Född till förebild

Publicerad 2014-03-08

187 cm Wendie Renard har öppnat upp för Västindien – nu ska hon leda hela Frankrike

Efter EM-fiaskot har de rivit ner och byggt upp, gjort om och gjort rätt.

Det nya Frankrike har kvar de gamla stjärnorna, men trycket på en av dem har just blivit lite större.

23-åriga försvararen Wendie Renard har redan ett cv som få fotbollsspelare kan stoltsera med efter en hel karriär. Nu ska hon ta Les Bleues till rättmätiga höjder som lagkapten.

Johanna Frändén.

I skuggan av Algarve Cup mötte Frankrike i går Australien i en tolvnationsturnering på Cypern. Den franska paradgrenen ”sämst när det gäller” kan tyckas lite omotiverad när man ser landets historiska fotbollsframgångar uppradade, men i somras fick den nytt bränsle när ett dittills överlägset Frankrike gick bort sig mot Danmark i kvartsfinalen i EM i Sverige och förlorade på straffar.

Les Bleues gjorde sig av med förbundskapten Bruno Bini, den eviga lagkaptenen Sandrine Soubeyrand tackade för sig fyrtio år fyllda, och Phillippe Bergeroo tog över tränarjobbet i ett av världens mest talangfyllda landslag.

Vem som tog över kaptens­bindeln på planen?

Wendie Renard, 23 år gammal, och redan sjufaldig fransk mästare.

Handbollstalang

Att Renard skulle spela landslagsfotboll bestämdes redan 1998 på den franska ön Martinique i Västindien, då hon såg en match med damlandslaget på tv och förklarade för sin mamma, som just blivit änka efter pappans bortgång:

– Snart är det jag som spelar i den där tröjan.

Som fjortonåring delade Wendie Renard tiden mellan handbolls- och fotbollsplanen, men i samma veva blev hon ”upptäckt” av öns fotbollsförbund som kallade henne till ett talang­utvecklingsprojekt.

– Under ett helt år tränade hon med pojkar, hon var den enda flickan. Varje onsdag spelade hon match med dem. Alla tyckte förstås inte att det var en bra idé, jag var tvungen att övertala många, säger Jocelyn Germé, ansvarig för idrottsutveckling på Martinique, som tog Renard under sina vingar.

När året var över ville Wendie Renard vidare och så fick det bli. Fastlandsfrankrike, med andra ord, och fotbollsförbundets utbildningscentrum i Clairefontaine utanför Paris.

Och det var här sagan om Wendie Renard skulle kunna ha tagit slut.

– Det var för kallt, skulle hon själv sammanfatta äventyret efteråt.

De första dagarna på europeisk mark gick dåligt, den västindiska fotbollskulturen hade väldigt lite med den franska att göra och när Jocelyn Germé nåddes av rapporterna gjorde han vad han kunde. Han ringde en bekant i Lyon och frågade om de inte kunde ta en titt på den långa 15-årigen från Martinique i stället, innan hon satte sig på planet tillbaka till Västindien.

Wendie Renard fick provspela i Olympique Lyonnais och tränaren Farid Benstiti, numera tränare för PSG:s damlag, gillade vad han såg. Så han gav Wendie Renard ett kontrakt och flygbiljetten tillbaka till den västindiska övärlden blev outnyttjad.

”Ett monster”

Ett halvår senare var den 16-åriga mittbacken från Martinique ordinarie i vad som skulle bli 2000-talets mest framgångsrika damfotbollslag.

Hon har inte tappat sin plats sedan dess och fyra mästerskapstitlar och lika många år senare väntade debuten i det franska landslaget 2011, där dåvarande förbundskapten Bruno Bini nöjt konstaterade att den 20-åriga Lyon-talangen som han länge hållit ett öga på är ”ett monster”.

Med Renards 1.87 meter över havet och taktiska mognad är det lätt att förstå vad han menar.

Men det var först efter VM-slutspelet samma sommar och en bit in på hösten som Wendie Renard själv kände sig helt hemma i sitt landslag.

– För egen del kände jag mig som en del av det franska landslaget först när vi åkte på träningsläger till Antillerna (i november 2011) och jag gjorde mitt allra första landslagsmål på Martinique, mitt framför ögonen på min mamma på hennes födelsedag, säger Renard.

Precis som många manliga fotbollshistorier har en stöttande pappa i bakgrunden har Wendie Renards mamma spelat en av­görande roll i dotterns karriär.

När Lyon-försvararen blev tillfrågad att bli ny lagkapten i höstas tänkte hon först en stund på sig själv, och sen på personen som släppt iväg henne på sitt livs äventyr bara 15 år gammal.

– Förbundskaptenen erbjöd mig kaptensbindeln och gav mig några dagar att fundera, men dagen därpå hade jag bestämt mig. Jag lät min mamma få reda på nyheten via radion. Hon blev rörd. Jag ringde henne lite senare, hon var jättestolt och jag tror att hon hade gråtit lite. För bara åtta år sedan var jag på Martinique med henne, jag var ingen, nu representerar jag mitt land, säger Renard.

Får lovord

Från hemmahåll, i Lyon, haglar lovorden över Wendie Renard som redan var lagkapten i sin klubb när hon fick frågan i det franska landslaget.

– När unga spelare har talang, men också mognad eftersom de inte alltid har haft det lätt i livet, då blir de som Wendie. Hon är en ledare på och utan­- för planen, säger Lyon-presidenten Jean-Michel Aulas.

Wendie Renard är 23 år gammal, med sju franska ligatitlar och två segrar i Champions League, på god väg att slå sig in bland de alla största i sporten.

– En fantastisk huvudspelare såväl defensivt som offensivt. Hon är trygg med boll och skicklig en mot en defensivt. Otroligt professionell i allt hon gör, på och utanför planen. Där är hon exemplarisk som kapten, säger Lotta Schelin om sin klubbkamrat.

På hemmaplan är Renard redan en jättekändis.

– Jag är inte förvånad, redan här hade hon enorma kvalitéer, både mentalt och rent moraliskt. Hon har krattat upp för alla andra unga fotbollsspelare på Martinique, de har nu en anledning att tro på att man lyckas genom att jobba hårt, säger Jocelyn Germé som fortsätter att jobba som idrottsansvarig på ön, och fortsätter:

– Wendie har aldrig glömt varifrån hon kommer. Hon pratar ofta om ön, inte minst när hon blev utsedd till lagkapten för landslaget. För oss här i dag är Wendie Renard själva bilden av Martinique.

Källor: Eurosport, l’Équipe, FFF.com, Wikipedia

Det här är Wendie Renard

Född: Den 20 juli 1990 i Schœlcher på Martinique.

Position: Försvarare.

Klubb: Olympique Lyonnais.

Meriter: Sju franska liga-titlar, tre cuptitlar, två Champions League-titlar.

Landskamper: 49 stycken

Lagkapten både i klubb- och landslag.