Matchfakta 21/3

Pittsburgh-Tampa Bay 4-2 (1-0, 1-1, 2-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-21

Första perioden: 1-0 (14.20) Jarkko Ruutu 4 (Brooks Orpik, Maxime Talbot).

Andra perioden: 1-1 (04.18) Vincent Lecavalier 41 (Jussi Jokinen, Filip Kuba), spel 5 mot 4, 2-1 (10.05) Jevgenij Malkin 42 (Ryan Whitney).

Tredje perioden: 3-1 (00.35) Jordan Staal 12 (Pascal Dupuis), 4-1 (00.51) Petr Sykora 26 (Jevgenij Malkin, Ryan Malone), 4-2 (01.51) Filip Kuba 4 (Martin St. Louis, Jussi Jokinen).

Skott: 23-21 (8-8, 4-6, 11-7)

Utvisningar, Pittsburgh: 5x2 min. Tampa Bay: 2x2 min.

Publik: 17 044 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Marc Andre Fleury 90,5%, istid 60.00

Tampa Bay: Mike Smith 82,6%, istid 58.52

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 1, 0, 0, 16.52

Matchen: Pittsburghs tuffing (för många en buse) Jarkko Ruutu visade vägen när hemmalaget vann för fjärde gången på de fem senaste matcherna. Ruutu satte 1-0 drygt 14 minuter in i den första perioden när han slog in en retur bakom Mike Smith i Tampa Bays mål.

I samband med det träffade backen Dan Boyles klubba Ruutu i ansiktet. Det gav finländaren en kraftig blödning och han tvingades av isen för att sys med 10-15 stygn. För Boyle gav det två minuter på utvisningsbänken.

– Jag vill vinna hockeymatcher. Jag bryr mig inte om hur jag ser ut, sa Jarkko Ruutu till AP efter säsongens fjärde mål.

Trots att Pittsburgh även hade ledningen med 2-1 efter period två hade spelet mycket mer att önska. Men då slog Jordan Staal och Petr Sykora till och satte 3-1 och 4-1 inom loppet av 16 sekunder under sista periodens inledande minut.

– Det var en tajt match när vi gick in i den tredje perioden och vi jobbade på ganska bra men pucken ville inte gå in. Då fick vi ett par snabba mål och lite andrum, sa 3-1-skytten Jordan Staal.

– Vi spelade extremt bra i tredje perioden. Den slags hockey som vi är kapabla att spela, sa hemmacoachen Michel Terrien.

Pittsburgh delar nu ledningen i Atlantic Division tillsammans med New Jersey. De två är bara en poäng efter Montreal som toppar Eastern Conference.

Jevgenij Malkin noterades för ett mål (2-1) och en assist (till Sykoras 4-1) och har nu gjort 99 poäng denna säsong. Men det är han bara tre efter ryske landsmannen Alexander Ovetjkin som toppar poängligan.

Ottawa-St. Louis 3-2 (2-2, 1-0, 0-0)

Första perioden: 1-0 (02.06) Antoine Vermette 18 (Chris Kelly, Anton Volchenkov), 1-1 (09.29) Jamal Mayers 11 (Barret Jackman, Jay McClement), 1-2 (12.13) Jeff Woywitka 2 (Keith Tkachuk, Yan Stastny), 2-2 (16.17) Christoph Schubert 7 (Dean McAmmond, Shean Donovan).

Andra perioden: 3-2 (07.39) Jason Spezza 31 (Dany Heatley, Randy Robitaille).

Skott: 24-26 (8-10, 7-10, 9-6)

Utvisningar, Ottawa: 4x2 min. St. Louis: 5x2 min.

Publik: 20 027 (i Scotiabank Place)

Målvakter: Ottawa: Martin Gerber 92,3%, istid 59.59

St. Louis: Hannu Toivonen 87,5%, istid 59.10

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 0, 1, 2, 0, 21.25

Matchen: Ottawa har inlett jakten på en topplacering i Eastern Conference och samtidigt komma i slutspelsform. I natt kom en knapp, men viktig segern mot bottenlaget St. Louis.

Jason Spezza avgjorde matchen med sitt 3-2-mål drygt sju minuter in i den tredje perioden. Spezza styrde in Dany Heatleys passning bakom St. Louis målvakt Hannu Toivonen.

– Det är ganska bra att vi spelar mot lagen i vår egen division resten av serien. Det blir tuffa matcher, men sedan är du redo för slutspelet, sa Jason Spezza till AP.

Ottawa har åtta matcher kvar - två matcher (en hemma, en borta) mot de fyra övriga lagen i Northeast Division.

St. Louis har nu spelat nio raka bortamatcher och har en kvar (Chicago på söndag) innan laget kan återvända hem igen. Hittills har det bara blivit en seger på turnén (Montreal efter straffar), men i natt var nog bortalaget värt ett bättre öde.

