Spelade fram till matchavgörandet

Michael Nylander låg bakom Washingtons sköna seger mot Toronto.

NHL
Nylanders assist blev viktig i nattens match.

Den svenske veterancentern, som i år har fått se sin istid sjunka drastiskt, lämnade över pucken till Milan Jurcina som nöp till direkt från blålinjen. Skottet överlistade Vesa Toskala i Toronto-buren och innebar 2-1 efter 7.12 av tredje perioden. Det blev också slutresultatet.

Poängen var Nylanders femtonde för året. Han får i snitt 14.51 minuters istid per match i år – att jämföra med de 19.10 han fick förra året.

Det var två sargade lag som möttes. Capitals saknade åtta ordinarie spelare och Toronto tre – inklusive armskadade Jonas Frögren. Dessutom blev Torontos Niklas Hagman och Luke Schenn skadade under matchens gång.

Nicklas Bäckström spelade 20.41 och registrerade fyra skott på mål.

Anton Strålman var ensam svensk i Maple Leafs.

Daniel Alfredsson fick med sig en assist och kedjekompisen Jason Spezza gjorde hat trick när Ottawa slog Pittsburgh med 3-2.

Segern var Senators fjärde på de senaste fem matcherna.

Anmärkningsvärt var att Senators tränare Craig Hartsburg valde att matcha Alfredssons kedja mot Penguins toppkedja, ledd av Sidney Crosby. Draget blev lyckat.

Precis som förra gången Chicago mötte Detroit i år (25 oktober) tappade man en 4-2-ledning för att sedan förlora på straffar.

Inatt blev det 5-4 till Red Wings efter att Pavel Datsyuk blivit ensam målskytt i straffläggningen.

Henrik Zetterberg inledde Detroits upphämtning i tredje perioden med sitt tolfte mål för året, för framspelningen stod Johan Franzén.

Andreas Lilja fick också med sig en assist, backens åttonde för året.

Tomas Holmström gjorde comeback efter åtta missade matcher. Den svenske veteranen fick dock sparsamt med speltid.

Övriga svenskar (Nicklas Lidström, Niklas Kronwall och Mikael Samuelsson) gick poänglösa från isen.

Niclas Wallin sköt fyra skott på mål, men Carolina föll mot Philadelphia med 2-1 efter övertid. Dessutom lämnade den svenska backen matchen i tredje perioden med en befarad benskada. Enligt lagets tränare Paul Maurice kommer Wallin att missa nästa match.

New Jersey vann över Montreal med 2-1 efter att Zach Parise avgjort på övertid. Det var Devils tredje övertidsvinst de senaste fyra matcherna.

Johnny Oduya spelade knappt 22 minuter för Devils och sköt tre skott på mål.

Tobias Enström och Johan Hedberg utsågs till matchens första respektive andra stjärna när Atlanta vann över NY Islanders med 5-1.

Enström slutade på plus tre och var strålande i Thrashers försvar.

Hedberg räddade 28 av 29 skott.

Niclas Hävelid spelade 17.33 för Atlanta, som tog sin nionde seger för året.

Per-Johan Axelsson hjälpte Boston Bruins ta en skön 4-0-seger borta mot Florida Panthers. Den svenske slitvargen spelade strax över 16 minuter.

Det var Bruins fjärde raka seger – under de fyra matcherna har man endast släppt in tre mål.

Henrik Tallinder fick endast drygt tio minuters istid i natt, men han fick med sig två plus från matchen, som hans Buffalo vann med 4-3 över NHL-jumbon Tampa Bay.

Nashville behövde bara göra ett mål för att besegra Minnesota på hemmaplan. Målet kom efter drygt halva tredje perioden. Målskytt: J-P Dumont.

Kim Johnsson kom precis ut från utvisningsbåset när målet föll och fick ett minus i protokollet. Annars spelade den svenske lagkapten som vanligt mycket – 24.29 blev det totalt.

För andra matchen i rad gjorde Patrik Berglund ett mål och en assist för St Louis Blues. Inatt blev det dessutom seger – Blues vann med 4-3 mot Phoenix.

– Det är kul att vara runt målburen och göra mål, sa Berglund till AP efter matchen. Men det viktiga var att vi fick två poäng, och förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det här.

Berglund har nu 16 poäng (8+8) på 20 matcher under sin rookiesäsong.

Segern var Blues andra på de senaste sex matcherna.