Publicerad 2024-05-18

Bowen Byram satte klubban mellan benen på Jesse Puljujärvi.

Den 22-årige backen fick matchstraff i slutet av andra perioden.

– Han slog mig rakt i skrevet, säger Puljujärvi till Iltalehti.

Finland tog en tidig 2–0-ledning i lördagens heta VM-match, men Kanada vände och vann. Det avgörande målet kom i mitten av tredje perioden när Brandon Hagel satte 4–3.

Matchens hetaste minuter ägde rum i slutet av andra perioden, efter att Jesse Puljujärvi gjort 3–2 för Finland.

Matchstraff

När spelet kom i gång igen efter målet blev Puljujärvi utvisad för roughing – ett bråk som uppstod efter en duell med Bowen Byram. Domarna missade först när Byram tryckte upp klubban mot Puljujärvis känsliga delar, men efter videogranskning fick Byram matchstraff.

Puljujärvi berättade för domarna vad som hände på isen.

– Jag sa att han slog mig rakt i skrevet, säger Puljujärvi till Iltalehti.

– Sånt hör så klart inte hemma i hockey.

Puljujärvi klarade sig oskadd trots det brutala tilltaget.

– Det kändes där. Men det gjorde inte ont, för jag har bra skydd.

Bowen Byram trycker upp klubban i skrevet på Jesse Puljujärvi.

I spel fyra mot fyra efter de dubbla utvisningarna kvitterade Kanadas Owen Power till 3–3, bara minuten efter att Puljujärvi gett Finland ledningen.

Rysare i gruppen

Finlands förlust innebär att laget får svårt att sluta bättre än fyra i VM-grupp A.

Därmed är det stor chans att Finland möter Sverige i kvartsfinal, eftersom Tre Kronor just nu leder grupp B och är nära att säkra gruppsegern.

Det är samtidigt inte säkert att Finland går vidare till kvartsfinal, eftersom både Danmark och Österrike jagar fjärdeplatsen i gruppen (se tabellerna nedan).

Om Österrike tar sex poäng på sina två matcher mot Norge och Storbritannien måste Finland ta minst fyra poäng mot Danmark och Schweiz.

Finland har aldrig åkt ut innan kvartsfinal i VM-turneringarna som spelats med nuvarande format. Nationen har inte missat topp åtta i VM sedan 1955.