– Det var inte mycket som skiljde mellan lagen. Vi misslyckades med att göra mål när det behövdes. När vi ledde med 2-1 hade vi chanser att sätta fler puckar, men tog inte vara på chanserna, sa St. Louis hårt prövade coach Andy Murray.

Boston-Montreal 2-4 (0-0, 1-2, 1-2)

Andra perioden: 0-1 (08.19) Aleksej Kovaljov 32 (Andrei Kastsitsyn, Josh Gorges), 0-2 (13.21) Aleksej Kovaljov 33 (-), 1-2 (13.48) Mark Stuart 5 (Shane Hnidy, Chuck Kobasew).

Tredje perioden: 1-3 (06.47) Michael Ryder 13 (Saku Koivu, Guillaume Latendresse), 1-4 (11.13) Andrei Kastsitsyn 23 (Aleksej Kovaljov, Mark Streit), 2-4 (16.55) Dennis Wideman 12 (Petteri Nokelainen, Per-Johan Axelsson).

Skott: 36-30 (15-6, 10-13, 11-11)

Utvisningar, Boston: 3x2 min, 1x5 min. Montreal: 4x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 565 (i TD Banknorth Garden)

Målvakter: Boston: Tim Thomas 86,7%, istid 58.48

Montreal: Carey Price 94,4%, istid 60.00

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 1, 0, 0, -2, 16.16

Matchen: Att Montreal besegrade Boston var ingen högoddsare - sett till resultaten denna säsong. Detta var Canadiens tionde raka (!) vinst mot divisionskollegan. De har vunnit samtliga sju möten mellan dessa två Original Six-lag denna säsong och de tre sista förra säsongen.

Tio raka är också tangerat klubbrekord i raka segrar mot Boston - senast det skedde var när andra världskriget var på väg att avslutas, säsongen 1944/45.

– Vissa lag spelar helt enkelt bra mot andra lag. Det är bara så det är, sa Montreals målvakt Carey Price som räddade 34 skott i matchen.

Canadiens tog med segern över ledningen i Eastern Conference och möter Bruins igen redan i morgon - då hemma i Bell Centre.

– Vi spelar mot dem som Ottawa spelar mot oss. Men det är ändå bara två poäng, sa Aleksej Kovaljov som gjorde både 1-0 och 2-0 i den första perioden.

Ryssen har gjort sju mål och fyra assist på säsongens sju matcher mot Boston.

– Om inte Kovaljov får några röster som MVP kommer jag att bli ordentligt upprörd. Vi toppar Eastern Conference och han är en stor del av det, sa Montreals coach Guy Carbonneau.

Enda svensken på isen, Bruins Per-Johan Axelsson, noterades för en assist när Dennis Wideman satte tröstpucken 2-4 med tre minuter kvar att spela. Boston är fortfarande på slutspelsplats (sjua), men har bara två poäng till godo på Buffalo på nionde plats.

Florida-Carolina 1-2 (0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (03.22) Trevor Letowski 7 (Glen Wesley, Niclas Wallin).

Tredje perioden: 1-1 (00.22) Stephen Weiss 13 (David Booth, Jay Bouwmeester).

Straff: 1-2 Sergej Samsonov

Skott: 37-42 (9-14, 16-8, 11-15, 1-5)

Utvisningar, Florida: 3x2 min. Carolina: 6x2 min.

Publik: 18 546 (i BankAtlantic Center)

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 97,6%, istid 64.37

Carolina: Cam Ward 97,3%, istid 65.00

Magnus Johansson, b, Florida 0, 0, 2, 0, 0, 20.15

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 1, 1, 0, 0, 20.51

Matchen: Florida kom till matchen med det tangerade klubbrekordet på sju raka segrar. Men var det något lag som skulle stoppa segersviten så var det just rivalen Carolina. Den här säsongen har Hurricanes fem segrar på sju möten och under de senaste tre säsongerna har de vunnit 18 av 23 matcher mot Panthers.

Matchhjältar blev de två straffskyttarna som hittade rätt (Sergej Samsonov och Eric Staal) samt målvakten Cam Ward.

– Det är jättestort att vinna mot ett lag som spelar för så mycket. Vi gick in riktigt hårt och kom ut härifrån med två poäng. Det är stort, sa Eric Staal.

Ward räddade båda Florida-straffarna innan Staal satte sin och hade totalt 36 räddningar i matchen, men framför allt är det en räddning med plockhandsken på Olli Jokinens närskott som fastnade på näthinnan. Det fick Jokinen att prata för sig själv och med Ward.

– Jag frågade honom hur han kunde rädda den. Han sa att han inte ens såg pucken i hans plockhandske. Det var en reaktionsräddning. Det kommer förmodligen att bli en höjdpunktsräddning, det är säkert, sa Floridas kapten Jokinen.

