Svensktalangerna målskyttar i natt

Publicerad 2013-09-16

Wännström och Nyström nätade för St. Louis och Montreal – och så gick det för övriga svenskar

NEW YORK. Sebastian Wännström gjorde mål när St. Louis Blues i natt vann sin försäsongspremiär mot Dallas Stars.

Och unge Erik Nyström nätade för Montreal.

NHL:s försäsong har kommit igång på allvar – och unga talanger från hela världen spänner bågarna för att visa att de förtjänar en chans på den stora scenen.

Som svenske Sebastian Wännström.

Han fanns på isen i St. Louis premiär borta mot Dallas i natt och högg alltså till direkt.

Stars hade ledningen med 3-2 när den 22-årige Brynäs-stjärnan i mitten av andra perioden stal pucken av en Stars-back bakom kassen och, utan assist, kvitterade.

Coachen Ken Hitchcock noterade garanterat nogsamt.

Även landsmännen Patrik Berglund och Magnus Pääjärvi spelade, medan Alex Steen får vänta på att visa upp sig till nästa match.

Backen John Klingberg stod för det blågula inslaget i Dallas – och trots att det redan är klart att han åker hem till Sverige idag var det honom de lokala skribenterna lade märke till.

– Han är en mobil back som gör några riktigt tjusiga rusher upp längs isen, konstaterade till exempel Dallas Morning News Mike Heika förtjust.

Matchen vann Blues till slut med 6-5, efter övertidsmål av ryske begåvningen Vladimir Tarasenko,

PP-mål av Nyström – och mycket speltid för Nygren

Erik Nyström tog också tillfället i akt under natten.

Den blott 19-årige talangen, som de senaste åren tillhört Modo, svarade för ett powerplay-mål i en stökig och ruffig match mellan Montreal och Buffalo – framspelad av Jarred Tinordi och Greg Pateryn.

Nyström hade sällskap på isen av landsmännen Sebastian Collberg och Magnus Nygren. De rapporteras, bägge två, ha gjort väldigt fint intryck under campen i veckan och framförallt Nygren granskades ordentligt av coacherna. Näst efter Raphael Diaz fick han mest istid av alla Canadiens-backar; Färjestad-backen klockades på drygt 23 minuter.

Matchen vann Buffalo – som hade Jhonas Enroth i kassen halva matchen och också matchade Johan Larsson – med 5-4 efter övertid.

Två ass. av Karlsson

Erik Karlsson, tillbaka på allvar efter den svåra skadan ifjol, verkar het från start – i år igen.

Han stod för två assist när Ottawa öppnade säsongen med en 3-1-seger borta mot Winnipeg.

Robin Lehner vaktade kassen i två perioder och tog 17 av 18 skott.

Samuelsson Jr testades

Apropå målvakter fick blott 19-årige Oscar Dansk chansen i en dryg period då Columbus tog emot stjärnorna i Pittsburgh och tog nio av elva skott mot stjärnor som Evgeni Malkin och James Neal.

Penguins ledning, å sin sida, tog en ordentlig titt å Philip Samuelsson – Ulf Samuelssons äldste son. Han spelade närmare 20 minuter och hamnade på plus/minus noll i en tillställning som Columbus till slut vann med 5-4 på övertid.

Phoenix–Kings 2–0 i matcher

Phoenix Coyotes inledde säsongen med att slå Los Angeles Kings – två gånger om. Samtidigt.

Jo, trupperna är under försäsongen så månghövdade att lagen kan spela två matcher på samma gång och det var alltså vad rivlarna från sydvästra USA gjorde; den ena i LA och den andra i Phoenix.

Den förstnämnda vann Coyotes med hela 5-1 – och till två av målen stod svenske backen David Rundblad för två assist. I matchen i Arizona – hård och ful och späckad av matchstraff – skrevs segersiffrorna till 4-2. Där fick en annan av Ulf Samuelssons söner, Henrik, chansen och spelade dryga sexton minuter.