Matchfakta 20/5

Dallas-Detroit 1-4 (0-3, 0-1, 1-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-20

Första perioden: 0-1 (03.45) Kris Draper 3 (Dallas Drake, Brad Stuart), 0-2 (11.41) Pavel Datsjuk 9 (Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg), spel 5 mot 4, 0-3 (16.17) Dallas Drake 1 (Brett Lebda, Mikael Samuelsson).

Andra perioden: 0-4 (03.11) Henrik Zetterberg 11 (-), spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 1-4 (02.27) Stephane Robidas 3 (Mike Ribeiro, Brad Richards), spel 5 mot 4.

Skott: 29-29 (6-13, 7-9, 16-7)

Utvisningar, Dallas: 3x2 min. Detroit: 8x2 min.

Publik: 18 584 (i America Airlines Center)

Henrik Zetterberg, f, Detroit 1, 1, 7, 0, +1, 22.19

Matchen: Efter två raka förluster kom Detroit tillbaka i natt - och det väldigt starkt. Redan efter den första perioden hade NHL:s bästa lag under grundserien säkrat en 3-0-ledning.

Och när sedan Henrik Zetterberg gjorde 4-0 i numerärt underläge drygt tre minuter in i den andra perioden var matchen och säsongen definitivt över för Dallas. Zätas elfte mål i slutspelet gjorde han på egen hand. Han tog tag i pucken i mittzon och kom ensam med Marty Turco i hemmamålet.

Svenskens läckra fint gjorde att han kunde sätta pucken i stort sett tomt mål. Utan tvekan nattens snyggaste fullträff.

- Det var en stabil första period och tydligen var det skillnaden i denna hockeymatch. Vi är tillbaka i Stanley Cup och det låter härligt för oss, sa Kris Draper som inledde målskyttet i matchen.

En stark bidragande orsak till nattens seger var också målvakten Chris Osgood. I sin 100:e slutspelsmatch räddade 35-årige Osgood 28 skott. I och med nattens triumf har Osgood nu 55 slutspelssegrar i karriären och passerade därmed Terry Sawchuk som den bäste i klubbens historia på just det.

- Det var någonting som jag ville, ett av mina mål bland flera andra. Det var en speciell kväll, sa Red Wings målvakt till AP.

Nu väntar Pittsburgh i Stanley Cup-final. De två första matcherna spelas i Joe Louis Arena i Detroit - den första på lördag.