Matchfakta 15/4

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-15

– allt från nattens NHL-matcher

Ottawa – Pittsburgh 1-4 (0-0, 1-1, 0-3)

Andra perioden: 1-0 (01:11) Nick Foligno 1 (Jason Spezza), 1-1 (05:39) Max Talbot 1 (Marian Hossa Pascal Dupuis)

Tredje perioden: 1-2 (00:12) Sidney Crosby 1 (Marian Hossa, Robert Scuderi), 1-3 (01:30) Jordan Staal 1 (Tyler Kennedy, Jarkko Ruutu), 1-4 (08:55) Marian Hossa 1 (Ryan Malone, Sidney Crosby)

Skott: 34-38 (14-12, 13-14, 7-12)

Utvisningar: Ottawa: 9x2 min. Pittsburgh: 4x2 min.

Matchen:

Inte ens kapten Alfredssons återkomst hjälpte Ottawa. Pittsburgh gjorde tre mål i tredje perioden och vann tredje raka mot Ottawa i Eastern Conference-kvarten.

Nu ser det riktigt tungt ut för Daniel Alfredsson och hans lagkamrater, som efter raset i tredje nu måste göra något som endast två lag lyckats med i historien – att vända ett 0-3-underläge.

– Det var tufft att få de där snabba målen emot sig, sa Alfredsson till AP.

Alfredsson, som varit skadad sen den tredje april, tog överraskande beslutet att spela på matchvärmningen, men var långt ifrån återställd.

– Det var uppenbart att han inte hade full fart i kroppen, men tack vare hans händer fick han några målchanser ändå, sa Alfredssons tränare Bryan Murray.

En som var desto gladare var Pittsburghs Marian Hossa, som lyckades göra mål på sina forna lagkamrater.

– Det var trevligt att äntligen få göra mål, särskilt i den här byggnaden där jag inledde min NHL-karriär. Men det viktigaste är att vi leder med 3-0 i matcher – det är vad som räknas, sa Hossa, som spelade i Ottawa mellan 1997 och 2004.

Pittsburgh är nu riktigt nära att vinna sin första play off-serie sedan 2001 och har chansen att avancera redan på onsdag, då lagen möts igen i Ottawa.

Pittsburgh leder med 3-0 i matcher.

Nashville – Detroit 5-3 (0-1, 2-1, 3-1)

Första perioden: 0-1 (08:56) Kris Draper 2 (Jiri Hudler, Daniel Cleary)

Andra perioden: 0-2 (09:12) Jiri Hudler 1 (Daniel Cleary, Niklas Kronwall), spel fem mot fyra, 1-2 (12:53) Alexander Radulov 2 (Ryan Suter, Marek Zidlicky), 2-2 (15:01) David Legwand (J.P. Dumont, Jan Hlavac)

Tredje perioden: 2-3 (00:40) Pavel Datsjuk 1 (-), 3-3 (16:03) Ryan Suter 1 (Jan Hlavac, Marek Zidlicky), 4-3 (16:12) Jason Arnott 1 (Alexander Radulov, Greg Zanon), 5-3 (19:39) Martin Erat 1 (Dan Hamhuis), mål i tom bur

Skott: 29-26 (11-8, 9-10, 9-8)

Utvisningar: Nashville: 4x2 min. Detroit: 3x2 min.

Matchen:

Detroit såg länge ut att gå mot en tredje raka seger i åttondelsfinalen mot Nashville. Men med knappt fyra minuter kvar av tredje perioden kvitterade Nashvilles back Ryan Suter till 3-3 och endast nio sekunder senare gjorde Jason Arnott 4-3.

– Det finns ögonblick som kan förändra en hel matchserie. Vem vet, vi kanske just har varit med om ett sådant, sa Nashvilles tränare Barry Trotz.

Nashvilles David Legwand återvände till isen efter att ha missat 14 matcher med en fotskada och han blev målskytt direkt. 27-åringen satte 2-2 i andra perioden.

– Att ligga under med 3-0 hade varit ett djupt hål som inte många lag kommit upp ur, sa Legwand. Men nu känns det som att vi har tagit över taktpinnen lite.

Detroits svenskar hade en ganska anonym kväll. Den ende som utmärkte sig var Niklas Kronwall, som noterades för en assist och dessutom stod för matchens tackling när han sänkte Radek Bonk med en riktig bröstvärmare i mitten av andra perioden.

Match nummer fyra går av stapeln natten till torsdag, också den i Nashville.

Detroit leder med 2-1 i matcher.

Colorado – Minnesota 2-3 (1-0, 0-0, 1-2, 0-1)

Första perioden: 1-0 (15:19) Andrew Brunette 1 (Joe Sakic, Wojtek Wolski)

Tredje perioden: 1-1 (07:13) Mikko Koivu 3 (Todd Fedoruk, Pierre-Marc Bouchard), 1-2 (11:32) Brian Rolston 1 (Pavol Demitra), spel fyra mot fem, 2-2 (14:56) Joe Sakic 2 (Peter Forsberg, Andrew Brunette)

Första övertidsperioden: 2-3 (11:58) Pierre-Marc Bouchard 1 (Brian Rolston)

Skott: 46-39 (12-9, 17-14, 10-4, 7-12)

Utvisningar: Colorado: 5x2 min. Minnesota: 7x2 min.

Matchen:

Det är rekordjämnt mellan Colorado och Minnesota. För endast fjärde gången i Stanley Cups långa historia har de tre första matcherna i en serie gått till övertid.

Samtliga tre matcher har dessutom slutat 3-2.

Precis som senast var det Minnesota som var hetast i sudden death. Gästerna hade flera fina lägen att avgöra under övertidsperioden, men Colorados målvakt Jose Theodore stod i vägen. Men efter knappt tolv minuter fick han till slut ge sig för Pierre-Marc Bouchard, som avgjorde på pass av Brian Rolston.

– Det kändes riktigt bra, sa Bouchard och uttryckte därmed det uppenbara.

Alla trodde att Colorados Jeff Finger skulle hinna till pucken först och därmed verkställa en icing. Men pucken studsade konstigt på målburen och Rolston hann före Finger och upphävde icingen. Rolston serverade sedan Bouchard som fri med Theodore satte pucken högt.

Peter Forsberg fick mycket istid och gjorde en godkänd insats. Svensken assisterade på Joe Sakics kvittering i tredje perioden, men fick alltså ändå lämna Pepsi Center som en förlorare.