Matchfakta 31/1

Minnesota–Anaheim 5–1 (0–0, 4–1, 1–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-31

Andra perioden: 1–0 (1.22) Brian Rolston 18 (Pierre-Marc Bouchard, Eric Belanger), 2–0 (2.00) Marian Gaborik 26 (Mark Parrish, Keith Carney), 3–0 (3.18) Mikko Koivu 8 (Pavol Demitra, Martin Skoula), 3–1 (9.40) Corey Perry 27 (Chris Kunitz, Mathieu Schneider), 4–1 (19.55) Pierre-Marc Bouchard 11 (Brian Rolston).

Tredje perioden: 5–1 (19.16) James Sheppard 4 (Brent Burns, Pavol Demitra).

Skott: 23–21 (7–5, 8–10, 8–6).

Utvisningar, Minnesota: 6 x 2 min. Anaheim: 6 x 2 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center).

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 95,2%, istid 59.46 Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 72,7%, istid 23.18 (8 räddningar) Anaheim: Jonas Hiller 83,3%, istid 36.42 (10 räddningar)

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 1, 2, +1, 19.43

Matchen: Anaheim Ducks har börjat få grus i det annars så väloljade maskineriet och föll för fjärde matchen i rad. Efter en mållös förstaperiod borta mot Minnesota Wild rasade allt då laget släppte in tre mål inom loppet av 1.56, något som fick Ducks att byta ut målvakten Jean-Sebastien Giguere, 30, för andra matchen i rad. Giguere var allt annat än glad när han byttes ut och visade sin frustration på väg till bänken.

- Det var inga lätta mål att ta, men jag får betalt för att göra dom räddningarna, sa Giguere till AP.

Wild hade lite flyt när man tog ledningen då Brian Rolstons skott tog på backen Francois Beauchemin, 27, och gick in i krysset. Matchen i Minnesota var Ducks första på en åtta matcher lång bortaturné som pågår i över två veckor. I måndags annonserade Ducks att Teemu Selänne gör comeback inom kort. Selänne har tränat med laget under tre dagar, men var inte ombytt i kvällens match.

- Det skadar aldrig med bra spelare, sa Ducks coach Randy Carlyle angående Selännes comeback.

Atlanta–Pittsburgh 4–1 (2–0, 0–0, 2–1)

Första perioden: 1–0 (7.08) Bobby Holik 9 (Chris Thorburn, Eric Boulton), 2–0 (16.42) Ilya Kovalchuk 38 (Steve McCarthy, Marian Hossa) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–0 (1.32) Eric Perrin 9 (-) spel fyra mot fem, 4–0 (3.46) Jim Slater 1 (Mark Recchi), 4–1 (8.42) Ryan Whitney 9 (Erik Christensen, Maxime Talbot).

Skott: 27–30 (7–9, 10–10, 10–11).

Utvisningar, Atlanta: 5 x 2 min, 1 x 5 min, 1 x 10 min. Pittsburgh: 5 x 2 min, 2 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 14 070 (i Philips Arena).

Målvakter: Atlanta: Kari Lehtonen 96,7%, istid 59.51 Pittsburgh: Ty Conklin 80,0%, istid 43.46 (16 räddningar) Pittsburgh: Dany Sabourin 100%, istid 16.14 (7 räddningar)

Johan Hedberg, mv, Atlanta reserv

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, +2, 21.23

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 2, 0, +1, 25.11

Matchen: När Atlanta Trashers besegrade Pittsburgh Penguins med 4-1 kan det ha varit en av de mest kostsamma segrarna i lagets historia, det visar sig under torsdagen. Målskytten Ilya Kovalchuk gjorde sitt 38:e mål för säsongen i den första perioden, men i den andra perioden blev han knätacklad av Jarkko Ruutu, 32, och föll till isen med stora smärtor innan han tog sig till omklädningsrummet. Backen Steve McCarthy, 26, tog sig an Ruutu som fick matchstraff. Finländaren tyckte dock inte att det var något fult med tacklingen.

- Det finns ingen anledning att jag skulle bli avstängd för den tacklingen. Han (Kovalchuk) gled undan och jag touchade honom knappt, sa Ruutu till AP.

Kovalchuk försökte senare i perioden att återkomma i spel, men tvingades återigen lämna isen och hans knä kommer att undersökas av lagets läkare under torsdagen.

- Det gick inte att hålla honom från isen. Han var fast besluten att se hur det kändes, sa Thrashers general manager och coach Don Waddell.

