SHL bygger om – skrotar Referensgrupp

Publicerad 2017-09-27

Förra SHL-spelarna Rickard Wallin, Cam Abbott och Christian Bäckman har ingått i den referensgrupp som nu läggs ner.

SHL har gjort om rutinerna för player safety och skrotat referensgruppen.

Nu beslutar situationsrummet, matchdomarna och domarchef Ulf Rönnmark om tacklingen eller exempelvis crosscheckingen ska anmälas till disciplinnämnden.

– Hittills den här säsongen har vi inte haft en enda anmälan till disciplinnämnden, det är vi glada över, säger Ulf Rönnmark.

Följ ämnen

I tre års tid har referensgruppen haft en stor roll i SHL.

Grupperingen, av spelare och gamla domare, har varit ett verktyg och filter mellan situationsrummet och disciplinnämnden.

Situationer som fångats upp har skickats vidare till medlemmarna i referensgruppen som sedan återkopplat enskilt till situationsrummet.

Referensgruppens åsikter har sammanställs och sedan legat till grund för beslut om en specifik händelse ska anmälas till disciplinnämnden eller inte.

Nu har SHL skrotat referensgruppen, i det tysta.

– Vi har gjort så för att inte belysa förändringen eller de personer som jobbar med spelarnas säkerhet. Vi vill ha fokus på spelet på isen, säger Ulf Rönnmark, domarchef.

Numera är det domarna i den berörda matchen, ansvarig för player safety och Ulf Rönnmark som tar beslutet.

– Vi kopplar upp oss och har ett möte efter omgångarna. Vi går igenom situationerna och tillsammans kommer vi fram till om situationen ska gå vidare till disciplinnämnden. Vi använder oss av den fina teknik och de stora skärmar som finns i situationsrummet, säger Rönnmark.

Hemligt spelarråd

Rönnmark har också ett hemligt spelarråd att ta hjälp av.

– Ja, det stämmer. Vi har inte använt oss av de personerna hittills den här säsongen. Rådet ska ha en sekundär betydelse. Men är det ett knivigt ärende så kan vi koppla in en liten grupp av före detta spelare, med bred kompetens, för att få ytterligare input. Jag kommer inte namnge vilka spelare som vi använder oss av. Det är för att skydda killarna, säger Rönnmark.

Domarchefen Ulf Rönnmark.

Anledningen till förändringen är att SHL upplever att situationsrummet fått en alltmer bredare erfarenhet under de tre år som verksamheten pågått och kunskapen om player safety har ökat varje år.

”SHL gör ett bättre arbete så här”

Sedan var den praktiska hanteringen av referensgruppen kanske inte varit optimal eftersom video-snuttar skickades ut till gruppens medlemmar och sent på kvällar skulle de avgöra via telefonen, Ipad eller datorn om exempelvis tacklingen bör gå vidare till disciplinnämnden.

– Vi anser att SHL gör ett bättre arbete med det här nya arbetssättet, säger Ulf Rönnmark.

Hittills har det spelats 23 SHL-matcher säsongen 2017–18.

Utan en anmälan till disciplinnämnden.

En unik start på hockeysäsongen och en positiv sådan.

Har spelarna lärt sig?

– Ja, det verkar så. Bra signaler hittills i alla fall. Men det kan braka loss i veckan. Man vet aldrig vad som kommer att ske, säger Rönnmark.