Panthers är elva i Eastern Conference, men tack vare det bra spelet senaste tiden är laget bara tre poäng efter Philadelphia på den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Niclas Wallin spelade sin 400:e NHL-match och hade en assist till Trevor Letowskis 1-0 i den första perioden.

Nashville-Detroit 3-6 (1-0, 0-3, 2-3)

Första perioden: 1-0 (16.49) Alexander Radulov 25 (J.P. Dumont).

Andra perioden: 1-1 (00.55) Niklas Kronwall 7 (Johan Franzén), 1-2 (04.15) Chris Chelios 3 (Jiri Hudler, Mikael Samuelsson), 1-3 (07.24) Brian Rafalski 12 (-), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-3 (02.17) Alexander Radulov 26 (J.P. Dumont), 3-3 (04.35) Martin Erat 23 (Dan Hamhuis, Shea Weber), spel 5 mot 4, 3-4 (07.45) Johan Franzén 21 (Nicklas Lidström), 3-5 (14.54) Pavel Datsjuk 29 (Henrik Zetterberg), 3-6 (19.06) Pavel Datsjuk 30 (Kirk Maltby).

Skott: 26-36 (4-9, 10-18, 12-9)

Utvisningar, Nashville: 8x2 min. Detroit: 7x2 min.

Henrik Zetterberg, f, Detroit 0, 1, 1, 0, +2, 22.57

Matchen: Nionde målet på nio matcher - och denna gång var Johan Franzéns mål matchavgörande. Hans 4-3 kom knappt åtta minuter in i den tredje perioden. Svensken tog tag i pucken vid vänstra sargkanten, åkte själv in i tekningscirkeln och drog i väg skott som hittade in under målvakten Chris Masons högra arm.

– Jag hade inte så mycket tid så jag försökte bara få iväg skottet så nära stolpen som möjligt. När jag passerade målet var pucken i nät, så jag tror den gick in under hans arm, sa Johan Franzén till AP.

Detroits coach var nöjd med sin svenske adept - en av sju blågula på isen i natt.

– Jag tycker det var fantastiskt spelat av honom och vi fick tillbaka matchen. Han åkte genom alla och satte pucken i nät, sa Mike Babcock.

Det Babcock syftar på är att Detroit tappade en 3-1-ledning till 3-3 i inledningen av den tredje perioden och då var NHL-suveränen lite skakat. Men Franzén och senare även ryssen Pavel Datsjuk (två gånger om) fixade till slut en klar seger - Detroits 49:e denna säsong.

– Efter deras två mål kunde vi fokusera på nytt. Vårt fjärde mål var det viktigaste, det gav oss segern, sa målvakten Dominik Hasek som tog sin 385:e NHL-segern som placerar honom på en delad tionde plats genom tiderna tillsammans med Mike Vernon.

Calgary-Colorado 2-1 (2-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (08.19) Daymond Langkow 28 (Jarome Iginla, Kristian Huselius), spel 5 mot 4, 2-0 (14.38) Craig Conroy 12 (Owen Nolan, Dion Phaneuf).

Tredje perioden: 2-1 (05.52) Ben Guite 10 (Scott Hannan, Ryan Smyth).

Skott: 28-16 (9-3, 11-7, 8-6)

Utvisningar, Calgary: 4x2 min, 1x5 min. Colorado: 4x2 min, 1x5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome)

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 93,8%, istid 60.00

Colorado: Jose Theodore 92,9%, istid 59.13

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 1, 0, -1, 21.30

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 1, 1, 0, 0, 06.03

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 1, 0, -1, 15.54

Matchen: Matthew Lombardi gjorde inga mål i matchen. Lombardi passade inte heller till något av de två Calgary-fullträffarna. Men han var ändå den som låg bakom segern.

Lombardi såg nämligen med sin snabba skridskoåkning till att Calgary fick två power play-lägen i den första perioden. Båda gångerna rundade han Colorado-försvaret och hakades vilket resulterade i två minuter för Ruslan Salei respektive Jeff Finger.

Och båda gångerna, i spel fem mot fyra, hittade hemmalaget rätt. Först satte Daymond Langkow 1-0 och sex minuter senare gjorde Craig Conroy 2-0 vilket också räckte till seger.

– Det är vad det handlar om. Vi ordnar utvisningar och vårt power play går ut där och gör mål båda gångerna, sa Matthew Lombardi.

– Han kan fixa utvisningar för oss tack vare hans snabbhet. Han demonstrerade det väl, sa Calgarys coach Mike Keenan nöjt.

Ben Guite reducerade i den tredje perioden och trots ett par vassa chanser för Colorado lyckades Miikka Kiprusoff i hemmamålet hålla tätt och fixa en oerhört viktig seger för Calgary i den hyperjämna Western Conference.