Florida–Buffalo 0–1 (0–0, 0–1, 0–0)

Andra perioden: 0–1 (0.40) Thomas Vanek 14 (Jason Pominville, Derek Roy) spel fem mot fyra.

Skott: 32–41 (5–9, 17–18, 10–14).

Utvisningar, Florida: 3 x 2 min. Buffalo: 2 x 2 min.

Publik: 14 024 (i BankAtlantic Center).

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 97,6%, istid 59.32 Buffalo: Ryan Miller 100%, istid 59.50

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 2, 0, 0, 21.18

Matchen: När Thomas Vanek överlistade Florida Panthers målvakt Tomas Vokoun och gav Buffalo Sabres ledningen var det lagets första mål i numerärt överläge på mycket länge på bortaplan. Sabres hade 39 mållösa power play-tillfällen i rad på bortaplan innan Vanek slog till. Det var en oerhört offensiv match som publiken i BankAtlantic Center bjöds på. Totalt sköts 73 skott på mål, men Vokoun och Ryan Miller visade upp ett målvaktsspel i absolut världsklass. Miller räddade 32 skott och noterades för sin andra nolla för säsongen. Vokoun var värre med 40 räddningar, men gladdes nog inte alls över de räddningarna efter matchen. Segern var Sabres tredje i rad och laget gick upp på tionde plats i Eastern Conference.

- Vi kommer att fortsätta klättra i tabellen, sa målskytten Thomas Vanek till AP.

Hemmalagets lagkapten Olli Jokinen bröt matchen efter den första perioden då han hade influensasymptom. Förlusten för Panthers var deras 12:e på de senaste 15 hemmamatcherna. Centern Stephen Weiss, 24, spelade sin 300:e NHL-match.

Detroit–Phoenix 3–2 (1–1, 0–1, 2–0)

Första perioden: 1–0 (3.54) Henrik Zetterberg 29 (Pavel Datsyuk, Nicklas Lidström), 1–1 (9.57) Martin Hanzal 6 (Daniel Winnik).

Andra perioden: 1–2 (8.31) Ed Jovanovski 7 (Radim Vrbata, Steven Reinprecht).

Tredje perioden: 2–2 (9.09) Tomas Holmström 20 (Nicklas Lidström, Pavel Datsyuk), 3–2 (12.32) Nicklas Lidström 6 (Chris Chelios, Pavel Datsyuk).

Skott: 39–34 (7–12, 16–16, 16–6).

Utvisningar, Detroit: 1 x 2 min. Phoenix: 3 x 2 min.

Publik: Ingen uppgift (i Joe Louis Arena).

Målvakter: Detroit: Chris Osgood 94,1%, istid 60.00 Phoenix: Ilya Bryzgalov 92,3%, istid 59.29

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 1, 0, +1, 13.06

Matchen: Nicklas Lidström blev stor matchhjälte då Detroit Red Wings vände 1-2 till 3-2 i den sista perioden mot Phoenix Coyotes. Segern var Red Wings femte i rad och den 37-årige svenske superbacken låg bakom de två första målen innan han med ett slagskott satte segerpucken bakom Ilya Bryzgalov.

- Jag siktade mot klubbhandssidan då jag såg att det var flera spelare framför mål, sa Lidström till AP.

Med 30 sekunder kvar var det dock nära att gästerna hade stulit åtminstone en poäng. Högerforwarden Shane Doan smög in bakom hemmaförsvaret och kom ensam med målvakten Chris Osgood, 35, som dock räddade skottet och segern.

- Jag försökte stå upp så länge som möjligt, sa Osgood.

Coyotes svarade för en mycket bra match i Joe Louis Arena och besvikelsen var stor hos gästerna när slutsignalen ljöd.

- Vi hade flera lägen när vi ledde med 2-1, men deras målvakt gjorde några bra räddningar, sa Coyotes coach Wayne Gretzky.

Henrik Zetterberg gjorde comeback efter sina senaste ryggproblem och behövde bara 3.54 på sig innan han gav Red Wings ledningen. Niklas Kronwall hade ingen rolig kväll då han först bjöd Coyotes på pucken innan kvitteringen till 1-1 och i den tredje perioden lämnade han isen på grund av en axelskada. Tomas Holmström gjorde säsongens 20:e mål då han träffades på knäet av Nicklas Lidströms skott och pucken gick in i mål.

Colorado–Chicago 6–3 (3–0, 1–1, 2–2)

Första perioden: 1–0 (9.13) Milan Hejduk 18 (T.J. Hensick), 2–0 (11.18) Marek Svatos 21 (Tyler Arnason, Wojtek Wolski), 3–0 (18.29) Brad Richardson 2 (Ben Guite, Brett Clark).

