Mängder av importer – ändå krossade direkt
Publicerad 2022-02-10
PEKING. Målvakten Shimisi Jieruimi tvingades släppa in sju puckar när USA vann öppningsmatchen i hockeyns herrturnering mot Kina med 8-0.
Hört talas om honom?
Det hade inte den amerikanska målvakten Jeremy Smith, 32, heller för tre år sedan.
Nu känd som just Shimisi Jieruimi.
Ja, det är snurrigt i hockeyturneringen här i Kina, där hemmanationens både herr- och damlag importerat massor av hockeyspelare från Nordamerika och gett dem kinesiska namn.
Ändå var de kinesiska hockeyherrarna lika chanslösa som damerna i premiären mot ett rekordungt USA.
Det har plöjts ner mångmiljonbelopp i båda de kinesiska lagen för att rädda ansiktet i hockeyturneringen, men trots det hotade Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) ett tag att kasta ut herrarna för att de var för dåliga.
När NHL-spelarna försvann dog den debatten.
I dag går det bara att undra hur den här matchen slutat om det stått ett gäng NHL-spelare på andra sidan isen.
De kinesiska herrarna var fullständigt chanslösa – trots alla importer.
Jeremy Smith, alias Shimisi Jieruimi, är en av många.
”Handlar bara om OS”
Han var en duktig målvakt hemma i USA men hade aldrig nått längre än att bli tredjemålvakt i NHL. Det var skador som gjorde att han till slut fick tio NHL- matcher med Colorado Avalanche på meritlistan.
Han satt och funderade över sin framtid då han spelade ut sitt sista år på kontraktet med New York Islanders farmarlag Bridgeport Sound Tigers säsongen 2018-19.
Då ringde det från Kina. Eller rättare exakt till hans agent.
Han erbjöds ett tvåårskontrakt med Kunlun Red Star, men också möjligheten att spela för Kina i OS.
Jeremy kollade på släktträdet och kunde inte hitta minsta anknytning till Kina, vilket han gjorde klart redan från början.
– Jag sa att jag aldrig skulle kunna ge upp mitt amerikanska medborgarskap. Men de sa ”oroa dig inte, vi kommer inte ens att fråga. Den här processen handlar bara om att kvalificera dig för OS”, berättar Smith öppenhjärtigt för den amerikanska tv-kanalen ESPN.
Det i en nation där ska vara omöjligt att ha dubbla medborgarskap.
Tre år senare står han i målet för Kina här i OS och under ett helt annat namn.
Han är inte ensam om att ha samma historia att berätta och det förklarar hur ett blåbär som Kina nästan kunde hålla jämna steg med en stornation som USA.
174 NHL-matcher
Kinas lagkapten Jingjuang Ye heter egentligen Brandon Yip och har samma bakgrund som Smith.
Han är född i British Columbia i Kanada och var lika förvånad som Smith när han fick ett kontraktsförslag från kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star 2017 och spela för Kina i OS.
Brandion Yip som spelat 174 matcher i NHL.
– Jag hade ingen aning om att jag kunde spela OS-hockey. Och jag visste definitivt att jag aldrig skulle bli uttagen av Kanada, säger han till ESPN.
Det är den kinesiska KHL-klubben Kunlun Red Star som är grunden i den kinesiska OS-satsningen. Alla spelare kommer därifrån.
Från början var det meningen att inhemska kinesiska spelare skulle slussas in den vägen, lära sig och utvecklas i tid för OS.
Men så har det inte blivit.
Bara sex inhemska spelare ingår i herrtruppen och ingen är helt ordinarie.
Men trots importerna är resultatet det alla fruktade.
Eller kan kineserna resa sig?
Det känns inte direkt troligt just nu.