Peter Forsberg saknades i natt också på grund av sin ljumskskada. Men ”Foppa” och Paul Statsny är båda aktuella för spel mot Edmonton på lördag.

Edmonton-Vancouver 1-4 (0-0, 0-2, 1-2)

Andra perioden: 0-1 (01.09) Daniel Sedin 27 (-), 0-2 (17.55) Matt Pettinger 5 (-).

Tredje perioden: 0-3 (04.58) Taylor Pyatt 15 (Ryan Shannon, Henrik Sedin), 1-3 (10.09) Tom Gilbert 12 (Denis Grebeshkov), 1-4 (13.20) Trevor Linden 5 (Sami Salo), spel 4 mot 5.

Skott: 34-21 (14-9, 10-9, 10-3)

Utvisningar, Edmonton: 1x2 min, 1x5 min. Vancouver: 5x2 min, 1x5 min.

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 0, 2, +1, 13.20

Matchen: Slutspelkänsla över denna match. De båda kanadensiska lagen jagar en plats i play och laget som också hade övertaget inför matchen öka avståndet mellan lagen.

Vancouver vann, trots mindre bra spel, med 4-1. Daniel Sedin gav bortalaget ledningen alldeles i början av den andra perioden. Matt Pettinger spädde på senare i perioden.

– Av de fem chanser de hade i kväll var fyra högkvalitativa. Det var bara en av de kvällarna som pucken hittade in i vårt nät. Vi sköt många skott på honom (Roberto Luongo) i den änden av rinken, men han behövde inte visa så mycket, sa Edmontons coach Craig MacTavsh som fick se sitt lag vinna skotten med 34-21.

Vancouver tog sjätte segern på de senaste åtta matcherna och ligger delad sexa i den täta Western Conference en poäng efter ledaren i Northwest Division Minnesota. I kväll mötes de två lagen i Vancouver.

– Ännu en stor match. Vi har alltid tajta matcher mot Minny, sa Canucks forward Brendan Morrison.

Edmonton har fortfarande chansen. De är fem poäng efter åttondeplacerade Colorado - och de möts på lördag.

Phoenix-Los Angeles 5-6 (1-2, 3-3, 1-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (08.24) Tom Preissing 7 (Alexander Frolov, Kevin Dallman), 1-1 (11.50) Enver Lisin 2 (Peter Mueller, Daniel Carcillo), spel 5 mot 4, 1-2 (19.18) Tom Preissing 8 (Patrick O´Sullivan, Kevin Dallman), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-2 (06.05) Keith Yandle 5 (Shane Doan, Enver Lisin), spel 5 mot 4, 2-3 (08.32) Dustin Brown 31 (Anze Kopitar), spel 4 mot 5, 2-4 (09.51) Raitis Ivanans 4 (Alexander Frolov), 3-4 (11.25) Steve Reinprecht 15 (Keith Ballard, Radim Vrbata), 3-5 (12.04) Peter Harrold 2 (Patrick O´Sullivan, Lubomir Visnovsky), 4-5 (17.26) Shane Doan 26 (Peter Mueller, Keith Yandle), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 5-5 (19.35) Keith Ballard 5 (Shane Doan, Peter Mueller), spel 5 mot 4.

Straff: 5-6 Patrick O´Sullivan.

Skott: 40-36 (7-16, 13-7, 20-5, 0-8)

Utvisningar, Phoenix: 4x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Los Angeles: 5x2 min.

Publik: 14 852 (i Jobing.com Arena)

Målvakter: Phoenix: Mikael Tellqvist 86,1%, istid 63.31

Los Angeles: Erik Ersberg 87,5%, istid 64.46

Mikael Tellqvist, mv, Phoenix - se ovan

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 2, 2, -1, 12.09

Erik Ersberg, mv, Los Angeles - se ovan

Matchen: Ett blågult målvaktsmöte som slutade oavgjort efter full tid. I straffläggningen var Erik Ersberg något vassare och räddade fyra straffar medan Mikael Tellqvist fick släppa förbi sig Patrick O´Sullivan i den fjärde omgången.

Men det var nära att Los Angeles vunnit redan efter ordinarie tid. Laget hade 5-4 efter två perioder och kvitteringen till 5-5 genom Keith Ballard kom med bara 24 sekunder kvar att spela.

Då hade slutspelstagande Phoenix i power play tagit ut ”Tellan” och spelade med sex utespelare mot Kings fyra. Ballards handledskott hittade in bakom Ersberg och gav Coyotes en viktig poäng. Men förmodligen hade laget behövt båda. Wayne Gretzkys lag är sex poäng från en slutspelsplats med endast sju matcher kvar att spela.

Phoenix, som hade sex raka segrar mot Los Angeles inför denna match, har nu förlorat 19 matcher på hemmais denna säsong. Bara ett lag har sämre facit: Los Angeles.