Svenskkollen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-12

Brunnström petad – igen

Svenska rookiemötet mellan Patric Hörnqvist, Nashville Predators, och Fabian Brunnström, Dallas Stars, kom av sig eftersom Brunnström inte heller inatt fick göra NHL-debut.

– Självklart vill jag spela, men det här är ett bra lag och man måste förtjäna en plats, säger Brunnström till Dallas Morning News.

NHL

Enligt Dallas tränare Dave Tippett vill man se till att Brunnström är helt redo för NHL innan man slänger in honom i allvaret.

– Vi vill inte att han ska missa några steg, säger han. Det hade varit enkelt att bara kasta in honom och se honom blanda bra insatser med dåliga. Men vi vill göra honom till en bra spelare över lång tid.

Hörnqvist spelade dock och hjälpte Nashville till en 3-1-seger. För Dallas spelade svensktrion Joel Lundqvist, Nicklas Grossman och Loui Eriksson. Ingen av svenskarna kom med i poängprotokollet.

Tvillingarna Sedin har hittat formen lagom till säsongsstarten. Daniel följde upp sina tre assist från i torsdags med att göra två mål i nattens segermatch mot Calgary Flames, 5-4 efter övertid. Brorsan Henrik stod båda gångerna för framspelningen till Daniel och har nu fyra poäng på två matcher.

Daniels första mål kom tidigt i första perioden när han tog några skär ut från sargkanten och hittade en lucka mellan Calgary-keepern Miikka Kiprusoffs benskydd. I slutet av ordinarie matchtid hittade sedan Henrik fram till Daniel med en läcker passning från bakom Calgarys målbur, och Daniel såg med ett distinkt avslut till att matchen gick till förlängning. Väl där avgjorde det slovakiska nyförvärvet Pavol Demitra för Canucks.

Mest istid i Vancouver fick Alexander Edler, som firade sitt nya fyraårskontrakt med en assist och drygt 28 minuters speltid.

Mattias Öhlund spelade också för Canucks.

San Jose Sharks hårdföre back Douglas Murray delade ut två tacklingar och fick drygt 17 minuters istid i segermatchen mot Los Angeles Kings. Sharks vann med 3-1. Oscar Möller fick göra NHL-debut för Kings och hann med att skjuta två skott på mål på de 13:38 han fick spela.

Av Columbus Blue Jackets svensktrio Christian Bäckman, Kristian Huselius och Fredrik Modin, var det bara Bäckman som kom med i poängprotokollet när Blue Jackets föll mot Phoenix Coyotes med 3-1. Bäckman assisterade på Columbus tröstmål. Huselius var annars skottvillig och avlossade fem puckar mot mål.

Så har Johan Franzén presenterat sig i årets NHL-säsong. Landsbros stolthet gjorde i natt sina två första mål för året när Detroit Red Wings besegrade Ottawa Senators. Franzéns mål kom i den tredje perioden och det andra fastställde slutresultatet till 3-2.

– Om man inte skjuter, gör man inga mål, sa Franzén till AP efter matchen.

3-2-målet föll med bara en dryg minut kvar av matchen, men skottet räddades sånär av Senators målvakt Martin Gerber.

– Det var ett turmål, sa Franzén. Skottet tog på hans benskydd, men behöll farten och gick in precis vid stolpen.

Henrik Zetterberg assisterade på båda Franzéns mål, och Mikael Samuelsson och Nicklas Lidström fick med sig varsin passningspoäng från matchen.

Övriga svenskar på isen var Tomas Holmström, Andreas Lilja och Niklas Kronwall, samtliga bärandes Detroits tröja. Daniel Alfredsson, knäskadad, spelade inte för Ottawa.

Per-Johan Axelsson har fått fint förtroende av Boston Bruins tränare Claude Julien. 33-åringen har i inledningen av säsongen bildat förstakedja tillsammans med Marc Savard och Michael Ryder. Mot Minnesota Wild visade Axelsson att han trivs där – två assist blev det från hans klubba. Men Wild och Kim Johnsson, som passade fram till ett mål, drog längsta strået och vann med 4-3 inför en entusiastisk hemmapublik.

Atlanta Thrashers veteranback Niclas Hävelid har fått en bra start på säsongen. Inatt blev det poäng i andra raka matchen för 35-åringen. Hävelid fick istid i såväl numerärt överläge som underläge, när Thrashers fick med sig en poäng i förlustmatchen mot Florida Panthers (2-3 efter övertid). Lagets andre svenskback, Tobias Enström, blev poänglös. Johan Hedberg gjorde ett kort gästspel i Thrashers mål medan Kari Lehtonen hade strul med sin utrustning i den första perioden.

Fredrik Sjöström och Markus Näslund var delaktiga i NY Rangers rivstart mot Philadelphia Flyers. Sjöström gjorde mål och Näslund en assist när Rangers gjorde fyra obesvarade mål i den första perioden. Försprånget höll nästan på att inte räcka, men närmare än Mike Richards 3-4 efter 5:38 av tredje perioden kom inte Flyers. Henrik Lundqvist, som startat tre raka matcher för Rangers, vilade. Rangers säsongsinledning med fyra raka segrar är lagets bästa på 25 år.

När Washington Capitals besegrade Chicago Blackhawks med 4-2 spelade Nicklas Bäckström och Michael Nylander mindre roller. Bäckström noterades för 14:44 minuters istid och Nylander spelade ännu mindre, 13:18, och båda hölls från poängprotokollet. Niklas Hjalmarsson spelade inte för Chicago, enligt klubbens hemsida ådrog han sig en revbensskada i säsongsöppningen mot NY Rangers.

Carolina Hurricanes reste sig från ett 0-3-underläge och vann med 4-3 efter övertid mot Tampa Bay Lightning. Matchens ende svensk, Hurricanes back Niclas Wallin, kom med i matchprotokollet genom att bli utvisad två gånger.

Johnny Oduya spelade 19:04 och sköt två skott på mål när New Jersey Devils besegrade Pittsburgh Penguins med 2-1 på övertid.

Toronto Maple Leafs, med svenskarna Alexander Steen och Jonas Frögren, togs snabbt ner på jorden efter den fina skalpen mot regerande mästarna Detroit Red Wings i förra matchen. Lagets krossades med 6-1 av värsta rivalen Montreal Canadiens. Till råga på allt skedde förnedringen på hemmaplan. Anton Strålman hölls återigen utanför Maple Leafs laguppställning.

Rookien Patrik Berglund spelade 15:14 i sin andra NHL-match, men lyckades inte göra poäng när hans St Louis Blues bortaföll mot NY Islanders med 5-2.