Tre spelare tjänar över 100 000 kronor i månaden – som skattebetalarna nu är med och finansierar.

Den 12 december beviljades Leksand en rekonstruktion. Det innebär att kommunen nu kliver in och betalar spelare och föreningsanställdas löner. Den statliga lönegarantin är ett sätt att skydda en arbetstagare som inte fått sin lön utbetald.

– Lönegarantin gäller i normalfallet i en månad. Sedan ska bolaget bära sina egna lönekostnader för dem som är kvar i tjänst. Maxbeloppet för lönegarantin är satt till fyra prisbasbelopp, alltså runt 176 000 kronor, så Leksand har tre spelare som ligger över 100 000 i lön som inte skulle kunna få ut mer än en månad, säger Per Barrdal, ansvarig för lönegarantin vid länsstyrelsen Dalarna till dt.se.

Mattsson tjänar minst

Gabriel Karlsson, Michael Raffl och Mattias Timander är de tre spelare som tjänar över 100 000 kronor i månaden enligt den lönelista som dt.se presenterar. Minst tjänar Simon Mattson med 12 500 kronor.

Totalt betalade länsstyrelsen ut 2 559 168 kronor till Leksand efter Mora tingsrätts beslut.

Föll mot Almtuna

Leksand åkte dessutom på en tung förlust mot Almtuna. Bortalaget hamnade i underläge direkt efter att Ludwig Blomstrand och Johan Berggren gjort 1-0 och 2-0. Leksand kom dock tillbaka och kvitterade till 2-2. Men efter 3-3 vid full tid gick matchen till straffar. Där avgjorde Daniel Hermansson för Almtuna som inte varit med om någon straffläggning tidigare den här säsongen.

– Vi hade väl lite klart för oss ändå, men vi höll det intill de precis skulle lägga. Vi ville inte sätta mer press än som behövs. Så det var skönt att vinna, säger tränaren Johan Silwerplatz till Viasat Hockey.

Leksand blir därmed av med serieledningen till Karlskoga.

– Det är en tung förlust. De ville mer än oss i första. I  andra tar vi över mer och mer och i sista har vi tio bra målchanser. Det är klart att jag tycker att vi är värda att vinna matchen egentligen, men det går ut på att göra mer mål än motståndaren, säger tränaren Andreas Appelgren.

Matchfakta från alla matcher:

Almtuna–Leksand 4–3 e str (2–0, 0–2, 1–1, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (4.06) Ludwig Blomstrand (Fredrik Vestberg, Daniel Hermansson), 2–0 (16.11) Johan Berggren (Mattias Johansson, Eric Norin).

Andra perioden: 2–1 (11.46) Michael Raffl (Kevin Kapstad, Johan Ryno) spel fem mot fyra, 2–2 (14.41) Johan Ryno (Kevin Kapstad, Mark Hurtubise) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–2 (10.08) Victor Rollin–Carlsson (Johan Berggren, Per Svensson), 3–3 (12.02) Johan Ryno (Mark Hurtubise, Kevin Kapstad).

Avgörande str: Daniel Hermansson.

Skott: 31–34 (11–9, 8–11, 9–12, 2–2, 1–0).

Utv, Almtuna: 6x2, 1x5, 1 matchstraff. Leksand: 6x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Christer Lärking, Stockholm.

Publik: 2 058.

Troja-Ljungby–Bik Karlskoga 0–9 (0–3, 0–4, 0–2)

Första perioden: 0–1 (9.23) Kristoffer Näslund (Ken–Andre Olimb, Henrik Björklund), 0–2 (11.59) Kristoffer Näslund (Nicholas Plastino) , 0–3 (15.06) Henrik Björklund (Marcus Johansson, Nicholas Plastino) spel fem mot tre.

Andra perioden: 0–4 (1.44) Carl Berglund (Niklas Arell, Daniel Wessner) spel fem mot fyra, 0–5 (2.04) Niklas Arell (Carl Berglund, Daniel Wessner), 0–6 (4.25) Daniel Wessner (Martin Thelander, Marcus Nilsson) spel fem mot fyra, 0–7 (13.43) Ponthus Westerholm (Pathrik Vesterholm, Eddie Larsson).

Tredje perioden: 0–8 (5.33) Ken–Andre Olimb (Henrik Björklund, Kristoffer Näslund), 0–9 (13.21) Henrik Björklund (Ken–Andre Olimb, Martin Thelander) spel fem mot fyra.

Skott: 31–33 (4–12, 15–10, 12–11).

Utv, Troja–Ljungby: 9x2, 2x10. Bik Karlskoga: 7x2, 1x10.

Domare: Johan Häll, Stockholm.

Publik: 1 587.

Tingsryd–Örebro 4–1 (2–1, 1–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (7.04) Hampus Gustafsson (Kim Karlsson, David Laudius), 2–0 (7.50) Kim Karlsson (Conny Strömberg), 2–1 (9.21) Johan Wiklander (Henrik Löwdahl, Marcus Weinstock).

Andra perioden: 3–1 (4.00) David Laudius (Conny Strömberg, Jarkko Oikarinen).

Tredje perioden: 4–1 (6.40) Jordan Smotherman (Kim Karlsson, Tommy Enström).

Skott: 16–35 (4–10, 4–13, 8–12).

Utv, Tingsryd: 2x2. Örebro: 2x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Christoffer Karlsson, Vadstena.

Publik: 1 727.