Andra perioden: 3–1 (3.17) Robert Lang 17 (James Wisniewski, Martin Havlat), 4–1 (12.00) Andrew Brunette 11 (Milan Hejduk, Marek Svatos) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5–1 (6.29) Tyler Arnason 5 (John-Michael Liles, Jordan Leopold), 6–1 (13.56) Marek Svatos 22 (Tyler Arnason, Wojtek Wolski), 6–2 (17.20) Yanic Perreault 5 (-), 6–3 (19.36) Yanic Perreault 6 (Adam Burish, Brent Sopel).

Skott: 30–15 (12–5, 9–6, 9–4).

Utvisningar, Colorado: 3 x 2 min. Chicago: 4 x 2 min.

Publik: 15 348 (i Pepsi Center).

Målvakter: Colorado: Jose Theodore 90,9%, istid 39.59 (10 räddningar) Colorado: Peter Budaj 50,0%, istid 19.58 (2 räddningar) Chicago: Nikolai Khabibulin 80,0%, istid 59.59

Inga svenskar på isen

Matchen: Colorado Avalanche saknade offensiva kuggar som Joe Sakic, Ryan Smyth och Paul Stastny när dom gästades av Chicago Blackhawks, men kunde ändå avgöra matchen redan i den första perioden. Tjecken Milan Hejduk, 31, inledde målskyttet efter 9.13 och innan den första periodvilan hade hemmalaget överlistat målvakten Nikolai Khabibulin, 35, ytterligare två gånger. Khabibulins förlustsvit fortsätter därmed och veteranen har inte noterats för en seger sedan annandag jul.

- Jag tror att det var vår bästa förstaperiod på hela säsongen, sa tvåmålsskytten Marek Svatos till AP.

Hemmalagets målvakt Jose Theodore var tvungen att bryta matchen efter den andra perioden på grund av ryggproblem. Han ersattes av andremålvakten Peter Budaj som fick en lugn kväll på kontoret. Blackhawks första skott mot slovaken Budaj kom med mindre än fem minuter kvar, men i slutminuterna överlistades han två gånger av Yanic Perreault.

- Det är inte lätt att komma tillbaka från ett underläge med 0-3, sa Blackhawks coach Denis Savard.

Calgary–San Jose 5–4 (0–1, 3–0, 2–3)

Första perioden: 0–1 (10.39) Patrick Marleau 9 (Sandis Ozolinsh, Evgeni Nabokov).

Andra perioden: 1–1 (6.04) Owen Nolan 10 (Alex Tanguay, Craig Conroy), 2–1 (6.26) Wayne Primeau 1 (Dustin Boyd), 3–1 (17.35) Dion Phaneuf 7 (Adrian Aucoin, Jarome Iginla).

Tredje perioden: 4–1 (0.57) Owen Nolan 11 (-), 4–2 (2.44) Tomas Plihal 1 (Steve Bernier, Sandis Ozolinsh), 5–2 (10.45) Owen Nolan 12 (Alex Tanguay, Craig Conroy), 5–3 (18.00) Patrick Rissmiller 6 (Mike Grier), 5–4 (18.59) Jonathan Cheechoo 10 (Milan Michalek, Jeremy Roenick) spel sex mot fyra.

Skott: 29–31 (8–7, 9–12, 12–12).

Utvisningar, Calgary: 5 x 2 min, 1 x 5 min. San Jose: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 87,1%, istid 60.00 San Jose: Evgeni Nabokov 82,8%, istid 58.45

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 0, 2, 0, 0, 17.17

Doug Murray, b, San Jose 0, 0, 1, 0, +1, 20.48

Matchen: Veteranen Owen Nolan, 35, svarade för sitt första hattrick sedan oktober 1999 då hans Calgary Flames besegrade San Jose med 5-4. Segern var Flames fjärde i rad och var säkrare än vad siffrorna antyder. Det blev onödigt nervöst för hemmapubliken efter att Shars reducerat två gånger om under de avslutande två minuterna. Matchen i matchen spelades mellan de två målvakterna med mest speltid i NHL. Både Miikka Kiprusoff och Evgeni Nabokov har startat alla utom en av sitt lags matcher denna säsong. Segern var Kiprusoffs 26:e för säsongen och han är därmed två vinster efter Nabokov som är bäst i den kategorin i ligan. Backen Anders Eriksson, 33, missade sin andra match i rad på grund av sin axelskada.