Skellefteå har vänt 0–2 i matcher till 3–2.

Matchvinnare: Anders Söderberg.

Anders Söderberg blev Skellefteås store matchvinnare i kväll.

Skellefteå är bara en enda seger ifrån sin första SM-final sedan 1978.

Det är de efter en 2–0-seger hemma mot Luleå, efter ännu en jämn och tät match.

Matchvinnare blev Anders Söderberg, som gjorde det, som det visade sig, matchavgörande 1–0-målet.

Målet kom 9.45 in i matchen i numerärt överläge. Oscar Lindberg vann pucken vid den vänstra sargkanten. Han spelade då fram till en helt fristående Anders Söderberg vid Anders Nilssons vänstra stolpe. Söderberg gjorde inget misstag utan kunde enkelt sätta 1–0.

Överlägsna i början

Skellefteå vann till slut med 2–0 efter att Jimmie Ericsson gjort tvåan i öppen kasse med 15 sekunder kvar att spela. Skellefteås seger var rättvis. Laget var helt överlägset i den första perioden, och vann exempelvis skotten med hela 16–3.

– Skellefteå började i ett rasande tempo och vi hängde inte med riktigt. Det var en mycket svag förstaperiod, och att vi bara hade 1–0 emot oss var smickrande, säger Luleås assisterande tränare Thomas Berglund till TV4.

I den andra perioden tog Luleå sedan över, och var det klart bättre laget under den första halvan av perioden. Därefter var det ganska jämnt, men sett över 60 minuter var Skellefteå alltså det bättre laget.

Kan avgöra på torsdag

I och med segern leder laget nu matchserien med 3–2, och behöver alltså bara vinna en match till för att gå till final. På torsdag har de chans att avgöra borta mot Luleå.

– Det känns bra, vi har ju gjort våra bästa matcher på bortaplan, säger målvakten Andreas Hadelöv.