.
Vad behöver ni i sådana fall?
– Det finns ingen plan, men ramlar det ner något namn får vi ta det då. Om det är någon som verkligen gör skillnad.
Vill locka tillbaka publiken
AIK är en av Nordens största idrottsföreningar och har 20 000 medlemmar.
Men hockeylaget har endast 3 981 åskådare i snitt på sina matcher och Gozzi inser förstås att det är ett av problem för klubben att kunna växa.
– Vi har ju en jäkla kapacitet. Om vi tar 3 000 åskådare, som vi har nu på matcherna, kontra 6 000. Det handlar om så enormt mycket pengar i skillnad. Vi pratar om 10-12 miljoner mer i intäkter. Det finns en sån jäkla stor uppsida med att bara ha 2 500 fler åskådare på matcherna och det tänker nog inte många på.
– Jag menar, 2 500 fler AIK:are är inte så mycket. Kan det vara 6 000 supportrar på Karlberg i februari och titta på en träningsmatch i fotboll så borde det kunna vara 6 000 åskådare på Hovet, kan jag tycka.
Varför kommer inte publiken, tror du?
– Vi har varit i toppen, spelat bra och vunnit matcher. Jag vet inte riktigt. Men en ny publik måste vi försöka få in. AIK har aldrig någonsin lyckats ha bra publik under hela säsonger i både fotboll och hockey. I början av 90-talet satt det 5 000 på Råsunda och samtidigt hade AIK Hockey 12 000 åskådare i Globen. Då var förhållandena olika och plötsligt svängde det.
Om du får drömma – var är AIK om fem år?
– Då är vi ett stabilt SHL-lag som är med i toppen och kriga.
Och realistiskt?
– Bara vi kommer upp behöver vi något år för att stabilisera oss, men sedan ska vi kunna vara med där uppe. Det är realistiskt om vi tittar fem år framåt.