Ett gnälligt och grinigt USA straffade sig självt.

När amerikanarna drog på sig utvisningar tog sig Ryssland till semi – där Sverige väntar.

– USA kom inte ut i ett bra läge för att prestera, säger experten Erik Granqvist i TV10.

Första kvartsfinalen i junior-VM mellan Ryssland och USA blev högdramatisk.

Det var ryssarna – som blev tabelltrea i Sveriges grupp efter förluster mot Juniorkronorna och Tjeckien – som började bäst och en stor anledning till det var de utvisningar som amerikanarna drog på sig.

Motter Tyler och Ryan Collins åkte tidigt på två minuter var och i spel fem mot tre tryckte Ivan Barbashyov in 1–0. Efter dryga kvarten utökade sedan Alexander Sharov på till 2–0.

"Skjuter hål i målvakten"

I andra var det Rysslands tur att bjuda tillbaka.

Två man samtidigt på botbänken – då tvingades Igor Shestyorkin vittja nätet. Anthony Deangelo laddade bössan och reducerade.

– Målvakten blir för passiv där, för låg, säger Erik Granqvist i TV10.

Den tredje perioden var sedan inte långt gången när Ryssland utökade sin ledning. Sergei Tolchinski satte trean – återigen kom målet efter spel i powerplay. USA reducerade på nytt genom Zach Werenski och då blev det också nerv mot slutet.

Men Ryssland slet förtjänstfullt och lyckades hålla undan. Efter slutsignalen var det grinigt och gruffigt, innan ryssarna kunde fira att man tagit sig till semifinal på nytt.

Kan bli repris

I fjol blev det 5–3 mot USA i kvarten, den här gången 3–2.

– Det är konstigt det här med idrott, det blir ofta så att man har lätt för vissa lag, säger TV10:s expert Håkan Södergren.

Kollegan Erik Granqvist var kritisk till USA:s prestation.

– De kommer inte ut i ett bra läge för att prestera. De var frustrerade, övertända och tog dumma utvisningar, säger han.

Ryssland kommer i sin semifinal möta Juniorkronorna, som slog Finland i sin kvart. Sverige besegrade Ryssland i semi förra året – och vann alltså också årets gruppspelsmatch lagen emellan.