USA rasade efter svenska domarnas beslut: "Jag blir förbannad"

USA:s lagkapten Justin Abdelkader sänkte Vladimír Sobotka med en tackling mot huvudet.

Den svenska domarduon gav amerikanen matchstraff – sedan slog Tjeckien ut USA.

– Det är en jätteful tackling, herregud, säger TV4:s expert Sanny Lindström.

USA tog ledningen i kvartsfinalen mot Tjeckien i den första perioden. Men bara tre minuter senare kvitterade Tomas Rolink. I mitten av den andra perioden hettade matchen till rejält.

Justin Abdelkader delade ut en ful huvudtackling på Tjeckiens Vladímir Sobotka som blev liggande på isen.

– Det där är ju en jätteful tackling, herregud. Det är en solklar tackling mot huvudet. Det ska vara solklart matchstraff, säger TV4:s expert Sanny Lindström.

"Blir förbannad"

Den svenska domarduon Marcus Vinnerborg och Mikael Nord, som fick stark kritik efter att de inte gett ryssen Vadim Shipatjov något straff efter tacklingen på Finlands Pekka Jormakka tidigare under turneringen, gav amerikanen matchstraff. Det fick USA att rasa.

– Jag hoppas att han har spelat färdigt. Jag hoppas att jag slipper se honom. Det är en ful tackling, jag fattar inte vad de ska gnälla om amerikanerna. Jag blir förbannad på Laviolette som ska hålla på och tjafsa. Det är inget snack om saken, säger Lindström.

USA nära upphämtning

Tjeckien gjorde 2-1 direkt under utvisningen. Nästa mål kom kort senare, men målet dömdes bort efter videogranskning. Tjeckien behövde dock inte lång tid på sig för att sätta 3-1 kort senare. Innan perioden var slut hann Tjeckien också öka på till 4-1, också det i powerplay.

Tjeckien såg ut att gå mot en säker seger efter matchstraffet, men med en minut och tio sekunder kvar reducerade USA till 2-4. Bara 13 sekunder senare satt 3-4 och Tjeckien var rejält pressad i slutsekunderna. USA lyckades dock aldrig få in ett kvitteringsmål och Tjeckien är klart för semifinal, mycket tack vare matchstraffet.

– Det ska vara matchstraff. Jag tycker att det var ett bra domslut. Vi gjorde tre mål i powerplay så det gjorde stor skillnad, säger Jaromir Jagr till TV4.

Det är inte första gången Abdelkader gör en liknande tackling. Förra året stängdes Detroitspelaren av två matcher efter att ha sänkt Anaheims Toni Lydman med en hopptackling.