Text & matchfakta från kvällens alla matcher.

Växjö–Borås 4–1

Växjö hänger på Leksand i serietoppen.

Smålänningarna är bara en poäng efter Dalalaget och båda ser ut att dra ifrån ytterligare i tabellen.

Borås som krigar för en play off-plats halkar allt längre efter. Nu har man sju poäng upp till sjundeplatsen och dessutom har man en match mer spelad.

Efter ett mål i vardera period inledningsvis fick bortalaget åtminstone ett litet hopp i tredje periodens slutskede.

Matchuret stod på 17.38 när Borås forward Jens Karlsson reducerade i spel tre mot fem`(!).

Hemmalaget reparerade dock sitt misstag snabbt och kunde utnyttja sitt power play – 3–1 – och i slutminuten rakade Peter Tsimikalis in 4–1 i tom bur.

Troja/Ljungby–Almtuna 5–1

Tre raka segrar och seger i förrgår mot nästjumbon Troja/Ljungby.

Men i returmötet blev det tvärstopp för Almtuna.

Hemmalaget tog tre livsviktiga poäng i kampen om en överlevnad i allsvenskan. I första hand gäller det att komma över kvalstrecket. Smålänningarna har just nu bara två poäng dit.

Första perioden var riktigt svag från Uppsalalagets sida. Ett 3–0-underläge på bortais är inte enkelt att hämta upp. Och Troja lyckades hålla i ledningen fram till slutsignalen.

Patrik Kannerling skrinnade sig fri och slog in 4–0 drygt sex minuter in i perioden. Där var matchen definitivt punkterad.

– Vi genomförde matchen riktigt bra från början till slut. Det var länge sedan vi fick spela på en ledning. Vi började som vi gjorde borta mot Almtuna. Då orkade vi inte fullfölja, men det gjorde vi i dag, säger Trojatränaren Martin Karlsson till unt.se.

Sundsvall–Oskarshamn 2–5

Oskarshamn vann säsongens viktigaste match och har ni bara fyra poäng upp till säker mark.

Det ser alltmer ljust ut för Oskarshamn. Efter Tommy Salos avhopp har spelet stämt alltmer och självförtroendet har höjts.

Kvällens seger var lagets tredje raka.

Gästerna gick upp till en 2–0-ledning i första perioden – och tidigt i mittperioden rakade Nicklas Jadeland in utökningen.

Hemmalaget reducerade två gånger. Det senare målet slogs in i fem minuter i tredje och hade chansen att ta poäng. Men IKO replikerade och avgörandet 5–2 slog Johan Sjödell-Wiklander in i tom bur.

Tungt för Sundsvall som bara har två poäng till kvalplats och börjar känna flåset i nacken på allvar.

Leksand–Västerås 3–1

I onsdags vann Västerås efter förlängning.

Ikväll tog Leksand revansch och tre poäng.

Segern satt dock långt inne.

I första perioden vann Västerås skotten med hela 14–2. Det stora övertaget i skottkolumnen berodde mestadels på att Leksand hade fem utvisningar mot Västerås noll.

– Vi får spela tio minuter i boxplay och vi hann inte komma i fas. Det blev en tuff start för oss, säger Leksands assisterande tränare Christer Olsson till leksandsif.se.

Ledningspucken slogs in i spel fem mot tre drygt 1.35 före pausvilan och det var givetvis rättvist efter allt tryck västmanlänningarna hade mot LIF-målvakten Joacim Eriksson.

I mittakten höll sig hemmaspelarna på isen vilket resulterade i fler chanser framåt för serieledarna.

Leksand kvitterade genom Oliver-Ekman Larsson i numerärt underläge drygt en minut före paus.

I tredje vägde matchen, men det var Marcus Weinstock som gav hemmalaget ledningen och två minuter från slutet avgjorde Peter Nordström mötet.

– Det är en gammal räv som sätter 3–1. Han kliver fram som mest när det behövs, säger Christer Olsson till leksandsif.se.