Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-06

”Det känns lite snöpligt”

Johan Holmqvist var strålande i Tre Kronors mål.

Återkomsten i Tre Kronor höll på att bli en succé för Johan Holmqvist.

Men 16.29 in i den sista perioden lyckades Ryssland få hål på ”Honken” och vinna med 1–0.

– Det känns lite snöpligt, säger han till TT.

Johan Holmqvist var tillbaka i Tre Kronor igen efter drygt två år. Förra gången var han med om att bärga guld till Sverige när VM gick i Lettland.

– Jäkligt kul att vara med igen, det är härlig stämning i laget och vi gjorde en kanonmatch. Synd bara att vi inte fick oavgjort, säger Holmqvist

Segermålet i den första matchen i Karjala cup kom när bara tre och en halv minut återstod efter en snabb rysk spelvändning. Backen Dick Tärnström gjorde först en bra uppåkning men duktige hemmamålvakten Alexander Jeremenko räddade. När sedan anfallaren Karl Fabricius ramlade i mittzon var det helt plötsligt tre ryska spelare mot en svensk. Johan Holmqvist räddade skotten från både Anton But och Petr Stjastlivij men klarade inte av det tredje från Alexej Michnov.

– Det känns lite snöpligt att de fick göra det där målet. Jag hade rätt bra koll på de två första skotten men han fick felfräff på det tredje och pucken fladdrade in.

Tre Kronor jagade sedan kvittering och fick chansen när Kazan-spelaren Sergej Zinovjev drog på sig en utvisning 2.13 kvar av matchen. Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson toppade laget och tog även ut Holmqvist för att sätta in en sjätte utespelare. Niklas Nordgren och Andreas Engqvist hade två bra lägen men Jeremenko gjorde strålande räddningar.

Den första perioden i CSKA-hallen i Moskva var seg med många utvisningar. I den andra perioden höjde Ryssland tempot en aning och Tre Kronor drog på sig ytterligare tre utvisningar. Men Holmqvist tog allt och höll Sverige kvar i i matchen.

– ”Honken” var bäst men hela laget gjorde en mycket bra match, framför allt defensivt. Men det var även kul att se hur vi skapade chanserna i slutet, synd bara att vi inte lyckas sätta dit kvitteringen, säger Tre Kronors lagledare Mats Näslund.

Fredagen är resdag till Helsingfors där Tre Kronor möter Tjeckien på lördag och Finland på söndag i Hartwall Arena.

Den andra matchen i Karjala cup, mellan Finland och Tjeckien, slutade med seger på straffar för Finland. Leos Cermak kvitterade till 3–3 för Tjeckien när bara 25 sekunder återstod sedan man tagit ut målvakten Lukas Mensator. Förlängningen slutade mållös men Finland vann straffavgörandet sedan Petteri Nummelin lyckats överlista Mensator.