Klär på sig – för 200 000 kronor
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-14
Stefan Liv: Tur att man inte betalar själv
JÖNKÖPING. En ny Volvo S40.
Det är vad en elitseriemålvakt sliter ut i skydd på en säsong i elitserien.
Slutsumman är densamma:
Omkring 200 000 kronor.
– Det är tur att man inte betalar själv, säger HV 71:s målvakt Stefan Liv.
Vi valde att klä av Stefan Liv in på bara understället.
Utan alla sina skydd täcker ser han ganska liten ut i målet i Kinnarps Arena i Jönköping.
Men när han plockar på sig benskydd, byxor, kombinat, plock, stöt och mask ser det helt annorlunda ut.
– Många tror att det tar en timme för en målvakt att plocka på sig utrustningen. Men vi har har faktiskt färre skydd än en utespelare. Jag kan dra på mig hela utrustningen på tre, fyra minuter om det skulle behövas, säger Liv.
Nu står han inför en ny SM-final och en ny utmanare på andra sidan isen.
Djurgårdens Gustaf Wesslau är slutspelets bäste målvakt så här långt, medan Liv är sexa i räddningsprocent.
”För oss fanns ingen mall”
– De flesta unga målvakter har gått i samma skola. Alla vet vad de ska göra i grunden och det ger dem en ganska hög procentsats i spelet. Om man sköt tio puckar på Jacob Markström, Anders Lindbäck och ”Monstret” från tio olika positioner på isen, så skulle de rädda alla skotten likadant. De har fått sina grunder redan som 16-17-åringar. När jag började fanns ingen mall. Då var det mer att stoppa pucken.
Stefan Liv har fått lära sig det nya, täckande målvaktsspelet som vuxen.
– Men min styrka ligger i lägena utanför det grundspelet. Det är viktigt när man måste vinna avgörande matcher. Och jag har har spelat tre SM-finaler i rad.
Målvakterna är de enda på isen som spelar samtliga 60 minuter av matcherna och den nya butterfly-stilen ställer större fysiska krav på målvakterna, som gått från att vara otränade bohemer till några av lagets mest vältränade spelare.
Och trots att alla skydd bara väger omkring tio kilo totalt med all ny rymdfartsteknologi – och inte drar åt sig fukt – blir det ändå varmt under bröstmattor och underställ.
– Jag brukar gå ner fyra kilo i vikt på en match. Man far ju upp och ner i en timme i effektiv tid. Det sliter. Men jag förbereder mig minutiöst med mycket vätska inför match, säger Stefan Liv.
160 km i timmen
Sedan kan man ju undra hur någon frivilligt ställer sig i vägen för skott som kommer i 150–160 kilometer i timmen. För det är vad målvakterna gör i dag. Tidigare försökte målvakterna alltid styra undan puckarna med klubbhandsken. Nu tar de skotten rakt i bröst och mage i stället.
– Det enda ställe som är lite oskyddat är halsen. Det jag är mest rädd för är att få en skridsko där. Det har ju hänt flera gånger att målvakter fått en skridsko-skena över halsen. Det är väl ens värsta mardröm.
Och de ännu känsligare delarna av kroppen, då?
– Vi målvakter har ju extraförstärkta suspsensoarer och jag vet de som spelar med dubbla. Som alla killar vet är det en punkt man vill skydda. Jag var med om att en utespelare fick ena testikeln spräckt då han täckte skott och jag kan garantera att det är något man vill undvika.
Gör det aldrig ont att få en puck på sig?
– Nej, de nya skydden är så bra att det sällan slår igenom. Men det kan göra oerhört ont att få ett skott i plocken på värmningen, men under match är det aldrig något problem. Det värsta jag råkat ut för var när jag fick ett skott på nyckelbenet. Men det var under träning.