Matchfakta 21/11

Toronto–Boston 2–4

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-21

(1–0, 1–1, 0–3)

Första perioden: 1–0 (15.10) Bryan McCabe 4 (Nik Antropov, Tomas Kaberle) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (15.36) Mats Sundin 11 (Alexander Steen, Tomas Kaberle), 2–1 (19.12) Phil Kessel 7 (Chuck Kobasew, Peter Schaefer) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–2 (9.52) Per-Johan Axelsson 1 (Marc Savard, Glen Murray), 2–3 (16.29) Chuck Kobasew 8 (Zdeno Chara, Marco Sturm), 2–4 (19.33) Chuck Kobasew 9 (Marco Sturm, Glen Metropolit) spel fem mot sex, öppet mål.

Matchen:

Hört talas om Tuukka Rask? Nu har publiken i Air Canada Centre både hört talats om honom och sett honom (stor)spela. Boston Bruins 20-årige rookiemålvakt startade sin första NHL-match och visade Toronto Maple Leafs att beslutet förra sommaren kanske var felaktigt. Rask fick då ett telefonsamtal mitt under midsommarfirandet i Finland från Maple Leafs där dom berättade att han blivit bortbytt mot Bruins dåvarande målvakt Andrew Raycroft. Beskedet kom bara ett år efter att Rask valts i NHL:s förstarunda. I kvällens match visade målvakten från Ilves vilken potential han har när han räddade 30 skott, ledde Bruins till vinst och valdes till matchens lirare.

– Det betyder självklart mycket. Det var kul att spela och att visa dom att jag är bra nog för att spela på den här nivån, sa Rask till AP.

Maple Leafs var på väg mot en planenlig och viktig seger och när Mats Sundin satte 2-0 i slutet av den andra perioden tydde inget på något annat, men Bruins svarade för en imponerande comeback. När Phil Kessel reducerade med 48 sekunder kvar av den andra perioden var det början till slutet för hemmalaget. Det var också slutet på Vesa Toskalas mållösa svit som stannade på 141,47. Per-Johan Axelsson, 32, gjorde sitt första mål för säsongen i mitten av den tredje perioden innan Chuck Kobasew med två mål drog ner rullgardinen för Maple Leafs. Backen Tomas Kaberle, 29, noterades för två assist och är uppe i totalt 300 målgivande passningar i NHL. Rask fick chansen efter att ha blivit uppkallad från Providence Bruins i AHL på grund av att andremålvakten Manny Fernandez skadat sitt knä.

Edmonton–Vancouver 5–4

(3–1, 0–2, 1–1, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (2.35) Tom Gilbert 3 (Geoff Sanderson, Andrew Cogliano) spel fem mot fyra, 2–0 (14.32) Marty Reasoner 1 (Kyle Brodziak, Steve Staios), 2–1 (18.42) Alex Burrows 3 (-) spel fyra mot fem, 3–1 (19.47) Shawn Horcoff 8 (Ales Hemsky, Tom Gilbert) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–2 (0.44) Brad Isbister 2 (Ryan Kesler, Willie Mitchell), 3–3 (15.45) Alexander Edler 1 (Markus Näslund, Henrik Sedin).

Tredje perioden: 3–4 (7.34) Markus Näslund 7 (Brendan Morrison, Alexander Edler) spel fem mot fyra, 4–4 (8.20) Dustin Penner 4 (Shawn Horcoff, Ales Hemsky) spel fem mot fyra.

Matchen:

Edmonton Oilers lämnade, åtminstone tillfälligt, sistaplatsen i Western Conference efter straffsegern över Vancouver Canucks. Phoenix Coyotes har dock tre matcher färre spelade och är bara en poäng efter Oilers så mycket tyder på att det forna storlaget hamnar på den 15:e och sista placeringen snart igen.

Matchen var den första av sex raka hemmamatcher och kanske avgörs Oilers säsong redan under dessa ”ödesmatcher”. Hemmalaget kopplade ett stabilt grepp om matchen i den första perioden och i den andra perioden spelade man ut Canucks totalt efter bland annat 14-4 i skott på mål, men gästerna vann perioden med 2-0 och det var därmed oavgjort inför den tredje perioden. Backen Alexander Edler, 21, svarade för kvitteringen när hans skott gick in bakom Mathieu Garon. Henrik Sedin svarade för ett bra jobb framför Garon som inte såg mycket av händelsen.

Markus Näslund gav Canucks ledningen efter 7.34, men bara 46 sekunder senare kvitterade Dustin Penner. I straffavgörandet svarade Shawn Horcoff för det avgörande målet inför en jublande publik.

Calgary–Colorado 4–1

(0–0, 2–1, 2–0)

Andra perioden: 0–1 (1.54) Marek Svatos 8 (Paul Stastny, Kyle Cumiskey), 1–1 (2.02) Owen Nolan 3 (Craig Conroy, Rhett Warrener), 2–1 (9.04) Jarome Iginla 12 (Matthew Lombardi, Robyn Regehr).

Tredje perioden: 3–1 (15.51) David Moss 1 (Kristian Huselius, Daymond Langkow), 4–1 (19.25) Owen Nolan 4 (Eric Nystrom, Craig Conroy) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 15–21 (3–9, 5–3, 7–9).

Utvisningar, Calgary: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Colorado: 2 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Matchen:

Calgary Flames kom till matchen mot Colorado Avalanche med tre raka förluster denna säsong mot rivalerna i Northwest Division. När högerforwarden Marek Svatos gjorde 1-0 till Avalanche i inledningen av den andra perioden var man på väg mot den fjärde förlusten, men veteranen Owen Nolan, 35, kvitterade bara åtta sekunder senare innan lagkaptenen Jarome Iginla satte 2-1 för hemmalaget.

– Vi har inte råd att förlora fler poäng till dom då vi jagar dom i tabellen, sa backen Robyn Regehr till AP.

Det var ingen stor match i Pengrowth Saddledome, men publiken lämnade arenan nöjd då poängen trots allt är det väsentliga. Miikka Kiprusoff vann målvaktsduellen mot Jose Theodore och kanske har det nu vänt för den finländske burväktaren efter en tuff inledning på november. Förlusten för Avalanche var deras tredje raka. Marcus Nilson, 29, saknades på grund av hjärnskakning och ersattes av Mark Smith.