Gjorde mål – när målet var flyttat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-17

Nattens svenskkoll

Det blev ett kontroversiellt mål som avgjorde matchen mellan Columbus Blue Jackets och New Jersey Devils.

Vid ställningen 1-1 drygt elva minuter in på den tredje perioden höll sig New Jerseys John Madden framme och stötte in pucken från nära håll.

Problemet var bara att målburen var ur position.

NHL
Devils New Jersey avgjorde med ett kontroversiellt mål.

Domaren Don Koharski signalerade för mål och efter samtal med videodomarna i Toronto fick det domslutet stå sig.

– Jag har sett reprisen och målet var ur position och Methot (Columbus-spelaren) knuffades in i buren av (New Jerseys Jamie) Langenbrunner, sa en besviken Ken Hitchcock, tränare för Columbus, till AP.

Blue Jackets svenska anfallare Kristian Huselius och Fredrik Modin fanns med i förarbetet till Manny Malhotras 1-0, ett skott som på något sätt letade sig in mellan benskydden på Devils-målvakten Kevin Weekes. Columbus tredje svensk – Christian Bäckman – var petad och såg matchen från läktaren.

Devils back Johnny Oduya gjorde en fenomenal insats och fick mest istid av samtliga utespelare – 25:12 blev det för den förre Djurgårds- och Frölundabacken.

Matt Cooke gjorde mål med 21 sekunder kvar av den första perioden och dessutom 23 sekunder in på den andra och såg därmed till att Pittsburgh Penguins kunde besegra Anaheim Ducks med 3-1.

Ensam svensk på isen var Anaheims Samuel Påhlsson och han var besviken över förlusten.

– Vi måste vara redo från matchstart och jag tycker inte att vi var det idag, sa han efter matchen.

Påhlsson fick fortsatt mycket istid i numerärt överläge utöver sina vanliga defensiva uppgifter.

Båda lagen är skadedrabbade för tillfället, mest noterbart är att Penguins lagkapten och storstjärna Sidney Crosby missade sin första match för säsongen. Han föll in i sargen i förra matchen och drog då på sig en benskada.

Nej, Johan Hedberg hade inte en lyckad kväll på jobbet. Den svenske veteranmålvakten blev utbytt efter en period och tre insläppta mål mot Toronto Maple Leafs.

Men Atlanta Thrashers vaknade till liv och kunde vända hemmapublikens burop till jubel när 0-3 blev 3-3 och till och med seger, efter nyförvärvet Rich Peverlys övertidsmål.

– Vi fick inte den starten vi ville, men efter den första perioden vaknade vi till liv och gör i mitt tycke våra två bästa perioder, sa storstjärnan Ilja Kovaltjuk.

Torontos två svenskbackar Jonas Frögren och Anton Strålman spelade precis som förra matchen väldigt lite. Frögren fick knappt åtta minuters istid och Strålman knappt 13.

Motsatsen kan sägas om Atlantas blågula backduo Niclas Hävelid och Tobias Enström, som båda loggades för över 22 minuters speltid. Enström kom till och med upp i 25:20, mest av alla utespelare.

Ingen svensk kom med i poängprotokollet.

Daniel Tjärnqvist spelade knappt 14 minuter när hans Colorado Avalanche föll med 3-2 hemma mot Edmonton Oilers.

Robert Nilsson har fortfarande känningar av sin hjärnskakning och spelade inte för Oilers.

Henrik Lundqvist räddade ett utspelat Rangers, igen.

Den svenske stormålvakten gjorde 32 räddningar borta mot Chicago och blev utsedd till matchens tredje stjärna i 3-2-segern, som kom efter avgörande på övertid från lagkaptenen Chris Drury.

Tack vare Lundqvists formidabla spel kunde Rangers döda tio av elva numerära underlägen. Enda plumpen kom när Brent Seabrook satte 2-2 med knappt fyra minuter kvar i spel fem mot tre.

Men Rangers och Lundqvist klarade av fyra andra tillfällen med två spelare i utvisningsbåset och dessutom en period av 5:45 minuters spel i numerärt underläge i sträck, då utvisningarna avlöste varandra i slutet på den andra perioden.

Chicago vann skotten med 34-22 och borde ha fått med sig segern.

Rangers övriga svenskinsatser stod Markus Näslund och Fredrik Sjöström för, men ingen av dem noterades för någon poäng.